Ухвала
від 07.03.2024 по справі 904/436/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

про залучення до участі у справі третьої особи,

яка не заявляє самостійних вимог

07.03.2024м. ДніпроСправа № 904/436/24

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ТВІЙ ГАЗЗБУТ", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "МЕД-СЕРВІС", м. Дніпро

про стягнення

Суддя Ярошенко В.І.

Без участі (виклику) представників сторін

ВСТАНОВИЛА:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ТВІЙ ГАЗЗБУТ" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "МЕД-СЕРВІС" про стягнення заборгованості за договором постачання природного газу для потреб непобутових споживачів " 41АР200-97612-22 від 12.07.2022 у розмірі 67 499, 93 грн, з яких: основний борг у розмірі 63 527, 36 грн, 3% річних у розмірі 1 733, 15 грн, інфляційні втрати у розмірі 2 239, 42 грн.

Ухвалою суду від 02.02.2023 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 904/436/24. Вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Засобами поштового зв`язку від Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "МЕД-СЕРВІС" надійшов відзив на позовну заяву.

Також у відзиві на позовну заяву заявлено клопотання про залучення у якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача у справі № 904/436/24 Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Дніпрогаз» та просить суд витребувати в останнього розрахунок фактично розподіленого ним відповідачу об`єму природного газу за період відсутності на Об`єкті електричної енергії з урахуванням застосування Оператором ГРМ правильного коефіцієнта приведення.

Клопотання обґрунтовано тим, що саме оператор ГРМ здійснює перерахунок наданих послуг.

Відповідач зазначає, Оператором ГРМ було застосовано для розрахунків завищений коефіцієнт приведення, у зв`язку з чим 15.02.2023 листом № 3920 відповідач звернувся до Оператора з проханням провести перерахунок розподіленого підприємству в період відсутності на об`єкті електричної енергії природного газу та надати відповідачу належним чином завірений паперовий примірник розрахунку фактичного споживання газу за вказаний період для надання позивачу з метою перерахунку об`ємів спожитого підприємством на об`єкті природного газу.

У відповідь на вказаний лист відповідача Оператор ГРМ листом від 02.03.2023 № 665/2.1 визнав застосування у зазначеному вище періоді при розрахунку об`єму розподіленого відповідачу природного газу завищеного коефіцієнту приведення та зобов`язався здійснити перерахунок таких об`ємів у майбутніх періодах. Також Оператор ГРМ зазначив фактичний об`єм розподіленого у січні 2023 відповідачу природного газу, який з урахуванням правильного коефіцієнту приведення склав 6 657, 10 м3.

Таким чином, за даними Оператора ГРМ об`єм розподіленого відповідачу у січні 2023р. природного газу склав 6 657, 10 м3, а не 18 744, 88 м3, що має суттєву різницю з відомостями позивача.

Отже, у зв`язку з викладеним, рішення у справі № 904/436/24 може вплинути на права та обов`язки Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Дніпрогаз» щодо відповідача.

За приписами частин першої, четвертої статті 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу.

Розглянувши дане клопотання, суд дійшов до висновку про наявність правових підстав для залучення Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Дніпрогаз» (49101, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Кониського Олександра, 5; ідентифікаційний код 20262860) до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів.

Щодо клопотання про витребування розрахунку фактично розподіленого Оператором ГРМ відповідачу об`єму природного газу.

Відповідач стверджує, що листом відповідача № 3920 від 15.02.2023 крім перерахунку обсягів розподіленого відповідачу на Об`єкті природного газу, останній, з метою подання їх позивачу для здійснення перерахунку об`ємів фактично спожитого за Об`єктом природного газу, вимагав від Оператора ГРМ надати розрахунки об`ємів фактично спожитого природного газу, визначені з урахуванням застосування правильного коефіцієнту приведення за період.

До цього часу вказані розрахунки Оператором ГРМ Відповідачу не надані. Таким чином, Відповідач позбавлений можливості самостійно надати суду докази, що мають безпосереднє відношення до предмету спору і необхідні для встановлення істини у справі.

За положеннями частин 1-3 статті 80 Господарського процесуального кодексу України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Відповідно до приписів статті 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Розглянувши клопотання відповідача про витребування розрахунку фактично розподіленого Оператором ГРМ відповідачу об`єму природного газу, суд вважає за можливе його задовольнити.

Керуючись статтями 50, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "МЕД-СЕРВІС" про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача задовольнити.

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідачів: Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Дніпрогаз» (49101, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Кониського Олександра, 5; ідентифікаційний код 20262860).

3. Зобов`язати позивача надіслати на адресу Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Дніпрогаз» копію позовної заяви з додатками. Докази надсилання надати до суду.

4. Зобов`язати відповідача надіслати на адресу Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Дніпрогаз» копію відзиву на позовну заяву з додатками. Докази надсилання надати до суду.

5. Запропонувати Акціонерному товариству «Оператор газорозподільної системи «Дніпрогаз» надати суду письмові пояснення з приводу обставин, викладених у позовній заяві.

6. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма "МЕД-СЕРВІС" про витребування доказів задовольнити.

7. Зобов`язати Aкціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Дніпрогаз» подати до суду:

- розрахунок фактично розподіленого Акціонерним товариством «Оператор газорозподільної системи «Дніпрогаз» Товариству з обмеженою відповідальністю Фірма "МЕД-СЕРВІС" об`єму природного газу за період відсутності на Об`єкті електричної енергії (грудень 2022 року - січень 2023 року) з урахуванням застосування Оператором ГРМ правильного коефіцієнта приведення.

У випадку неможливості подання позивачем витребуваних доказів - надати до суду обґрунтовані письмові пояснення з причини такої неможливості.

8. Роз`яснити учасникам, що відповідні заяви по суті справи повинні відповідати вимогам ст.161-168 ГПК України та мають бути подані в строк, визначений в ухвалі.

Учасники справи, при поданні заяв по суті справи, повинні надати до суду докази в підтвердження дати отримання таких заяв від інших учасників, для перевірки судом дотримання строку при подачі відповідних заяв, а також, докази направлення на адресу інших учасників процесу заяв, що подаються до суду.

Ухвала набирає чинності з моменту її підписання та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\

Суддя В.І. Ярошенко

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117506186
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —904/436/24

Ухвала від 14.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

Ухвала від 02.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ярошенко Вікторія Ігорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні