Рішення
від 22.01.2024 по справі 175/3649/23
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 175/3649/23

Провадження № 2/175/974/23

2024 рік

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 січня 2024 року смт Слобожанське

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючої: судді Дараган Л.В.

за участю секретаря судового засідання: Коломоєць Т.А.

учасники справи:

позивачка ОСОБА_1 ,

представник позивачки адвокат Сінцова Тетяна Володимирівна,

відповідач Любимівська сільська рада Дніпровського району Дніпропетровської області,

третя особа приватний нотаріус Дніпровського районного нотаріального округу Юрченко Лариса Леонідівна,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Любимівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка і жінки без шлюбу, за участю третьої особи приватного нотаріуса Дніпровського районного нотаріального округу Юрченко Лариси Леонідівни,

В С Т А Н О В И В:

І. КОРОТКИЙ ЗМІСТ ПОЗОВНИХ ВИМОГ.

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Любимівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка і жінки без шлюбу, за участю третьої особи приватного нотаріуса Дніпровського районного нотаріального округу Юрченко Л.Л..

В позові зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , з яким позивачка проживала однією сім`єю без реєстрації шлюбу з травня 2002 року по день його смерті. Після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, що складається з житлового будинку та земельної ділянки, які розташовані за адресою: АДРЕСА_1 . Згідно з діючим законодавством позивачка звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. Однак, позивачка не може оформити своє право на спадщину, оскільки не може підтвердити факт проживання однією сім`єю зі спадкодавцем як чоловіка і жінки без шлюбу. Позивачка просить суд встановити факт її проживання однією сім`єю з ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , як чоловіка і жінки без шлюбу в період з травня 2002 року по 03 березня 2019 року.

ІІ. ЗАЯВИ (КЛОПОТАННЯ) УЧАСНИКІВ СПРАВИ.

В судовому засіданні позивачка та її представник заявлені вимоги підтримали та просили суд їх задовольнити в повному обсязі.

В судове засідання представник відповідача не з`явився, від нього надійшла заява про розгляд справи за їх відсутності, жодних заперечень проти задоволення позову не зазначено.

В судове засідання третя особа не з`явилася, про дату, час і місце розгляду справи повідомлялася належним чином, про причини неявки суд не повідомила, заяви про відкладення розгляду справи та про розгляд справи за її відсутності від неї не надходило, тому суд визнає її неявку неповажною та вважає можливим ухвалити рішення за її відсутності на підставі наявних у справі доказів.

ІІІ. ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ У СПРАВІ.

Ухвалою Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 31 липня 2023 року позовну заяву залишено без руху.

Ухвалою Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 22 серпня 2023 року відкрито провадження у цивільній справі та справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

ІV. ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ ТА ЗМІСТ СПІРНИХ ПРАВОВІДНОСИН.

Згідно з свідоцтвом про смерть, виданим 05 березня 2019 року Виконавчим комітетом Любимівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що 05 березня 2019 року складено відповідний актовий запис № 17.

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно житловий будинок АДРЕСА_1 , який належав йому на підставі акта переселенця від 21 серпня 1978 року, та земельна ділянка, площею 0,1000 га, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 , яка належала йому на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯИ № 3097859, зареєстрованого 25 грудня 2009 року у Книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 010912007429.

Згідно з довідкою від 09 вересня 2019 року, виданою Виконавчим комітетом Любимівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області, на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 цивільного чоловіка ОСОБА_2 в спадковому будинку АДРЕСА_1 ніхто не був зареєстрований, але фактично проживала ОСОБА_1 , з якою ОСОБА_2 проживав однією сім`єю та вели спільне господарство.

Згідно з постановою приватного нотаріуса Дніпровського районного нотаріального округу Юрченко Л.Л. про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 16 листопада 2019 року, позивачці відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_2 , так як не підтверджується факт проживання спадкоємця однією сім`єю зі спадкодавцем.

Крім того, в судовому засіданні були допитані свідки ОСОБА_3 та ОСОБА_4 ..

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_3 пояснила, що позивачка це її мати, яка тривалий час проживала разом з ОСОБА_2 однією сім`єю як чоловік та дружина. Вони проживали за адресою: АДРЕСА_1 , вели спільне господарство, у них був спільний побут і спільний сімейний бюджет. Коли ОСОБА_2 захворів, позивачка доглядала за ним та піклувалася про нього до самої його смерті.

Допитаний в судовому засіданні свідок ОСОБА_4 пояснив, що померлий ОСОБА_2 та позивачка це його сусіди. Вони проживали у цивільному шлюбі однією сім`єю більше десяти років, вели спільне господарство. Всі знали, що вони чоловік і дружина.

Таким чином, зі свідчень допитаних в судовому засіданні свідків вбачається, що позивачка тривалий час проживала однією сім`єю з ОСОБА_2 як жінка і чоловік без шлюбу.

Суд вважає, що відсутні підстави не довіряти свідченням допитаних в судовому засіданні свідків, їх свідчення не суперечать одне одному, жодного противоречивого факту ними в судовому засіданні надано не було.

V. МОТИВИ СУДУ ТА ЗАСТОСОВАНІ НОРМИ ПРАВА.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу.

Судом встановлено, що позивачка дійсно тривалий час проживала однією сім`єю з ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , як чоловік і жінка без шлюбу, вони вели спільне господарство, мали спільний бюджет, а також взаємні права і обов`язки, притаманні подружжю. Після смерті ОСОБА_2 позивачка звернулася до нотаріальної контори з метою оформлення спадщини. Однак, оформити своє право на спадщину позивачка не може, оскільки не може підтвердити факт проживання однією сім`єю зі спадкодавцем як чоловіка і жінки без шлюбу.

Разом із цим, факт проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу може бути встановлено судом лише з 01 січня 2004 року (після набрання чинності СК України), оскільки КпШС України не передбачав юридичних наслідків для чоловіка та жінки, які проживали разом без реєстрації шлюбу.

Таким чином, суд вважає доведеним факт проживання однією сім`єю позивачки та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , як чоловіка і жінки без шлюбу у період з 01 січня 2004 року по 03 березня 2019 року, оскільки законом не передбачено іншого порядку встановлення такого факту, що надасть позивачці можливість оформити своє право на спадщину за законом.

На підставі вищевикладеного, аналізуючи забрані у справі докази, кожний окремо та всі в сукупності, суд приходить до висновку про можливість часткового задоволення позову та встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка і жінки без шлюбу у період з 01 січня 2004 року по 03 березня 2019 року, а в іншій частині позову відмовити.

Керуючись ст.ст. 19, 263 265, 319 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Любимівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області про встановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка і жінки без шлюбу, за участю третьої особи приватного нотаріуса Дніпровського районного нотаріального округу Юрченко Лариси Леонідівни, задовольнити частково.

Встановити факт проживання однією сім`єю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , як чоловіка і жінки без шлюбу у період з 01 січня 2004 року по 03 березня 2019 року.

В іншій частині позову відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду.

Повне найменування та ім`я сторін та інших учасників справи:

Позивачка: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач: Любимівська сільська рада Дніпровського району Дніпропетровської області, місцезнаходження: Дніпропетровська область, Дніпровський район, с. Любимівка, вул. Садова, 1, код ЄДРПОУ 04339741.

Третя особа: приватний нотаріус Дніпровського районного нотаріального округу Юрченко Лариса Леонідівна, місцезнаходження: Дніпропетровська область, Дніпровський район, смт Слобожанське, вул. Героїв України, 31.

Повне судове рішення складено 22 січня 2024 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення22.01.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117542422
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання однією сім`єю чоловіка і жінки без шлюбу,

Судовий реєстр по справі —175/3649/23

Рішення від 22.01.2024

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

Ухвала від 22.08.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Дараган Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні