Ухвала
від 01.05.2024 по справі 587/675/24
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 587/675/24

У Х В А Л А

01 травня 2024 року Сумський районний суд Сумської області в складі головуючого судді Степаненка О.А., присяжних Хижняк В.І., Пономаренка Г.І., за участю секретаря судового засідання Бузової Т.І., представника заявника ОСОБА_1 , представника ОСОБА_2 та ОСОБА_2 адвоката Єйсмонта Є.А. розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми цивільну справу за заявою ОСОБА_3 , заінтересована особа орган опіки та піклування Юнаківської сільської ради Сумського району про визнання ОСОБА_2 та ОСОБА_2 недієздатними та встановлення над ними опіки.

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Сумського районного суду Сумської області знаходиться вище вказана цивільна справа про визнання ОСОБА_4 та ОСОБА_5 недієздатними та встановлення над ними опіки.. Заявник зазначає, що її брати відповідно до довідки до акту огляду медико-соціальною експертною комісією від 09.05.2022 р. є інвалідами третьої групи за загальними захворюваннями. Страждають хронічним психічним захворюванням, мають обмеження життєдіяльності до самообслуговування, до орієнтації, спілкування. Вони не можуть повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними та потребують постійного стороннього догляду. Представник заявниці просив призначити по справі судово - психіатричну експертизу.

В судовому засідання адвокат Єйсмонт Є.А., який представляє інтереси ОСОБА_2 та ОСОБА_2 підтримав клопотання представника заявника про призначення по справі судово-психіатричної експертизи.

Під час розгляду справ окремого провадження суд відповідно до вимог ст. 294 Цивільного процесуального кодексу України зобов`язаний сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи.

Положеннями ч. 1 ст. 298 ЦПК України закріплено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

У ст. 1 Закону України «Про судову експертизу» зазначено, що судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Згідно з ч. 1 ст. 103 Цивільного процесуального кодексу України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 Цивільного процесуального кодексу України призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: психічний стан особи.

При цьому, суд враховує, що відповідно до ст. 7 Закону України «Про судову експертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням, зокрема, судово-психіатричних експертиз.

Враховуючи, що для правильного вирішення справи необхідні спеціальні знання в області психіатрії, по справі обов`язкове проведення судово психіатричної експертизи.

На підставі викладеного, керуючись ст. 298 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Призначити по справі судово - психіатричну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований АДРЕСА_1 , мешканець АДРЕСА_2 , психічним захворюванням, якщо страждає, то яким саме?

2. Чи здатен ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований АДРЕСА_1 , мешканець АДРЕСА_2 , за характером свого захворювання розуміти значення своїх дій і керувати ними?

3.Чи здатен ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований АДРЕСА_1 , мешканець АДРЕСА_2 за станом здоров`я бути присутнім у судовому засідання та надавати пояснення по суті заявлених вимог?

4.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований АДРЕСА_1 , мешканець АДРЕСА_2 , психічним захворюванням, якщо страждає, то яким саме?

5. Чи здатен ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований АДРЕСА_1 , мешканець АДРЕСА_2 , за характером свого захворювання розуміти значення своїх дій і керувати ними?

6.Чи здатен ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований АДРЕСА_1 , мешканець АДРЕСА_2 за станом здоров`я бути присутнім у судовому засідання та надавати пояснення по суті заявлених вимог?

Проведення експертизидоручити експертамСумської філіїсудових експертизДУ «Інститутсудової психіатріїМіністерства охорониздоров`я України»(м.Суми,проспект М.Лушпи,54),попередивши їх про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків, передбачену ст. ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

Попередити експертів про необхідність виконання даної ухвали протягом одного місяця з дня отримання копії ухвали, у іншому випадку повідомити суд про кінцевий строк проведення експертизи.

Забезпечення явки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 мешканців АДРЕСА_2 , для проведення експертизи до Сумської філії судових експертиз ДУ «Інститут судової психіатрії МОЗ України» ( м.Суми, проспект М.Лушпи, 54), покласти на заявника ОСОБА_3 .

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 587/675/24( 2-о/587/45/24).

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду протягом 15 днів з моменту її проголошення.

Суддя О.А.Степаненко

Присяжні В.І.Хижняк

Г.І. Пономаренко

Дата ухвалення рішення01.05.2024
Оприлюднено02.05.2024
Номер документу118740893
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —587/675/24

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Сумський районний суд Сумської області

Степаненко О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні