Ухвала
від 07.03.2024 по справі 200/149/24
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

з питань залучення другого відповідача

07 березня 2024 року Справа №200/149/24

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Шувалової Т.О., розглянувши у письмовому провадженні матеріали адміністративного позову ОСОБА_1 (місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Міністерства юстиції України (місцезнаходження: 01001, м. Київ, вул. Архітектора Городецького, 13, код ЄДРПОУ 00015622) про зобов`язання вчинити певні дії,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Міністерства юстиції України, в якому просить суд:

- зобов`язати Міністерство юстиції України у своїх компетентних уповноважених особах щодо надання адміністративних послуг здійснити виправлення у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно виду спільної власності на спільну сумісну з тієї самої дати відповідної помилки чи правопорушення даної квартири та житла позивача за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 02 лютого 2024 року позов прийнято до провадження, призначено до розгляду у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи та визначено відповідачу строк для подання відзиву на позов.

Суд, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, зазначає наступне.

Відповідно до частини першої статті 46 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) сторонами в адміністративному процесі є позивач та відповідач.

Згідно з п. 9 частини першої статті 4 КАС України відповідач - суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача.

Відповідно до частини першої, третьої статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд розглядає адміністративні справи не інакше як за позовною заявою, поданою відповідно до цього Кодексу, в межах позовних вимог. Кожна особа, яка звернулася за судовим захистом, розпоряджається своїми вимогами на свій розсуд, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно зі статтею 48 КАС України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Належним є відповідач, який є суб`єктом порушеного, оспорюваного чи невизнаного матеріального правовідношення. Належність відповідача визначається, перш за все, за нормами матеріального права. Відтак, неналежним відповідачем є особа, яка не повинна і не може відповідати за пред`явленим позовом. У разі якщо за змістом норми матеріального права, яка підлягає застосуванню за вимогою позивача, учасником спірних відносин та зобов`язаною особою є інша, ніж особа, до якої пред`явлено позов, підстави для задоволення позову відсутні.

Водночас суд зазначає, що позивач не завжди спроможний правильно визначити відповідача. Звертаючись до суду з адміністративним позовом, позивач зазначає відповідачем особу, яка, на його думку, повинна відповідати за позовом, проте під час розгляду справи вона може заявити клопотання про заміну неналежного відповідача належним. У такому випадку суд з метою забезпечення захисту порушеного (оспорюваного, невизнаного) права особи повинен замінити неналежного відповідача належним або залучити до участі у справі співвідповідача, однак на це потрібна згода позивача. При цьому, заміна відповідача може відбутися за клопотанням не лише позивача, а й будь-якої іншої особи, яка бере участь у справі, у тому числі й за клопотанням самого відповідача, або навіть за ініціативою суду. Після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку. Заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції

Отже визначення відповідачів, предмета та підстав спору є правом позивача. Натомість, встановлення належності відповідачів й обґрунтованості позову - є обов`язком суду, який виконується під час розгляду справи. При цьому обов`язком суду є встановлення належності відповідачів та їх заміна у разі необхідності, або залучення співвідповідачів.

Як убачається з позовної заяви, позивач просить суд зобов`язати Міністерство юстиції України у своїх компетентних уповноважених особах щодо надання адміністративних послуг здійснити виправлення у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно виду спільної власності на спільну сумісну з тієї самої дати відповідної помилки чи правопорушення даної квартири та житла позивача за адресою: АДРЕСА_1 .

Судом встановлено, що рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень щодо квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 , вносилось державним реєстратором Селидівської міської ради Донецької області Козирєвою Даною Олександрівною.

Крім того з матеріалів справи убачається, що позивач звертався до Курахівської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області із заявою про виправлення помилки в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, на що позивачу було надано відповідь про неможливість вчинення вказаної дії.

Зважаючи на викладене, суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у справі в якості співвідповідачів - державного реєстратора Селидівської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області ОСОБА_2 та Курахівську міську військову адміністрацію Покровського району Донецької області.

Відповідно до частини другоїстатті 49 КАС Українитреті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно з частиною п`ятою статті 49 КАС Українипро залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Як зазначалось судом вище, квартира позивача розташована за адресою: АДРЕСА_2 , тобто територіально відноситься до Селидівської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області.

Враховуючи вищевикладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду адміністративної справи, суд вважає за необхідне залучити Селидівську міську військову адміністрацію Покровського району Донецької області у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідачів.

Керуючись статтями 48, 243, 248, 256, 262, 294, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у справі в якості співвідповідачів державного реєстратора Селидівської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області Козирєву Дану Олександрівну (місцезнаходження: 85400, Донецька область, Покровський район, м. Селидове, вул. Європейська, 8) та Курахівську міську військову адміністрацію Покровського району Донецької області (місцезнаходження: 85612, Донецька область, Покровський район,м. Курахове,пр-т Миру,буд. 4, код ЄДРПОУ 44907766, адреса електронної пошти: kurakhove.mva@dn.gov.ua).

Залучити до участі у справі в якості третьої особи на стороні відповідачів Селидівську міську військову адміністрацію Покровського району Донецької області (місцезнаходження: 85400, Донецька область, Покровський район, м. Селидове, вул. Європейська, 8, код ЄДРПОУ: 44899730, адреса електронної пошти: sel.v@dn.gov.ua).

Розгляд справи розпочати спочатку та здійснювати у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Направити співвідповідачам та третій особі копію ухвали, копію позовної заяви та роз`яснити, що вони мають права і обов`язки, визначеніКодексом адміністративного судочинства України.

Зобов`язати співвідповідачів надати до суду усі наявні у них докази, що стосуються обставин, викладених в адміністративному позові позивачем, а також запропонувати у разі невизнання адміністративного позову подати до суду у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання зазначеної ухвали відзив до позову та докази на обґрунтування цього відзиву з дотриманням вимогстатті 162 Кодексу адміністративного судочинства України.

Роз`яснити позивачу, що він вправі подати відповідь на відзив, у разі його подання відповідачем, протягом трьох днів з дня отримання відзиву на позов.

Встановити третій особі строк для подання пояснень щодо позову або відзивупротягом п`яти днів з дня отримання копії позову або відзиву, відповідно. Пояснення подаються до суду разом із документами, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до них доказів іншим учасникам справи. Учасники справи мають право подати відповідь на такі пояснення до закінчення підготовчого провадження, разом із документами, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на пояснення іншим учасникам справи.

Роз`яснити особам, які беруть участь у справі, що вони мають права та обов`язки, визначені статтями 44, 45, 47, 131 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та окремому оскарженню не підлягає.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя Т.О. Шувалова

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117509139
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —200/149/24

Рішення від 07.05.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шувалова Т.О.

Ухвала від 07.03.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шувалова Т.О.

Ухвала від 11.01.2024

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Шувалова Т.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні