Ухвала
від 12.02.2024 по справі 761/29281/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/29281/21

Провадження № 2/761/889/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2024 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді: Аббасової Н.В.,

при секретарі: Сухині А.С.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва клопотання представника позивачки ОСОБА_1 про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Гровінг Стейт», державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційне бюро» Макарова Олега В`ячеславовича, третя особа: Центральне міжрегіональне управління юстиції (м. Київ) про скасування рішення державного реєстратора,-

в с т а н о в и в:

У провадженні Шевченківського районного суду м. Києва перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ТОВ «Фінансова компанія «Гровінг Стейт», державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційне бюро» Макарова О.В., третя особа: Центральне міжрегіональне управління юстиції (м. Київ) про скасування рішення державного реєстратора.

12.08.2021 року протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями матеріали позову передані на розгляд судді Рибака А.М.

01.09.2021 року ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Києва Рибака М.А. відкрито провадження у справі, прийнято рішення про розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

На підставі розпорядження № 01-08-585 від 22.06.2023 року щодо повторного автоматизованого розподілу справи № 761/29281/21, протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.06.2023 року матеріали позову передані на розгляд судді Аббасовій Н.В.

Ухвалою суду від 23.06.2023 вказану справу прийнято до провадження судді Аббасової Н.В.

На адресу суду від представника позивача надійшло клопотання про витребування доказів, відповідно до якого висловлено прохання витребувати в Департаменті з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), адреса: 01044, м.Київ, вул. Хрещатик, 36, копію реєстраційної справи № 1856282480000 (квартира АДРЕСА_1 ).

Клопотання мотивовано тим, що позивачка та її представник позбавлені можливості отримання вказаних доказів, оскільки відповідно до ч. 6 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за судовим рішенням. У звязку з чим звертаються до суду з даним клопотанням.

Сторони в судове засіданні не з`явились, про місце, дату та час судового засідання повідомлялися належним чином.

Вирішуючи клопотання представника позивачки витребування доказів, суд прийшов до наступного висновку.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість: роз`яснює учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або не вчинення процесуальних дій і сприяє здійсненню їхніх прав у випадках, встановлених цим Кодексом.

Норми ст. 76 ЦПК України передбачають, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно ст. 84 ЦПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які можуть підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Таким чином, обов`язковою умовою для винесення судом ухвали про витребування доказів є наявні у особи, яка бере участь у справі, складнощі у їх отриманні.

Згідно ч. 6 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» витребування (вилучення) реєстраційних справ або документів із них здійснюється виключно за судовим рішенням.

Вказані у заяві докази мають значення для вирішення даної справи, при цьому позивач не має можливості отримати їх самостійно, враховуючи предмет і підстави позову, з метою повного та всебічного з`ясування обставин справи, суд приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись вимогами ст. ст. 76-84, 258-260, 393, 394 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Клопотання представника позивачки ОСОБА_1 про витребування доказів у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Гровінг Стейт», державного реєстратора комунального підприємства «Реєстраційне бюро» Макарова Олега В`ячеславовича, третя особа: Центральне міжрегіональне управління юстиції (м. Київ) про скасування рішення державного реєстратора, - задовольнити.

Витребувати у Департаменті з питань реєстрації виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), адреса: 01044, м.Київ, вул. Хрещатик, 36, копію реєстраційної справи № 1856282480000 (квартира № 375 по проспекту Перемоги, 20 у м.Києві).

Роз`яснити, що в разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, судом, у відповідності до ст.148 ЦПК України, може бути вирішено питання про стягнення з відповідних осіб штрафу в дохід державного бюджету.

У відповідності до вимог ст. 353 ЦПК України ухвала оскарженню не підлягає, але заперечення на неї включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя : Н.В. Аббасова

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117514720
СудочинствоЦивільне
Сутьскасування рішення державного реєстратора

Судовий реєстр по справі —761/29281/21

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Аббасова Н. В.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Аббасова Н. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Аббасова Н. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Аббасова Н. В.

Ухвала від 15.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Аббасова Н. В.

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Аббасова Н. В.

Ухвала від 01.09.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

Ухвала від 18.08.2021

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні