Ухвала
від 06.03.2024 по справі 914/595/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

06.03.2024 р. Справа № 914/595/24

Суддя Господарського суду Львівської області Кітаєвої С.Б., розглянувши матеріали позовної заяви: АТ «Укрзалізниця» в особі регіональної філії «Придніпровська залізниця», м.Дніпро

до відповідача: ТОВ «Західтрейд», м.Львів

про стягнення штрафу

ВСТАНОВИВ

АТ «Укрзалізниця» в особі регіональної філії «Придніпровська залізниця» звернулось до Господарського суду Львівської області з позовом до ТОВ «Західтрейд» про стягнення штрафу в розмірі 174686,40 грн. за поставку неякісної продукції (згідно прохальної частини позовної заяви).

Дослідивши матеріали позовної заяви суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на наступне.

Згідно ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до п.2, ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

При цьому суд відзначає, що предмет позову, тобто певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення, повинен бути чітко визначений позивачем у прохальній частині позовної заяви, оскільки резолютивна рішення суду, по суті, відображає позовні вимоги, викладені у прохальній частині позовної заяви, та повинна викладатися чітко й безумовно.

Як вбачається із вступної частини позовної заяви, позивачем визначено відповідачем - ТОВ «Західтрейд», однак прохальна частина позову містить позовну вимогу до ТОВ «Західтрейдер», без жодного документального та нормативного обгрутування.

Поряд з цим суд зазначає, що згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ідентифікаційний кодом, зазначений позивачем у вступній частині позовної заяви, 44102590 належить юридичній особі Товариству з обмеженою відповідальністю «Західтрейдер».

У відповідності до положень п.3 ч.3 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити, зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Згідно положень п. 1 ч. 1 ст. 163 ГПК України, ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, або сумою, оспорюваною за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку.

Так як вбачається з матеріалів позову, позивачем у вступній частині позову вказано ціну позову 17468640 грн., водночас, у прохальній частині позову останній просить стягнути з ТОВ «Західтрейдер» на свою користь 174686,40 грн.

Враховуючи вищенаведене, господарський суд зазначає про необхідність приведення у відповідність вступну (суб`єктний склад і ціну позову) та прохальну частину позовної заяви.

Поряд з цим, суд звертає увагу на положення п.2, ч. 3 ст. 162 ГПК України, де зазначено, зокрема, що позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Подана на розгляд до Господарського суд Львівської області позовна заява не містить повного найменування сторін, відомостей про відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти відповідача, відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у відповідача, як не містять відомостей про те, що такі позивачу невідомі.

Окрім того, відповідно до п. 4.1. Національного стандарту України «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2020», затвердженого наказом ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 01.07.2020 року № 144, документ повинен містити (п.п. 20) - текст документа, який є головним елементом документу. Тобто, документ, що надається, повинен мати текст, який можливо дослідити та який несе певний зміст.

Суд звертає увагу позивача на те, що документ, іменований позивачем як «платіжна інструкція №1267 від 23 лютого 2024 як доказ сплати судового збору» є неякіснім та нечитабельним, що унеможливлює перевірку змісту вказаного документу. Відтак, у разі усунення недоліків позовної заяви позивачем необхідно надати належні (читабельні) докази сплати судового збору за подання позову.

З наведених підстав позовна заява підлягає залишенню її без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 3 ст. 174 ГПК України позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 162, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву АТ «Укрзалізниця» в особі регіональної філії «Придніпровська залізниця» без руху.

2. Встановити АТ «Укрзалізниця» в особі регіональної філії «Придніпровська залізниця» строк на усунення недоліків позовної заяви 5 (п`ять) днів з дня вручення цієї ухвали.

3. Встановити АТ «Укрзалізниця» в особі регіональної філії «Придніпровська залізниця» спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом:

- уточненої позовної заяви із зазначенням правильного найменування відповідача у вступній та прохальній частинах позовної заяви.

- зазначення точної ціни позову та обґрунтованого розрахунку суми, що стягуються чи оспорюються, у відповідності до п.3 ч.3 ст.162 ГПК України;

- зазначення повного найменування сторін, відомостей про відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти відповідача, відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у відповідача;

- надання належних (читабельних) доказів сплати судового збору за подання позову.

4. Попередити позивача, що відповідно до частини 4 статті 174 ГПК України, у разі якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст.235 ГПК України та оскарженню не підлягає.

Суддя Кітаєва С.Б.

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117507053
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення штрафу

Судовий реєстр по справі —914/595/24

Ухвала від 08.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Кітаєва С.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні