Ухвала
від 05.03.2024 по справі 699/38/24
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/38/24

Номер провадження 2/699/126/24

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження

05.03.2024 м. Корсунь-Шевченківський

Суддя Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області Літвінова Г.М., розглянувши позовну заяву заступника керівника Смілянської окружної прокуратури Сапейка Костянтина Яковича (адреса місцезнаходження: вул. Ю. Кондратюка, 25, м. Сміла, Черкаський район, Черкаська область, 20700) в інтересах держави в особі Корсунь-Шевченківської міської ради (адреса місцезнаходження: вул. Шевченка, 42, м. Корсунь-Шевченківський, Черкаський район, Черкаська область, 19402), Національної служби здоров`я України (адреса місцезнаходження: проспект Степана Бандери, 19, м. Київ, 04073) до ОСОБА_1 (адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 ),

про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину,

УСТАНОВИВ:

До Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області надійшла позовна заява заступника керівника Смілянської окружної прокуратури Сапейка Костянтина Яковича в інтересах держави в особі Корсунь-Шевченківської міської ради, Національної служби здоров`я України до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину.

Прокурор просить стягнути з відповідача кошти у розмірі 44364,97 грн, витрачені на лікування потерпілого від кримінального правопорушення, з них перерахувавши на користь держави в особі Корсунь-Шевченківської міської ради до місцевого бюджету 20780,26 грн та в особі Національної служби здоров`я України до державного бюджету 23584,71 грн.

Також прокурор просить залучити до розгляду у справі, як третю особу на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Комунальне некомерційне підприємство "Корсунь-Шевченківська багатопрофільна лікарня" Корсунь-Шевченківської міської ради Черкаської області та розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу справу передано на розгляд судді Літвіновій Г.М.

Ухвалою судді від 19.02.2024 указану позовну заяву було залишено без руху з підстав несплати судового збору за подання позовної заяви та надано строк для усунення недоліків.

В указаний в ухвалі строк позивач усунув недоліки позовної заяви.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 187 ЦПК України судом отримано інформацію про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - відповідача.

До суду надійшла виписка про зарахування судового збору у розмірі 2684,00 грн по даній справі до спеціального фонду державного бюджету України.

Позовна заява відповідає вимогам ст. ст.175,177 ЦПК України, підсудна Корсунь-Шевченківському районному суду Черкаської області на підставі ч. 1 ст. 27 ЦПК України.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження в цивільній справі, встановленихЦПК України, на стадії вирішення питання про відкриття провадження у справі не встановлено.

У задоволенні клопотання прокурора про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження слід відмовити. Так, враховуючи критерії, визначені в ч.3 ст. 274 ЦПК України, а саме, ціну позову, значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, відкрити провадження у справі та призначити її до судового розгляду слід за правилами загального позовного провадження з проведенням підготовчого засідання, яке відповідно до ч. 1ст. 196 ЦПК Україниє обов`язковим.

Відповідно до ч. 5 ст. 56 ЦПК України у разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави в спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача. У разі відсутності такого органу або відсутності у нього повноважень щодо звернення до суду прокурор зазначає про це в позовній заяві і в такому разі прокурор набуває статусу позивача.

Тобто статусу позивача у даній справі набувають Корсунь-Шевченківська міська рада та Національна служба здоров`я України.

Клопотання прокурора про залучення до розгляду в справі, як третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, Комунального некомерційного підприємства "Корсунь-Шевченківська багатопрофільна лікарня" Корсунь-Шевченківської міської ради Черкаської області обгрунтоване тим, що саме в цьому закладі лікувався потерпілий, якому злочинними діями відповідача були спричинені тілесні ушкодження.

Суд бере до уваги, що згідно із ч. 3 ст. 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно доп.3Порядку обчисленнярозміру фактичнихвитрат закладуохорони здоров`яна стаціонарнелікування потерпілоговід злочинногодіяння тазарахування стягненняз виннихосіб коштівдо відповідногобюджету іїх використання,затвердженого постановоюКабінету МіністрівУкраїни від17.07.1993№545визначена сумакоштів налікування потерпілогостягується судом з обвинуваченого або фізичноїчи юридичноїособи,яка зазаконом несе цивільнувідповідальність зашкоду,завдану діяннямиобвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільнонебезпечне діяння,при ухваленнівироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора.

У разі коли при ухваленні вироку сума коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, ще не була визначена і рішення про їх відшкодування не було прийнято, стягнення провадиться в порядку цивільного судочинства за позовом вказаних юридичних осіб.

Тому суд вважає необхідним і доцільним залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача, Комунальне некомерційне підприємство "Корсунь-Шевченківська багатопрофільна лікарня" Корсунь-Шевченківської міської ради Черкаської області, оскільки рішення суду в даній справі може вплинути на його права щодо відшкодування коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого.

Керуючись ст. 175,177, 184,187,353,354 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву заступника керівника Смілянської окружної прокуратури Сапейка Костянтина Яковича в інтересах держави в особі Корсунь-Шевченківської міської ради, Національної служби здоров`я України до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину - прийняти до розгляду та відкрити провадження в справі.

Розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження з проведенням підготовчого судового засідання.

Підготовче засіданняпризначитина 22.04.2024 на 10:00 годв приміщенні Корсунь-Шевченківського районного суду Черкаської області (вул.О. Веділіна, 61/4, м. Корсунь-Шевченківський, Черкаська область).

Залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Комунальне некомерційне підприємство "Корсунь-Шевченківська багатопрофільна лікарня" Корсунь-Шевченківської міської ради Черкаської області (адреса місцезнаходження: вул. Ярослава Мудрого, 120, м. Корсунь-Шевченківський, Черкаський район, Черкаська область, 19402).

У судове засідання викликати учасників та надіслати їм копії ухвали про відкриття провадження у справі.

Відповідачу разом з копією ухвали про відкриття провадження надіслати копію позовної заяви з додатками.

Корсунь-Шевченківську міську раду, Національну службу здоров`я України вважати позивачами у даній справі та разом з копією ухвали про відкриття провадження надіслати кожному з них копію позовної заяви з додатками.

У разі заперечення проти позову відповідачу протягом п`ятнадцяти днів з дня одержання копії цієї ухвали надіслати до суду відзив на позовну заяву, який відповідатиме вимогам ч. 3 ст.178 ЦПК України, та докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, а також документи, що підтверджують надіслання відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Встановити третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня отримання ухвали для подання пояснень щодо позову, до яких застосовуються правила, встановлені частинами третьоюшостоюст.178 ЦПК України.

Відповідь на відзив, пояснення третьої особи повинні відповідати вимогам частин 3-5ст.178 ЦПК України, а також мають бути надані суду з наданням документів, що підтверджують їх одночасне надіслання іншим учасникам справи.

Відповідач відповідно до ст. 193 ЦПК України має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за вебадресоюhttp://court.gov.ua/sud2310/.

Учасникам справи, які зареєстрували електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

СуддяЛітвінова Г. М.

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117527241
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину

Судовий реєстр по справі —699/38/24

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Літвінова Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні