Ухвала
від 08.03.2024 по справі 394/43/23
НОВОАРХАНГЕЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У к р а ї н а

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

26100,смт.Новоархангельськ Кіровоградськоїобласті,вул.Слави,26,тел.2-10-45,E-mail:inbox@na.kr.court.gov.ua

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

08.03.24 1-кп/394/23/24

394/43/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 березня 2024 року Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

в складі головуючого-судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву захисника ОСОБА_3 у кримінальному провадженні стосовно ОСОБА_4 обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст. 366 КК України,

В С Т А Н О В И В :

В провадженні Новоархангельського районного суду Кіровоградської області перебувало кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст. 366 КК України.

26.02.2024 року до Новоархангельського районного суду Кіровоградської області від захисника ОСОБА_3 надійшла заява про повернення застави, в якій останній зазначив, що 01.02.2024 року Новоархангельським районним судом винесено постанову про закриття кримінального провадження № 394/43/23 відносно ОСОБА_4 за ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст. 366 КК України на підставі п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України у зв`язку з закінченням строків давності.

Кримінальне провадження щодо ОСОБА_4 за ч. 1 ст.212, ч. 1 ст. 366 КК України закрито, обраний відносно ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді застави скасовано.

Ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда від 22 серпня 2022 року, до ОСОБА_4 було застосовано запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 49620 грн.

Застава у визначеному розмірі була внесена через АТ КБ «Приватбанк», що підтверджується квитанцією від 26.08.2022 року №9279-4432-9921-3934.

Як під час досудового слідства так і під час судового розгляду справи, умови запобіжного заходу ОСОБА_4 не порушувались, застава в дохід держави не зверталась, цивільний позов до ОСОБА_4 не заявлений.

Захисник обвинуваченогопросить судпостановити процесуальнерішення проповернення останньомугрошової застави,яка буласплачена укримінальному провадженні№ 32021120010000027 в сумі 49620 грн.

Прокурор в судове засідання не з`явився, але разом з тим надіслав до суду телефонограму про проведення судового засідання за його відсутності.

ОСОБА_4 та його захисник також в поданій суду телефонограмі просили розгляд заяви проводити за їх відсутності та задовольнити її.

ОСОБА_5 в поданій суду заяві зазначив, що він вносив в якості застави за ОСОБА_4 не свої особисті кошти, а кошти останнього, а тому просив повернути кошти саме ОСОБА_4 ..

Неявка учасниківкримінальногопровадженняу судовезасіданнянарозгляд заявиврозумінні ч.9ст.182 КПК України, не перешкоджає проведенню судового засідання.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, суд приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, 22.08.2022 року ухвалою слідчого судді Ленінського районного суду м. Кіровограда частково задоволено клопотання старшого слідчого про застосування запобіжного заходу, стосовно підозрюваного, у виді застави у розмірі застави двадцяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Відповідно до квитанції від 26.08.2022 року №9279-4432-9921-3934 ОСОБА_5 було внесено заставу за ОСОБА_4 у розмірі 49620 грн.

Матеріали кримінального провадження містять заяву ОСОБА_5 , в якій останній зазначив, що 26.08.2022 року ним було внесено заставу по кримінальному провадженню, але зауважив, що він вносив не свої особисті кошти, а кошти ОСОБА_4 , а тому просив повернути кошти останньому.

Ухвалою Новоархангельського районного суду Кіровоградської області від 01.02.2024 року вирішено кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32021120010000027 стосовно ОСОБА_4 у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст. 366 КК України закрити у зв`язку із закінченням строків давності передбачених п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України. Припинити, після набрання даною ухвалою законної сили, дію запобіжного заходу у виді застави обраної стосовно ОСОБА_4 .

Відповідно до ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

В п. 25 ст. 3 КПК України зазначено, що застоводавець входить до переліку учасників кримінального провадження.

Частинами 1, 2, 4, 8, 11 ст. 182 КПК України передбачено, що застава полягає у внесенні коштів у грошовій одиниці України на спеціальний рахунок, визначений в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, з метою забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків, під умовою звернення внесених коштів у доход держави в разі невиконання цих обов`язків. Можливість застосування застави щодо особи, стосовно якої застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, може бути визначена в ухвалі слідчого судді, суду у випадках, передбаченихчастинами третьою абочетвертою статті 183цього Кодексу.

Застава може бути внесена як самим підозрюваним, обвинуваченим, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем). Заставодавцем не може бути юридична особа державної або комунальної власності або така, що фінансується з місцевого, державного бюджету, бюджету Автономної Республіки Крим, або у статутному капіталі якої є частка державної, комунальної власності, або яка належить суб`єкту господарювання, що є у державній або комунальній власності.

Розмір застави визначається слідчим суддею, судом з урахуванням обставин кримінального правопорушення, майнового та сімейного стану підозрюваного, обвинуваченого, інших даних про його особу та ризиків, передбаченихстаттею 177цього Кодексу. Розмір застави повинен достатньою мірою гарантувати виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього обов`язків та не може бути завідомо непомірним для нього.

У разі невиконання обов`язків заставодавцем, а також, якщо підозрюваний, обвинувачений, будучи належним чином повідомлений, не з`явився за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомив про причини своєї неявки, або якщо порушив інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов`язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору.

Застава, що не була звернена в дохід держави, повертається підозрюваному, обвинуваченому, заставодавцю після припинення дії цього запобіжного заходу. При цьому застава, внесена підозрюваним, обвинуваченим, може бути повністю або частково звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень. Застава, внесена заставодавцем, може бути звернена судом на виконання вироку в частині майнових стягнень тільки за його згодою.

Пунктами 7 та 8 постанови Кабінету Міністрів України Про затвердження Порядку внесення коштів на спеціальний рахунок у разі застосування застави як запобіжного заходу від 11 січня 2012 року № 15 визначено, що кошти, внесені як застава, підлягають поверненню повністю або частково у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Застава повертається особі або заставодавцю у безготівковій формі на зазначений ними банківський рахунок, а у разі відсутності такого рахунка - готівкою через банки або підприємства поштового зв`язку.

Для повернення коштів, внесених як застава, особа чи заставодавець подає до територіального управління ДСА або апеляційного суду, Вищого антикорупційного суду, якому відкрито депозитний рахунок, на який було внесено заставу, такі документи:

заява особи чи заставодавця, в якій обов`язково зазначаються реквізити банківського рахунка, на який зараховуватимуться кошти, що підлягають поверненню, а у разі відсутності банківського рахунка - відомості про банк чи підприємство поштового зв`язку;

засвідчена судом копія ухвали слідчого судді, суду, вироку суду, в якому міститься рішення про повернення застави;

копія платіжного або іншого документа, що підтверджує факт внесення коштів як застави.

Територіальне управління ДСА або апеляційний суд, Вищий антикорупційний суд, який обрав запобіжний захід у вигляді застави, розглядає зазначені документи та протягом п`яти робочих днів з дня їх надходження за умови зарахування коштів на депозитний рахунок готує та подає до органу Казначейства платіжне доручення про повернення коштів.

Повернення коштів, внесених як застава, здійснюється протягом п`яти робочих днів з дня надходження платіжних доручень територіального управління ДСА або апеляційного суду, Вищого антикорупційного суду, який обрав запобіжний захід у вигляді застави, до органу Казначейства.

Враховуючи, що дія застави, як запобіжного заходу щодо ОСОБА_4 обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 1 ст. 366 КК України припинилась внаслідок постановлення ухвали Новоархангельського районного суду Кіровоградської області від 01.02.2024 року про закриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків давності передбачених п. 2 ч. 1 ст. 49 КК України, а питання про повернення застави ОСОБА_4 , батько якого вносив заставу вирішене не було, також відсутні відомості щодо звернення застави в дохід держави, суд приходить до висновку про задоволення заяви захисника та повернення внесеної застави.

Приймаючи до уваги викладене та керуючись постановою Кабінету Міністрів України Про затвердження Порядку внесення коштів на спеціальний рахунок у разі застосування застави як запобіжного заходу від 11 січня 2012 року № 15, ст.ст. 2, 3, 182, 369, 370, 371 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Заяву захисника ОСОБА_3 про повернення застави - задовольнити.

Повернути ОСОБА_4 , внесені кошти на рахунок ДКСУ в сумі 49620 /сорокдев`ять тисячшістсот двадцять/ грн., сплачених у якості застави на підставі квитанції №9279-4432-9921-3934 від 26.08.2022 року, виданої відділенням TS211197 АТ КБ «Приватбанк».

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:

СудНовоархангельський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117516352
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів

Судовий реєстр по справі —394/43/23

Ухвала від 08.03.2024

Кримінальне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 01.02.2024

Кримінальне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 30.01.2024

Кримінальне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 06.06.2023

Кримінальне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 19.05.2023

Кримінальне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 11.04.2023

Кримінальне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 29.03.2023

Кримінальне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 13.03.2023

Кримінальне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

Ухвала від 06.03.2023

Кримінальне

Новоархангельський районний суд Кіровоградської області

Запорожець О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні