Ухвала
від 08.03.2024 по справі 587/675/24
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 587/675/24

У Х В А Л А

08 березня 2024 року суддя Сумського районного суду Сумської області Степаненко О.А., розглянувши матеріали за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки та піклування Юнаківської сільської ради Сумського району про визнання ОСОБА_2 та ОСОБА_3 недієздатними та встановлення над ними опіки..

ВСТАНОВИВ :

Заява за формою та змістом відповідає вимогам статей 175 і 177 ЦПК України. Визначені статтями 185-186 ЦПК України підстави для залишення заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні. Справа підлягає розгляду в порядку окремого провадження.

Відповідно до ч.3, 4 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Зокрема, ст. 293 ЦПК України доповнено частиною 5, згідно з якою у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Пунктом 24 частини 1 статті 14 Закону України «Про безоплатну правничу допомогу» визначено, що право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають, зокрема, особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною, поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Враховуючи вищенаведені вимоги чинного законодавства, вважаю за необхідне залучити захисника до участі в справі для захисту прав та інтересів ОСОБА_2 та ОСОБА_2 .

На підставі наведеного вище та керуючись статтями 19, 175, 177, 185,186, 293, 317 ЦПК України,

УХВАЛИВ :

Відкрити окреме провадження у даній справі і призначити судове засідання на 03 квітня 2024 року о13-30 годин, яке відбудеться в приміщенні Сумського районного суду Сумської області за адресою м. Суми вул. Академічна, 13 , каб. 105 про що повідомити сторони.

Відповідно до ст.. 60 ЦК України , опіка встановлюється судом за поданням органу опіки і піклування. Витребувати з орган опіки та піклування Юнаківської сільської ради Сумського району подання про призначення ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Залучити захисника до участі в судових засіданнях по даній цивільній справі.

Доручити директору Сумському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для захисту прав і інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за призначенням і забезпечити його явку в судове засідання, призначене на 03 квітня 2024 року на 13 год. 30 хв. (Сумський районний суд Сумської області, м. Суми, вул. Академічна, 13, каб. 105) для участі в розгляді цивільної справи.

Копію ухвали направити в Сумський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги для негайного виконання sumy1sumy@legalaid.sm.ua

Встановити заінтересованій(им) особі(ам) строк п`ятнадцять днів з дня вручення йому(їм) цієї ухвали, протягом якого він має право подати суду відзив на заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України. Одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду заінтересована(ні)особи зобов`язані надіслати іншим учасникам справи копію відзиву та доданих до нього документів. Роз`яснити також, що в разі ненадання ним відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Встановити заявнику строк три дні з дня отримання копії відзиву, протягом якого він має право подати суду відповідь на відзив, передбачену ст. 179 ЦПК України, до якої застосовуються правила, встановлені частинами третьою-п`ятою ст. 178 ЦПК України. Одночасно з поданням суду відповіді на відзив заявник зобов`язаний її копію надіслати іншим учасникам справи.

Встановити заінтересованій(ним)особі(ам) строк три дні з дня отримання відповіді на відзив, протягом якого він має право подати суду заперечення, передбачене статтею 180 ЦПК України, до якого застосовуються правила, встановлені частинами третьою-п`ятою ст. 178 ЦПК України. Копію заперечення і доданих до нього одночасно з поданням його суду він повинен надіслати іншим учасникам справи.

Направити копію ухвали особам які беруть участь у розгляді справи, заінтересованим особам також направити копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала суду може бути оскаржено у разі відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності до Сумського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня проголошення.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя О.А.Степаненко

Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117517937
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_2 та ОСОБА_3 недієздатними та встановлення над ними опіки

Судовий реєстр по справі —587/675/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні