Ухвала
від 07.03.2024 по справі 759/2210/24
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 2-о/759/224/24

ун. № 759/2210/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 березня 2024 року м. Київ

Святошинський районний суд міста Києва у складі:

головуючого судді - Горбенко Н.О.,

присяжних - Герасимюк К.А., Гетьман Ю.В.,

за участю секретаря судового засідання - Натальчук А.І.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Тисевич Л.В.,

особи, щодо якої вирішується питання про визнання її недієздатною - ОСОБА_2 ,

адвоката особи, щодо якої вирішується питання про визнання її недієздатною - Сафіни Ф.Ф. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в приміщені Святошинського районного суду міста Києва, в залі суду, за правилами окремого провадження, клопотання про проведення судово-психіатричної експертизи, яке заявлене в межах розгляду цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , особа, щодо якої встановлюється опіка: ОСОБА_2 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник звернувся до суду в порядку окремого провадження із заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним. Разом із заявою подане клопотання про проведення судово-психіатричної експертизи, у відповідності до котрої ОСОБА_1 просить суд призначити по справі судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на вирішення якої поставити питання: 1) Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на психічне захворювання або психічний розлад? Якщо страждає, то яким саме? 2) Чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним та стійким? 3) Чи здатен ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом здоров`я усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними? 4) Чи потребує ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стороннього догляду та встановлення над ним опіки? 5) Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом здоров`я приймати участь у судовому засіданні та давати відповідні пояснення?

Ухвалою Святошинського районного суду м. Києва від 02 лютого 2024 року відкрито провадження у справі у порядку окремого провадження з викликом учасників процесу. Витребувано у Комунального некомерційного підприємства «Клінічна лікарня «Психіатрія» (04080, м. Київ, вул. Кирилівська, 103) медичну документацію (медичну картку, історію хвороби, медичні заключення та направлення) щодо лікування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Витребувано у Комунального некомерційного підприємства «Міський заклад з надання психіатричної допомоги» виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (02192, м. Київ, вул. Миропільська, 8) медичну документацію (медичну картку, історію хвороби, медичні заключення та направлення) щодо лікування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Витребовані матеріали надійшли до суду.

У судовому засіданні жоден із учасників справи не заперечив щодо призначення судово-психіатричної експертизи для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У судове засідання представник заінтересованої особи Органу опіки та піклування Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутність у зв`язку із виробничою необхідністю.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

За таких обставин суд прийняв рішення про розгляд справи за відсутності учасників справи, що не з`явились.

Вислухавши пояснення учасників справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Згідно ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи про наявність достатніх даних про психічний стан здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для вирішення питання про те, чи може вона усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потрібні спеціальні знання в області психіатрії, якими суд не володіє.

Крім того, згідно листа Київського міського центру судово-психіатричної експертизи № 1863-01.10 від 07.12.2021 року судово-психіатричні експертизи проводить Державна установа «Інститут психіатрії,судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністрества охорони здоров`я України» (вул. Кирилівська, 103).

Згідно ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Керуючись: ст. ст. 103-105, 252, 298, 299, 353 ЦПК України, суддя -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання адвоката Тисевич Л.В. про проведення судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , особа, щодо якої встановлюється опіка: ОСОБА_2 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна судово-психіатричну експертизу, яку провести за участі ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , якій поставити наступні питання:

1. Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання?

2. Чи є захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним та стійким?

3. Чи дозволяє психічне захворювання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

Проведення експертизи доручити експертам Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (м. Київ, вул. Кирилівська, 103).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Надати для проведення експертизи матеріали цивільної справи № 2-о/759/224/24, ун. № 759/2210/24.

Оплату вартості проведення експертизи покласти на рахунок держави.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

Суддя: Н.О. Горбенко

Присяжні: К.А. Герасимюк

Ю.В. Гетьман

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117504753
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —759/2210/24

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні