Ухвала
від 08.03.2024 по справі 462/8995/23
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

08 березня 2024 року

м. Київ

справа №462/8995/23

адміністративне провадження № К/990/8910/24

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

судді-доповідача - Білак М.В.,

суддів: Мацедонської В.Е., Губської О.А.,

перевіривши касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Залізничного районного суду міста Львова від 21 грудня 2023 року та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 31 січня 2024 року у справі № 462/8995/23 за позовом ОСОБА_1 до Командира взводу старшого лейтенанта поліції 4 батальйону 3 роти Управління патрульної поліції у Львівській області Шушпанова Андрія Андрійовича, Поліцейського 13 взводу 1 роти 2 батальйону Смутка Івана Ярославовича, Управління патрульної поліції у Львівській області Департаменту патрульної поліції, Львівського комунального підприємства «Львівелектротранс», Головного управління Національної поліції у Львівській області про оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення у сфері дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі,

У С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду позовом до командира взводу старшого лейтенанта поліції 4 батальйону 3 роти Управління патрульної поліції у Львівській області Шушпанова Андрія Андрійовича, поліцейського 13 взводу 1 роти 2 батальйону Смутка Івана Ярославовича, Управління патрульної поліції у Львівській області Департаменту патрульної поліції, Львівського комунального підприємства «Львівелектротранс», Головного управління Національної поліції у Львівській області в якому просить скасувати оскаржувану постанову серії ЕАТ № 8095956, за якою його визнано винним за вчинення правопорушення за частиною третьою статті 122 КУпАП, стягнути з ЛКП «Львівелектротранс» та ГУНП у Львівській області 720 грн безпідставно стягнутих коштів за евакуацію автомобіля, стягнути з ГУНП у Львівській області 144 грн за зберігання автомобіля, судові витрати покласти на відповідачів.

Рішенням Залізничного районного суду міста Львова від 21 грудня 2023 року, залишеним без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду від 31 січня 2024 року, в задоволенні адміністративного позову відмовлено.

07 березня 2024 року до Верховного Суду через підсистему «Електронний суд» надійшла касаційна скарга ОСОБА_1 на рішення Залізничного районного суду міста Львова від 21 грудня 2023 року та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 31 січня 2024 року у справі № 462/8995/23, у якій просить скасувати оскаржувані судові рішення.

На підставі аналізу доводів касаційної скарги та доданих до неї матеріалів, суд дійшов висновку про необхідність відмови у відкритті касаційного провадження з таких підстав.

Пункт 8 частини другої статті 129 Конституції України серед основних засад судочинства закріплює забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.

Наведеним конституційним положенням кореспондують норми статті 14 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і статті 13 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Відповідно до частини першої статті 328 КАС України учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в касаційному порядку рішення суду першої інстанції після апеляційного перегляду справи, а також постанову суду апеляційної інстанції повністю або частково у випадках, визначених цим Кодексом.

Як вбачається з матеріалів касаційної скарги, предметом оскарження в цій справі є постанова про притягнення позивача до адміністративної відповідальності за частиною третьою статті 122 КУпАП.

Параграфом 2 Глави 11 Розділу ІІ КАС України закріплений розгляд окремих категорій термінових адміністративних справ.

Особливості апеляційного та касаційного оскарження судових рішень в окремих категоріях адміністративних справ встановлені статтею 272 КАС України.

Згідно із частиною третьою статті 272 КАС України судові рішення суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду справ, визначених статтями 273-277, 282-286 цього Кодексу, набирають законної сили з моменту проголошення і не можуть бути оскаржені.

Стаття 286 КАС України регулює особливості провадження у справах з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності.

Отже, нормами КАС України не передбачено можливості оскарження в касаційному порядку судових рішень суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду справ з приводу рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень щодо притягнення до адміністративної відповідальності.

Суд зазначає, що вичерпний перелік судових рішень, які можуть бути оскаржені до касаційного суду, жодним чином не є обмеженням доступу особи до правосуддя чи перепоною в отриманні судового захисту, оскільки встановлення законодавцем «розумних обмежень» в праві на звернення до касаційного суду не суперечить практиці Європейського суду з прав людини та викликане виключно особливим статусом Верховного Суду, розгляд скарг яким покликаний забезпечувати формування єдиної правозастосовчої практики, а не можливість перегляду будь-яких судових рішень.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 333 КАС України суд касаційної інстанції відмовляє у відкритті касаційного провадження у справі, якщо касаційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає касаційному оскарженню.

З огляду на те, що предметом спору у вказаній справі є дії та рішення суб`єкта владних повноважень про притягнення до адміністративної відповідальності, у відкритті касаційного оскарження слід відмовити.

Керуючись статтями 248, 272, 286, 333 КАС України,

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1 на рішення Залізничного районного суду міста Львова від 21 грудня 2023 року та постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 31 січня 2024 року у справі №462/8995/23 за позовом ОСОБА_1 до Командира взводу старшого лейтенанта поліції 4 батальйону 3 роти Управління патрульної поліції у Львівській області Шушпанова Андрія Андрійовича, Поліцейського 13 взводу 1 роти 2 батальйону Смутка Івана Ярославовича, Управління патрульної поліції у Львівській області Департаменту патрульної поліції, Львівського комунального підприємства «Львівелектротранс», Головного управління Національної поліції у Львівській області про оскарження постанови у справі про адміністративне правопорушення у сфері дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями, є остаточною та не може бути оскаржена.

Судді М.В. Білак

В.Е. Мацедонська

О.А. Губська

Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено11.03.2024
Номер документу117532835
СудочинствоАдміністративне
Сутьадміністративне правопорушення у сфері дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі

Судовий реєстр по справі —462/8995/23

Ухвала від 08.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Постанова від 31.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ільчишин Надія Василівна

Ухвала від 23.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ільчишин Надія Василівна

Ухвала від 23.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ільчишин Надія Василівна

Ухвала від 03.01.2024

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Ільчишин Надія Василівна

Рішення від 21.12.2023

Адміністративне

Залізничний районний суд м.Львова

Постигач О. Б.

Ухвала від 12.12.2023

Адміністративне

Залізничний районний суд м.Львова

Постигач О. Б.

Ухвала від 24.11.2023

Адміністративне

Залізничний районний суд м.Львова

Постигач О. Б.

Ухвала від 20.11.2023

Адміністративне

Залізничний районний суд м.Львова

Постигач О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні