Рішення
від 01.03.2024 по справі 563/111/24
КОРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Cправа № 563/111/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.03.2024 року Корецький районний суд

Рівненської області

у складі: головуючого судді Сірака Д.Ю.

присяжних: Павленка Р.Л., Палюха І.В.

cекретар судового засідання Литвинчук Л.Л.

за участю: заявника ОСОБА_1

представника заявника, адвоката Ковдій І.С.

заінтересованої особи ОСОБА_2

представника Органу опіки та піклування Кралі Л.А.

розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Корець цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Виконавчий комітет Корецької міської ради Рівненської області, як Орган опіки та піклування, Корецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про усиновлення дітей,

в с т а н о в и в:

Представник заявника, адвокат Воробйов В.В. звернувся до суду з заявою вказуючи, що 15 грудня 2020 року між заявником у справі - ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було укладено шлюб. ОСОБА_2 має трьох дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (який записаний зі слів матері), ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (яка є дитиною інвалідом І групи), батьком яких є ОСОБА_6 , якого рішенням суду від 23 листопада 2023 року було позбавлено батьківських прав. Зазначає, що заявник з дітьми перебуває в хороших відносинах, прикладає максимум зусиль для забезпечення їх всім необхідним та має намір їх усиновити, на що також надала згоду мати дітей - ОСОБА_2 . Тому, звертається до суду та просить оголосити ОСОБА_1 усиновлювачем неповнолітніх ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Представниця заявника, адвокат Ковдій І.С. заявлені вимоги підтримала, просила їх задоволити.

Заявник в судовому засіданні заявлені вимоги підтримав та пояснив, що з ОСОБА_2 та її дітьми проживають однією сім`єю вже близько п`яти років. З ОСОБА_7 одужений, а також хоче усиновити її дітей, аби сім`я була повноцінною та офіційною. Зазначив, що дітей любить як своїх рідних, тому дбає про них, слідкує за навчанням та разом з ними проводить дозвілля. Також, матеріально забезпечує родину всім необхідним, так як дружина ніде не працює та доглядає за дітьми, особливу увагу приділяє ОСОБА_8 , оскільки вона має порушення функцій тазових органів, та часто перебуває на лікуванні в медичних закладах.

ОСОБА_2 в судовому засіданні надала згоду на усиновлення її дітей ОСОБА_1 . Вказала, що її чоловік любить дітей та піклується про них, а вони люблять його, багато часу проводять разом з ним: граються, гуляють, готують. Також зазначила, що ОСОБА_9 самостійно забезпечує всі матеріальні потреби їхньої сім`ї: зробив ремонт в будинку, оплачує витрати на лікування (зокрема ОСОБА_8 ), на харчування, одяг та все інше.

Представник Виконавчого комітету Корецької міської ради Рівненської області, як Органу опіки та піклування Краля Л.А. проти задоволення заявлених вимог та усиновлення дітей не заперечила. Вважає, що усиновлення відповідатиме інтересам дітей.

Представник Корецького відділу ДРАЦС у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явився, до суду подано заяву про розгляд справи без їхньої участі, проти задоволення заяви не заперечують.

Заслухані, в присутності фахівця з соціальної роботи Корецької міської ради Рівненської області (практичного психолога та соціального педагога) ОСОБА_10 , неповнолітні ОСОБА_11 , ОСОБА_6 та ОСОБА_12 в судовому засіданні не заперечували щодо їхнього усиновлення, та того щоб заявник був їхнім татом офіційно. П`ятнадцятирічний ОСОБА_3 вказав, що заявника називає «дядя ОСОБА_14 », так як він вже дорослий та не звик когось називати татом. Також зазначив, що його вихованням займається мама, проте гроші дає ОСОБА_9 . ОСОБА_15 та ОСОБА_8 суду розповіли, що тато « ОСОБА_14 » добре до них ставиться, не сварить. Разом з ним ходять на природу, ловлять рибу.

Враховуючи пояснення заявника та його представника, заінтересованих осіб, а також неповнолітніх дітей, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлені вимоги належить задоволити зважаючи на таке.

15 грудня 2020 року між ОСОБА_2 та ОСОБА_16 зареєстровано шлюб, після державної реєстрації якого прізвище чоловіка (заявника) змінилось на прізвище « ОСОБА_17 », що стверджується свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_1 , що було видане Корецьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів).

ОСОБА_2 має трьох неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 , та його батьками вказано: ОСОБА_18 та ОСОБА_2 , відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 07 липня 2008 року.

Згідно з Витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України № 00042922158 від 28 грудня 2023 року, 07 липня 2008 року Виконавчим комітетом Великоклецьківської сільської ради Корецького району Рівненської області було складено актовий запис № 5 про народження ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 , відомості про батька дитини - " ОСОБА_18 " записані, відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України.

ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_5 , та його батьками значаться ОСОБА_6 та ОСОБА_19 , згідно з свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , що було видане повторно 25 травня 2012 року Відділом ДРАЦС Корецького районного управління юстиції у Рівненській області.

Батьками ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 є ОСОБА_6 та ОСОБА_19 , що стверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4 .

Відповідно до рішення Корецького районного суду Рівненської області від 21 листопада 2023 року, ОСОБА_6 було позбавлено батьківських прав відносно його неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Рішення набрало законної сили 22 грудня 2023 року.

Згідно з довідкою № 16-01-15/355, що була видана 29 грудня 2023 року старостою Даничівського старостинського округу Корецької міської ради Рівненської області, сім`я ОСОБА_2 складається з чоловіка - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 (проживає без реєстрації), дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Згідно з висновками ЛКК № 51 та № 52, що були видані 25 січня 2024 року КНП «Корецький центр первинної медико-санітарної допомоги» Корецької міської ради, ОСОБА_3 та ОСОБА_4 соматично здорові діти, фізичний та розумовий розвиток відповідає їхньому віку, на диспансерному обліку не перебувають.

ОСОБА_5 є дитиною з інвалідністю, що підтверджується посвідченням серії НОМЕР_5 , що було видане 24 квітня 2018 рокуУправлінням соціального захисту населення Корецької районної державної адміністрації.

Зі змісту дублікату висновку ЛКК № 79, що був виданий 09 лютого 2024 року КНП «Корецький центр первинної медико-санітарної допомоги» Корецької міської ради, в ОСОБА_5 діагностовано вроджену ваду розвитку центральної нервової системи «Spina bifida» (стан після оперативного втручання (2021 р.) з порушенням функцій тазових органів).

Стан здоров`я дітей заявнику відомий, та він виявив бажання усиновити дітей дружини.

До матеріалів справи також додано письмову, нотаріально засвідчену, добровільну згоду ОСОБА_2 на усиновлення ОСОБА_1 її дітей.

Згідно з висновком про стан здоров`я особи від 09 серпня 2023 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , є повністю здоровим, результат ВІЛ-інфікованості негативний.

Відповідно до Витягу з Інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», станом на 29 грудня 2023 року, ОСОБА_20 не знятої чи не погашеної судимості не має.

ОСОБА_1 з 25 лютого 2023 року перебуває на військовій службі у військовій частині НОМЕР_6 , що стверджується довідкою № 3266, що була видана 20 червня 2023 року командиром військової частини НОМЕР_6 , відповідно, має стабільний дохід, що підтверджується довідкою про доходи № 103 від 24 січня 2024 року.

Відповідно до акту обстеження умов проживання сім`ї ОСОБА_2 від 08 січня 2024 року, умови проживання сім`ї задовільні, діти забезпечені необхідними речами, відповідно до їх потреб та віку. Усиновлення дітей відповідатиме їхнім інтересам.

Згідно висновку № 03-01-16/69, що був наданий 08 січня 2024 року, Виконавчий комітет Корецької міської ради Рівненської області вважає доцільним усиновлення ОСОБА_1 дітей - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 .

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 294 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про усиновлення.

Виходячи зі змісту ст. 3 Конвенції «Про права дитини», в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Забезпечення дитині такого захисту і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом є обов`язком держави.

Згідно ч. 3 ст. 5 СК України, держава забезпечує пріоритет сімейного виховання дитини.

Відповідно до ч. 2 ст. 207 СК України, усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільності та гармонійних умов її життя.

За змістом ст. 208 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу.

Згідно зі ст. 211 СК України, усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини.

Як визначено ст. 218 СК України, для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

На усиновлення дитини одним із подружжя потрібна письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально (ч. 1 ст. 220 СК України).

Відповідно до положень ч. 1 ст. 223 СК України особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 224 СК України, суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: 1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; 2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; 3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; 4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; 5) особу дитини та стан її здоров`я; 6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1-3 ст. 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Ухвалюючи рішення, згідно зі статтею 255 ЦПК України та статтею 224 СК України, суд повинен обґрунтовувати задоволення чи відхилення заяви про усиновлення. В разі її задоволення, в резолютивній частині рішення необхідно навести відомості про заявника (заявників), повністю зазначивши його прізвище, ім`я, по батькові, день місяць і рік народження а також його громадянство. За наявності клопотання заявників суд вирує питання про зміну прізвища імені та по батькові, дати і місця народження, відповідно ст. 229-233 СК України. При цьому, слід мати на увазі, що зміни вносяться не до свідоцтва про народження, а до актового запису про народження дитини.

Згідно ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини.

На підставі рішення суду про усиновлення, в актовий запис про народження дитини, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін. Свідоцтво про народження, що було видане раніше, анулюється (ст. 233 СК України).

Виходячи з аналізу наведених норм закону, наданих доказів та встановлених судом обставин, враховуючи пояснення учасників справи та найвищі інтереси дітей, суд вважає, що заявник має переважне право на усиновлення дітей, оскільки діти виховуються в його сім`ї з моменту укладання шлюбу з матір`ю дітей. Заявник, його дружина та неповнолітні діти живуть однією сім`єю, між ними склалися теплі, родинні стосунки, добрий емоційний контакт. Заявник любить дітей дружини - ОСОБА_2 , піклується про них, створює усі належні умови для їх розвитку, утримує та виховує, ставиться до них як до своїх рідних. Діти, в свою чергу, мають гарні відгуки про заявника, називають його своїм батьком та особисто висловили свою згоду на їхнє усиновлення. Різниця у віці між заявником та дітьми повністю відповідає вимогам, встановленим частинами 1, 2 ст. 211 СК України. Крім цього, заявник фізично здоровий чоловік, який здатен створити належні умови для проживання та виховання дітей, їхня мати також бажає, щоб заявник усиновив їх. Перешкод для усиновлення, визначених статтею 212 СК України, в судовому засіданні не встановлено.

З огляду на вищезазначене, суд приходить висновку про наявність підстав для задоволення заявлених вимог, та оголошення ОСОБА_1 усиновлювачем неповнолітніх ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 . Також, суд вважає за необхідне внести зміни до актових записів про народження дітей (у графах «прізвище» та «по батькові»), батьком дітей необхідно вказати ОСОБА_1 . Відповідно до положень ст. 233 СК України, належить видати нові Свідоцтва про народження дітей (з урахуванням зазначених змін), а ті, що видані раніше - анулювати.

Статтею 225 СК України передбачено, що усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

На підставі викладеного та керуючись ст. 12, 13, 81, 263-265, 268, 293-294, 310-314 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Заяву задоволити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІПН: НОМЕР_7 , громадянина України, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , усиновлювачем неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Внести до актового запису № 5 від 07 липня 2008 року, складеного В.Клецьківською сільською радою Корецького району Рівненської області, про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні зміни: в графі «по батькові» замість « ОСОБА_21 » записати « ОСОБА_22 », відомості про дату та місце народження дитини залишити без змін.

Внести до актового запису № 12 від 10 жовтня 2011 року, складеного Виконкомом Великоклецьківської сільської ради Корецького району Рівненської області, про народження ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , наступні зміни: в графі «прізвище» замість « ОСОБА_23 » записати « ОСОБА_17 », в графі «по батькові» замість « ОСОБА_24 » записати « ОСОБА_22 », відомості про дату та місце народження дитини залишити без змін.

Внести до актового запису № 8 від 20 травня 2013 року, складеного Виконкомом Великоклецьківської сільської ради Корецького району Рівненської області, про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , наступні зміни: в графі «прізвище» замість « ОСОБА_23 » записати « ОСОБА_17 », в графі «по батькові» замість « ОСОБА_15 » записати « ОСОБА_9 », відомості про дату та місце народження дитини залишити без змін.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІПН: НОМЕР_7 , громадянина України, уродженця м. Херсон Херсонської області, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , вказати батьком дітей - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Анулювати Свідоцтво про народження ОСОБА_3 , серії НОМЕР_2 , що було видане 07 липня 2008 року В.Клецьківською сільською радою Корецького району Рівненської області, Свідоцтво про народження ОСОБА_4 , серії НОМЕР_3 , що було видане повторно 25 травня 2012 року Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Корецького районного управління юстиції у Рівненській області, Свідоцтво про народження ОСОБА_5 , серії НОМЕР_4 , виданого Виконкомом Великоклецьківської сільської ради Корецького району Рівненської області, та видати нові свідоцтва про народження.

Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Особи, яким у зв`язку з виконанням службових обов`язків доступна інформація щодо усиновлення, а також, інші особи, яким став відомий факт усиновлення, зобов`язані не розголошувати її, зокрема і тоді, коли усиновлення для самої дитини не є таємним.

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасники справи:

заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ІПН: НОМЕР_7 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ;

заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , ІПН: НОМЕР_8 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ;

Виконавчий комітет Корецької міської ради Рівненської області, як Орган опіки та піклування, код ЄДРПОУ: 05390939, м. Корець Рівненської області, пл. Київська, 5;

Корецький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Рівненському районі Рівненської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, код ЄДРПОУ: 35051181, м. Корець Рівненської області, вул. Київська, 37.

Повний текст рішення суду складено 06 березня 2024 року.

Суддя: Д.Ю. Сірак

Присяжні: Р.Л. Павленко

І.В. Палюх

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117520434
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дітей

Судовий реєстр по справі —563/111/24

Рішення від 01.03.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Рішення від 01.03.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Корецький районний суд Рівненської області

Сірак Д. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні