Ухвала
від 07.03.2024 по справі 920/478/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"07" березня 2024 р. Справа№ 920/478/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Михальської Ю.Б.

суддів: Тищенко А.І.

Іоннікової І.А.

розглянувши апеляційну скаргу Комунального некомерційного підприємства «Тростянецька міська лікарня» Тростянецької міської ради

на рішення Господарського суду Сумської області від 31.01.2024 (повний текст рішення складено та підписано 13.02.2024)

у справі №920/478/23 (суддя В.Л. Котельницька)

за первісним позовом Фізичної особи-підприємця Бондаренка Олега Вікторовича

до Комунального некомерційного підприємства «Тростянецька міська лікарня» Тростянецької міської ради

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Тростянецька міська рада

про визнання договору та додаткової угоди подовженими,

та за зустрічним позовом Комунального некомерційного підприємства «Тростянецька міська лікарня» Тростянецької міської ради

до Фізичної особи-підприємця Бондаренка Олега Вікторовича

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Тростянецька міська рада

про зобов`язання звільнити нежитлове приміщення,

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Господарського суду Сумської області від 31.01.2024 у справі №920/478/23 первісний позов задоволено.

Визнано договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл та міста Тростянецького району №14 від 10.07.2017 (та додаткову угоду №2 від 09.06.2020), укладений між Фізичною особою-підприємцем Бондаренко Олегом Вікторовичем та Комунальним закладом «Тростянецька центральна районна лікарня», продовженим на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану.

В задоволенні зустрічного позову відмовлено.

Присуджено до стягнення з Комунального некомерційного підприємства «Тростянецька міська лікарня» Тростянецької міської ради на користь Фізичної особи-підприємця Бондаренка Олега Вікторовича 2684,00 грн витрат по сплаті судового збору.

Не погодившись із прийнятим судовим рішенням, через систему «Електронний суд» Комунальне некомерційне підприємство «Тростянецька міська лікарня» Тростянецької міської ради звернулось до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, відповідно до якої просить скасувати рішення Господарського суду Сумської області від 31.01.2024 та ухвалити нове, яким відмовити у задоволенні первісного позову та задовольнити зустрічний.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23.02.2024 апеляційну скаргу Комунального некомерційного підприємства «Тростянецька міська лікарня» Тростянецької міської ради на рішення Господарського суду Сумської області від 31.01.2024 у справі №920/478/23 передано на розгляд колегії суддів Північного апеляційного господарського суду у складі: головуючий суддя: Михальська Ю.Б., судді: Тищенко А.І., Іоннікова І.А.

Колегією суддів встановлено, що апеляційна скарга була подана скаржником безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 26.02.2024 витребувано у Господарського суду Сумської області матеріали справи №920/478/23; відкладено вирішення питання щодо подальшого руху апеляційної скарги Комунального некомерційного підприємства «Тростянецька міська лікарня» Тростянецької міської ради на рішення Господарського суду Сумської області від 31.01.2024 у справі №920/478/23 до надходження матеріалів справи з Господарського суду Сумської області.

04.03.2024 матеріали справи №920/478/23 надійшли до суду апеляційної інстанції та були передані судді-доповідачу.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги та додані до неї документи, апеляційний господарський суд дійшов висновку, що апеляційна скарга не відповідає вимогам Глави 1 Розділу IV Господарського процесуального кодексу України та підлягає залишенню без руху, виходячи з наступного.

Так, статтею 258 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до форми і змісту апеляційної скарги.

Пунктом 2 частини 3 статті 258 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору.

Підпунктом 4 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до господарського суду апеляційної скарги на рішення суду ставки судового збору встановлюються у розмірі 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Статтею 4 названого Закону передбачено, що за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру розмір судового збору складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; позовної заяви немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Так, станом на 1 січня 2023 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становив 2 684, 00 грн.

За змістом частини 6 статті 6 Закону України «Про судовий збір» за подання зустрічних позовних заяв, а також заяв про вступ у справу третіх осіб із самостійними позовними вимогами судовий збір справляється на загальних підставах.

Якщо скаргу (заяву) подано про перегляд судового рішення в частині позовних вимог (сум, що підлягають стягненню за судовим рішенням), судовий збір за подання скарги (заяви) вираховується та сплачується лише щодо перегляду судового рішення в частині таких позовних вимог (оспорюваних сум) (частина 4 статті 6 Закону України «Про судовий збір»).

Аналіз наведених норм права дає підстави для висновку, що у контексті визначення розміру судового збору за подання апеляційної скарги «ставка, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви», має визначатися за розміром ставок, встановлених статтею 4 Закону України «Про судовий збір» на момент пред`явлення відповідного позову. Об`єктом, з якого розраховується розмір ставки судового збору за подання апеляційної скарги, є саме позовна заява (зустрічна позовна заява), а базою для такого розрахунку - ставка судового збору, що підлягала сплаті при поданні відповідної позовної заяви (у разі об`єднання в одній заяві вимог майнового та/або немайнового характеру, декількох вимог немайнового характеру - загальна сума усіх вимог у відсотковому співвідношенні до ціни позову та/або у фіксованому розмірі). Оскільки кожна позовна заява є самостійним, окремим об`єктом справляння судового збору, то за подання апеляційної скарги на рішення суду судовий збір справляється у відсотковому співвідношенні до розміру судового збору, що підлягав сплаті при поданні кожної окремої відповідної позовної заяви, незалежно від оспорюваної суми, зменшення розміру судового збору судом на підставі статті 8 Закону України «Про судовий збір» і розподілу судом при ухваленні рішення судових витрат пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

Так, зокрема, у разі оскарження в апеляційному порядку судового рішення, ухваленого за наслідками розгляду первісного та зустрічного позовів, якщо сторона не згодна з таким рішенням у цілому, судовий збір має сплачуватися з урахуванням результатів розгляду як первісного, так і зустрічного позовів, а у разі оскарження судового рішення лише в частині вирішення одного із позовів судовий збір має сплачуватися, виходячи із розміру ставки, що підлягала сплаті при поданні відповідного позову.

Аналогічних правових висновків дійшов Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду у постанові від 20.11.2018 у справі №910/1613/17.

Отже, оскільки апелянтом оскаржується судове рішення, ухвалене за наслідками розгляду первісного та зустрічного позовів, судовий збір має сплачуватися з урахуванням результатів розгляду як первісного, так і зустрічного позовів.

Колегією суддів встановлено, що звертаючись з апеляційною скаргою на рішення суду першої інстанції (яким первісний позов задоволено та відмовлено у задоволенні зустрічного позову), Комунальне некомерційне підприємство «Тростянецька міська лікарня» Тростянецької міської ради просить скасувати рішення та відмовити у задоволенні первісного позову, а зустрічний - задовольнити.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, а також те, що вимога закону про сплату судового збору за подання апеляційної скарги на рішення суду за ставкою у відсотковому співвідношенні до ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, стосується кожного окремого позову, при поданні апеляційної скарги мав бути сплачений судовий збір у розмірі 8 052,00 грн (2 684,00 грн х 150 % + 2 684,00 грн х 150 %).

Розглянувши подану скаржником апеляційну скаргу та додані до неї документи, колегія суддів встановила, що до останньої додано докази сплати апелянтом судового збору у розмірі 4 026,00 грн, про що свідчить платіжна інструкція №7042.

Згідно частини 2 статті 260 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, а також подана особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Відповідно до приписів частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до приписів частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За змістом частини 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, з метою усунення допущених недоліків оформлення апеляційної скарги, скаржнику слід у строк, визначений цією ухвалою, доплатити судовий збір у сумі 4 026,00 грн.

Керуючись статтями 174, 234, 256, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд,

У Х В А Л И В :

1. Апеляційну скаргу Комунального некомерційного підприємства «Тростянецька міська лікарня» Тростянецької міської ради на рішення Господарського суду Сумської області від 31.01.2024 у справі №920/478/23 залишити без руху.

2. Роз`яснити Комунальному некомерційному підприємству «Тростянецька міська лікарня» Тростянецької міської ради, що протягом 10 (десяти) днів з дня вручення даної ухвали про залишення апеляційної скарги без руху скаржник має право усунути вказані недоліки, надавши суду апеляційної інстанції докази доплати судового збору у розмірі 4 026, 00 грн.

Усі документи та письмові докази подаються виключно через відділ документального забезпечення Північного апеляційного господарського суду (канцелярію суду) за адресою: м. Київ, вул. Шолуденко, 1А (І поверх).

3. Попередити Комунальне некомерційне підприємство «Тростянецька міська лікарня» Тростянецької міської ради, що при невиконанні вимог даної ухвали у зазначений строк суд апеляційної інстанції не приймає таку апеляційну скаргу до розгляду та повертає її скаржнику.

4. Копію ухвали Північного апеляційного господарського суду надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями Північного апеляційного господарського суду та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Ю.Б. Михальська

Судді А.І. Тищенко

І.А. Іоннікова

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117505833
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання звільнити нежитлове приміщення

Судовий реєстр по справі —920/478/23

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Медуниця Ольга Євгеніївна

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Рішення від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Котельницька Вікторія Леонідівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні