Ухвала
від 07.03.2024 по справі 161/4481/24
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/4481/24

Провадження № 2-о/161/212/24

У Х В А Л А

про залишення заяви без руху

07 березня 2024 року місто Луцьк

Суддя Луцького міськрайонного суду Волинської області Гринь Олександр Миколайович, вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

06 березня 2024 року до Луцького міськрайонного суду Волинської області надійшла заява ОСОБА_1 про встановлення факту родинних відносин.

Заява не відповідає вимогам ст.ст.294, 315 ЦПК України та підлягає залишенню без руху з таких підстав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом (ч. 3 ст. 294 ЦПК України).

Частиною 4 статті 294 ЦПК України встановлено, що справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Звертаючись до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин, заявник залучає до участі у справі ОСОБА_2 та Підгайцівську сільську раду Луцького району Волинської області, зазначаючи їх процесуальний статус як «Інша особа», що не передбачено Цивільно-процесуальним кодексом України.

Ураховуючи те, що заява про встановлення факту родинних відносин розглядається в порядку окремого провадження, то зміст поданої ОСОБА_1 заяви свідчить про неправильне визначення процесуального статусу осіб, які беруть участь в розгляді цієї заяви.

Разом з тим, у поданій заяві ОСОБА_1 зазначає, що встановлення факту родинних відносин йому потрібно для отримання виплат, передбачених законодавством України внаслідок смерті рідних під час бойових дій. З копії лікарського свідоцтва про смерть вбачається, що ОСОБА_3 загинув на полі бою.

Відповідно до п. 2 Постанови КМУ від 28 лютого 2022 року № 168 «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім`ям під час дії воєнного стану» встановлено, що сім`ям загиблих осіб, зазначених у пункті 1 цієї постанови, виплачується одноразова грошова допомога в розмірі 15 000 000 гривень, яка розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених у статті 16-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», крім громадян Російської Федерації або Республіки Білорусь та осіб, які постійно проживають на територіях цих країн, осіб, які засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність, пособництво державі-агресору.

Згідно з п. 4.4 «Порядку і умов призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовців Збройних Сил України в період дії воєнного стану» документи опрацьовуються структурними підрозділами апарату Міністерства оборони України і Генерального штабу Збройних Сил України відповідно до їх повноважень та подаються на розгляд Комісії Міноборони.

Зважаючи на наведене, суддя вважає доцільним звернути увагу заявника на те, що мета його звернення до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин зумовлює передумови для залучення до участі у цій справі Міністерства оборони України.

Крім того, відповідно до ч. 1 ст. 177 ЦПК України позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб. У разі подання до суду позовної заяви та документів, що додаються до неї в електронній формі, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви доказ надсилання листомз описомвкладення іншимучасникам справикопій поданихдо судудокументів (ч. 1 ст. 177 ЦПК України).

У разі подання до суду документів в електронній формі учасник справи зобов`язаний надати доказнадсилання листомз описомвкладення іншимучасникам справикопій поданихдо судудокументів (ч. 7 ст. 43 ЦПК України).

Установлено, що заява ОСОБА_4 сформована в системі «Електронний суд», а тому заявник зобов`язаний надати суду докази надсилання листом з описом вкладення іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Встановивши, що заяву подано до суду з порушенням вимог щодо її форми та змісту, приходжу до висновку, що заяву ОСОБА_5 про встановлення факту, що має юридичне значення слід залишити без руху, надавши заявнику можливість усунути встановлені недоліки.

На підставі наведеного, керуючись ст. 185, 293, 294, 311 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення -залишити без руху,надавши заявнику строк для усунення зазначених недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Якщо скаржник відповідно до ухвали судді у встановлений строк виконає, зазначені в ухвалі недоліки, скарга вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше скарга вважається неподаною і повертається скаржнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Луцького міськрайонного суду

Волинської області О. М. Гринь

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117539648
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту, що має юридичне значення

Судовий реєстр по справі —161/4481/24

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

Ухвала від 02.04.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Гринь О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні