Ухвала
від 07.03.2024 по справі 638/18140/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/18140/23

Провадження №

УХВАЛА

Іменем України

м. Харків

Слідчий суддя Дзержинського районного суду міста Харкова ОСОБА_1 за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні у залі судових засідань Дзержинського районного суду міста Харкова клопотання прокурора Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_3 про дозвіл на огляд у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023222060000202від 02.10.2023 за ч.4 ст.191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор Шевченківської окружної прокуратури міста Харкова ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням про надання дозволу на проведення огляду Харківського ліцею № 89 за адресою: м. Харків, вулиця Дерев`янка, 14-А, що перебуває у комунальній власності та належить Територіальній громаді м. Харкова в особі Харківської міської ради Харківської області (код ЄДРПОУ 04059243) з метою фіксації за участю експерта обставин фактичного проведення робіт з капітального ремонту будівлі за вказаною адресою, здійснення необхідних досліджень та вимірювань.

Клопотання обґрунтовується тим, що у провадженні СВ Харківського районного управління поліції №3 ГУ НП в Харківській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023222060000202 від 02.10.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що Управлінням освіти Адміністрації Шевченківського району Харківської міської ради (код ЄДРПОУ 02146268) протягом 2022-2023 років укладено договори з рядом підприємств на проведення аварійно відновлювальних робіт по усуненню аварій, спричинених наслідками збройної агресії російської федерації навчальних закладів та закладів освіти, розташованих в м. Харкові.

Так, УОА Шевченківського району ХМР наприкінці 2022 року та на початку 2023 року укладено договори, зокрема, з ПП «БФ Промтекс» (24340261) договір № КР-02-89-22 від 03.10.2022 з проведення аварійно-відновлювальних робіт бюджетної установи Харківського ліцею № 89 (капітальний ремонт) за адресою: вулиця Дерев`янка, 14А, Харків на суму 2241817 грн.

В ході вивчення стану обґрунтованості, ефективності та доцільності, а також цільового використання бюджетних коштів під час проведення будівельних, ремонтних та аварійно - відновлювальних робіт на території міста Харкова з метою ліквідації наслідків, спричинених збройною агресією Російської Федерації встановлено, що під час виконання робіт за вищевказаними договорами комерційними структурами штучно завищено обсяги та вартість виконаних робіт за рахунок придбання будівельних матеріалів, виробів та конструкцій за завищеними цінами.

Водночас, Управління освіти адміністрації Шевченківського району ХМР укладає підряди, характерною рисою яких є завищені у рази ціни на будівельні матеріали. Під час торгів не дотримується принцип економії, а ціни на матеріали та устаткування завищені.

Під час освоєння зазначених бюджетних коштів за рахунок завищення вартості та обсягів виконаних робіт, вартості використаних матеріалів, залучення некваліфікованих низькооплачуваних працівників заволодіння бюджетними коштами може сягати від 20 до 30% від загальної суми укладених договорів.

Крім того, при виконанні господарських операцій комерційними структурами з метою подальшої конвертації безготівкових коштів у готівку та мінімізації податкових зобов`язань здійснює «ризикові операції», а саме: придбання робіт та послуг у контрагентів, які мають ознаки «фіктивності» (невідповідність номенк латури товару, відсутні основні засоби та трудові ресурси тощо).

Вказані обставини можуть свідчити про можливість привласнення бюджетних коштів посадовими особами підприємств-підрядників при виконанні робіт з аварійного відновлення будівель бюджетних установ, закладів освіти за договорами, укладеними з Управлінням освіти адміністрації Шевченківського району ХМР .

В ході досудового розслідування, процесуальним керівником прокурором у кримінальному провадженні постановою від 26.12.2023 призначено судову будівельно-технічну експертизу, проведення якої доручено експертам Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса».

Від судових експертів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 надійшло клопотання від 29.12.2023 щодо надання додаткових документів та забезпечення обстеження об`єкту дослідження та забезпечення належних умов праці експертів для проведення судової будівельно - технічної експертизи.

Таким чином, з метою повного та всебічного проведення досудового розслідування та здійснення за участю експерта натурного обстеження будівлі Харківського ліцею № 89 за адресою: м. Харків, вулиця Дерев`янка, 14-А виникла необхідність в отриманні ухвали слідчого судді про проведення огляду вказаного об`єкту з метою здійснення необхідних досліджень та вимірювань.

Прокурор у клопотанні зазначає, що на цей час вбачається наявність достатніх підстав для проведення огляду Харківського ліцею № 89 за адресою: м. Харків, вулиця Дерев`янка, 14-А, оскільки результати огляду мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та просить надати дозвіл на проведення огляду за вказаною адресою.

Під час розгляду клопотання прокурор ОСОБА_3 повністю підтримала клопотання, та просила задовільнити.

Заслухавши доводи прокурора, вивчивши подані матеріали, суд прийшов до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1, 2, 3 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей, документів та комп`ютерних даних, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи. З метою одержання допомоги з питань, що потребують спеціальних знань, слідчий, прокурор для участі в огляді може запросити спеціаліста.

Згідно ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьої цієї статті.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно ч.3 ст.234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до ч. 1, 2 ст.233 КПК Україниніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

У відповідності до ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей та документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Як зазначено в рішенні Європейського суду з прав людини від 02.03.2011 року у справі «Ратушна проти України»,завдання виявлення доказів злочину може потребувати проведення обшуку в приміщеннях третьої сторони. Також Європейським судом з прав людини зазначено, що факти, які породжують підозру, що вкрадені речі могли б зберігатись у певному приміщенні особи, не повинні бути на однаковому рівні з тими, що необхідні для виправдання засудження чи навіть для пред`явлення обвинувачення та з`являються на подальшому етапі кримінального розслідування. Крім того, Європейським судом з прав людини зауважено, що підозра, зазначена в постанові про проведення обшуку, базувалась на інформації, отриманій в ході оперативно-розшукових заходів. Наведення більш детальної інформації щодо цих заходів та їх результатів могло правильно вважатися невиправданим з огляду на дуже ранню стадію розслідування, та, зокрема, той факт, що деякі суттєві докази (а саме, викрадені речі) ще мали бути виявлені.

В провадженні СВ Харківського районного управління поліції №3 ГУ НП в Харківській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023222060000202 від 02.10.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України КК України.

Постановою прокурора від 26.12.2023 призначено будівельно технічну експертизу у справі для з`ясування фактичних обсягів виконаних робіт на їх відповідність актам приймання будівельних робіт, проведення якої доручено експертам Національного наукового центру «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бокаріуса».

Згідно з клопотанням судових експертів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 № 26303 від 29.12. 2023 року експерту необхідно отримати доступ до будівлі Харківського ліцею № 89 за адресою: м. Харків, вулиця Дерев`янка, 14-А дляа забезпечення обстеження об`єкту дослідження та забезпечення належних умов праці експертів для проведення судової будівельно - технічної експертизи.

Як вбачається з інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна встановлено, що будівля Харківського ліцею № 89 за адресою: м. Харків, вулиця Дерев`янка, 14-А перебуває в комунальній власності та належить Територіальній громаді м. Харкова в особі Харківської міської ради Харківської області (код ЄДРПОУ 04059243).

За таких обставин слідчий суддя прийшов до висновку про наявність правових підстав про надання дозволу на проведення огляду, оскільки отримані в результаті такого огляду відомості матимуть значення для досудового розслідування вказаного кримінального провадження, можуть бути доказами кримінального правопорушення, обставини вчинення якого можуть бути виявлені та зафіксовані шляхом встановлення та дослідження отриманих результатів, необхідних для проведення судової будівельно-технічної експертизи. Беручи до уваги відсутність об`єктивних даних про порушення в результаті такої слідчої дії прав інших осіб.

Вирішуючи питання щодо осіб, які будуть проводити обшук, слідчий суддя враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в Постанові Верховного Суду від 17.02.2021 по справі № 263/10353/16-к. Так, Верховним Судом зазначено, що приписист. 235 КПК Українине зобов`язують слідчого суддю в ухвалі зазначати прокурора чи слідчого, який буде проводити обшук. З системного тлумачення статей36,40,235,236 КПК Українине вбачається, що до компетенції слідчого судді належить визначення як конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати таку слідчу (розшукову) дію, так й інших осіб, що будуть брати участь у проведенні обшуку (понятих, працівників оперативного підрозділу, спеціалістів та ін.). Питання про дотримання вимогКПКпрокурором або слідчим щодо належного використання повноважень здійснювати обшук, залучення понятих, спеціалістів, працівників оперативного підрозділу, підозрюваного, захисника, інших учасників провадження вирішуються на етапі судового провадження (п. 24ст. 3 КПК України), а не провадження у слідчого судді, і за умови надання суду протоколу обшуку як доказу винуватості у вчиненні злочину. Таким чином, визначення в ухвалі слідчого судді конкретного слідчого або прокурора, які мають здійснювати обшук, перебуває поза межами повноважень слідчого судді з контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та обмежується в цій частині перевіркою того, чи є належним суб`єктом учасник кримінального провадження, який звернувся з клопотанням про проведення обшуку.

Враховуючи наведене, та з урахуванням того, що огляд проводиться відповідно до вимог ч.2 ст.237 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку щодо відсутності підстав зазначати в ухвалі про дозвіл на огляд конкретних осіб, які мають здійснювати таку слідчу (розшукову) дію.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання прокурора.

Керуючись ст.ст. 233-235, 237, 309 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора задовольнити.

Надати слідчим та прокурорам, які входять до складу слідчо-оперативної групи у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023222060000202 від 02.10.2023,дозвіл напроведення оглядуХарківського ліцею№ 89за адресою:м.Харків,вулиця Дерев`янка,14-А,що перебуваєу комунальнійвласності таналежить Територіальнійгромадім.Харкова вособі Харківськоїміської ради Харківської області (код ЄДРПОУ 04059243) з метою фіксації за участю експертів Національного науковогоцентру «Інститутсудових експертизім.Засл.проф. М.С.Бокаріуса» обставин фактичного проведення робіт з капітального ремонту будівлі за вказаною адресою, здійснення необхідних досліджень та вимірювань.

Ухвала може бути використана для реалізації права на проникнення до вказаної будівлі з метою проведення огляду один раз.

Строк дії ухвали встановити терміном на 30 діб, з дня отримання дозволу на проведення цієї слідчої (розшукової) дії.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117522818
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на огляд у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023222060000202від 02.10.2023 за ч.4 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —638/18140/23

Ухвала від 01.05.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Латка І. П.

Ухвала від 24.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Тимченко А. М.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Тимченко А. М.

Ухвала від 07.03.2024

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Тимченко А. М.

Ухвала від 24.11.2023

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Тимченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні