Ухвала
від 07.03.2024 по справі 728/396/24
БАХМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 728/396/24

Номер провадження 2/728/215/24

У Х В А Л А

про відмову закриття провадження

7 березня 2024 року місто Бахмач

Бахмацький районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді - Пархоменка П.І.

за участі:

секретаря судового засідання - Горбач Н.Д.

розглянувши у підготовчому засіданні в залі суду в місті Бахмачі цивільну справу :

за позовом ОСОБА_1

до

відповідача Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Агротрейд Халимонове»

вимоги позивача: про тлумачення договорів оренди земельної ділянки,

учасники справи:

від позивача ОСОБА_1 , адвокат Ковалюх В.М. (ордер серії СВ № 1076793)

від відповідача ОСОБА_2 (наказ про прийняття на роботу № ВТ 20201124/1 к від 24 листопада 2020 року)

у с т а н о в и в:

1. ОСОБА_1 (даліпозивач)звернувся досуду зпозовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Агротрейд Халимонове» (відповідач) з вимогою про тлумачення договорів оренди земельної ділянки.

2.Представником відповідача заявлено клопотання про закриття провадження у зв`язку із відсутністю предмету спору між сторонами.

3.Позивач та його представник заперечували проти задоволення заяви.

4.Суд робить наступні висновки.

5.Верховний Суд у постанові від 03 травня 2018 року у справі № 404/251/17 виклав висновок, що «відсутність предмета спору унеможливлює вирішення справи по суті незалежно від обґрунтованості позову, а відповідно і здійснення ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів осіб. Прикладами відсутності предмета спору можуть бути дії сторін, чи настання обставин, якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань або самими сторонами врегульовано спірні питання».

6.У пунктах 4.124.16 постанови Великої Палати Верховного Суду від 26 червня 2019 року у справі № 13/51-04 (провадження № 12-67гс19) зазначено: «Закриття провадження у справі це форма закінчення розгляду господарської справи без прийняття судового рішення у зв`язку з виявленням після порушення провадження у справі обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи. Пунктом 2 частини першої статті 231 ГПК України встановлено, що господарський суд закриває провадження у справі, якщо відсутній предмет спору. Господарський суд закриває провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмета спору, зокрема у випадку припинення існування предмета спору (наприклад, сплата суми боргу, знищення спірного майна, скасування оспорюваного акта державного чи іншого органу тощо), якщо між сторонами у зв`язку з цим не залишилося неврегульованих питань. Закриття провадження у справі на підставі зазначеної норми ГПК України можливе також у разі, коли предмет спору існував на момент виникнення останнього та припинив існування в процесі розгляду справи. Якщо ж він був відсутній і до порушення провадження у справі, то зазначена обставина зумовлює відмову в позові, а не закриття провадження у справі. Одночасно слід зазначити, що предмет спору це об`єкт спірного правовідношення, з приводу якого виник спір. Під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення».

7.Під спором про право необхідно розуміти певний стан суб`єктивного права, який пов`язаний із порушенням, оспорюванням або невизнанням, а також недоведенням наявності суб`єктивного права за умов, що є певні особи, які перешкоджають у реалізації такого права.

8.В спірних правовідносинах позивач порушив питання про захист свого права, яке оспорюється відповідачем, навівши аргументи, які не визнаються відповідачем, що свідчить про відсутність підстав для закриття провадження у справі.

На підставі викладеного та керуючись статтями 189, 196-198, 200, 255, 260 Цивільного процесуального кодексу України, Суд, -

п о с т а н о в и в:

1. В задоволенні клопотання представника відповідача про закриття провадження у справі - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя Бахмацького районного суду

Чернігівської області П.І. Пархоменко

СудБахмацький районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117496074
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —728/396/24

Ухвала від 21.05.2024

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Бахмацький районний суд Чернігівської області

Пархоменко П. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні