Ухвала
від 08.03.2024 по справі 278/188/21
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 278/188/21

Провадження № 2/760/2823/24

УХВАЛА

про відмову у задоволенні клопотання про участь у судовому засіданні

в режимі відеоконференції

08 березня 2024 року м. Київ

Суддя Солом`янського районного суду міста Києва Аксьонова Н.М., розглянувши клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Соломонюка Святослава Анатолійовича про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Департаменту патрульної поліції, Держави України в особі Державної казначейської служби України, третя особа - Броварський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Радомишльський районний відділ державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) про визнання дій неправомірними та стягнення шкоди,

ВСТАНОВИВ:

22 січня 2021 року до Житомирського районного суду Житомирської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Департаменту патрульної поліції, Держави України в особі Державної казначейської служби України, третя особа - Броварський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Радомишльський районний відділ державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) про визнання дій неправомірними та стягнення майнової шкоди у розмірі 280 000 гривень.

25 січня 2021 року ухвалою Житомирського районного суду Житомирської області справу передано за підсудністю до Солом`янського районного суду м. Києва.

02 березня 2021 року ухвалою Житомирського апеляційного суду ухвалу Житомирського районного суду Житомирської області від 25 січня 2021 року залишено без змін.

15 березня 2021 року вищезазначена справа надійшла за підсудністю до Солом`янського районного суду м. Києва.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17 березня 2021 року справу розподілено судді Аксьоновій Н.М.

Ухвалою Солом`янського районного суду міста Києва від 22 березня 2021 року вказану цивільну справу прийнято до розгляду та призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Ухвалою від 20 лютого 2024 року продовжено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін та призначенол перше судове засідання на 14 год. 00 хв. 20 березня 2024 року.

26 лютого 2024 року від представника позивача до суду надійшло клопотання про участь у судовому засіданні, яке відбудеться 20 березня 2024 року о 14 год. 00 хв, в режимі відеоконференції за допомогою системи «EasyCon».

Суд, вивчивши клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, приходить до наступного висновку.

Відповідно до частини першої статті 212 ЦПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Згідно з частиною другою статті 212 ЦПК України, учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

З аналізу вищевказаних норм вбачається, що прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду та не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони.

Крім того, задоволення клопотання про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду та постановлення відповідної ухвали можливе лише за умови, що суд, в приміщенні якого буде проводитись відеоконференція, зможе організувати її виконання.

Здійснивши підготовчі дії, спрямовані на забезпечення проведення судового засідання в режимі відеоконференції, суд встановив, що у Солом`янському районному суді міста Києва система відеоконференції працює у двох залах судових засідань, які обладнанні також спеціальними приміщеннями для утримання осіб, що перебувають під вартою - в даних залах судових засідань проводяться судові засідання з розгляду кримінальних проваджень.

Для вирішення питання щодо проведення засідання у даній справі у режимі відеоконференції було проведено моніторинг судових засідань, призначених на 20 березня 2024 року у кримінальних провадженнях, що проводяться у залах, де встановлено відповідні системи.

Так, за результатами моніторингу у Солом`янському районному суді міста Києва відсутня технічна можливість забезпечити проведення судового засідання 20 березня 2024 року о 14 годині 00 хвилин в режимі відеоконференції.

У зв`язку з вищевикладеним, суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, оскільки відсутня технічна можливість проведення судового засідання в такому режимі.

Одночасно суд роз`яснює, що заявник не позбавлений можливості надати свої пояснення у письмовому вигляді, направивши їх до суду засобами поштового або електронного зв`язку.

Керуючись статтею 212 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання представника позивача ОСОБА_1 - адвоката Соломонюка Святослава Анатолійовича про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції в цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Департаменту патрульної поліції, Держави України в особі Державної казначейської служби України, третя особа - Броварський міськрайонний відділ державної виконавчої служби Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Радомишльський районний відділ державної виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) про визнання дій неправомірними та стягнення шкоди - відмовити.

Роз`яснити позивачу та його представнику їх право на участь в судовому засіданні, а також право на подання відповідної заяви про проведення розгляду справи у їх відсутність.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя Солом`янського

районного суду міста Києва Н.М. Аксьонова

Дата ухвалення рішення08.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117541874
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання дій неправомірними та стягнення шкоди

Судовий реєстр по справі —278/188/21

Ухвала від 08.03.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Ухвала від 22.03.2021

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Аксьонова Н. М.

Постанова від 02.03.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 11.02.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 11.02.2021

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 25.01.2021

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Грубіян Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні