Ухвала
від 11.03.2024 по справі 187/404/24
ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 187/404/24

2/0187/206/24

У Х В А Л А

"11" березня 2024 р. смт. Петриківка

Суддя Петриківського районного суду Дніпропетровської області

Іщенко І.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області, третьої особи : державного нотаріуса

Могильної Л.Г. про визнання права власності на спадкове майно

В С Т А Н О В И В

08 березня 2024 року представник позивача адвокат Щербина М.В. звернувся до суду із зазначеним позовом, просивши суд визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за законом після смерті батька ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 права на завершення виготовлення технічної документації та здійснення державної реєстрації права власності земельної ділянки площею 0,51 га, розташованої по АДРЕСА_1 переданої ОСОБА_2 згідно рішення від 22.12.1993 року.

Представник позивача послався на рішення Петриківської селищної ради від 22.02.2024 року, яким було відмовлено ОСОБА_1 у затвердження технічної документації із землеустрою на підстав того, що позивач успадкував вже житловий будинок, а не спірну земельну ділянку за кадастровим 1223781400:05:011:0009 для ведення особистого селянського господарства.

Відповідно до ст. 19 ч. КАС України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Разом з тим, згідно із ст. 19 ч. 1 п. 1 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема , спорах фізичних чи юридичних осіб із суб`єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

Як вбачається із позовної заяви позивач претендує на земельну ділянку площею 0.51 га розташованої по АДРЕСА_1 яка була передана в користування його батькові ОСОБА_2 згідно рішення від 22.12.1993 року.

Позивач не є спадкоємцем вказаної спірної земельної ділянки, а тому спір щодо оскарження рішень суб`єкта владних повноважень належить до адміністративної юрисдикції.

Як передбачено ст. 186 ч.ч. 1,2,3,4,5 ЦПК України суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо , зокрема, заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. Про відмову у відкритті провадження у справі постановляється ухвала не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви. Така ухвала надсилається заявникові не пізніше наступного дня після її постановлення в порядку, встановленому статтею 272 цього Кодексу. До ухвали про відмову у відкритті провадження у справі, що надсилається заявникові, додаються позовні матеріали. Копія позовної заяви залишається в суді. Ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі може бути оскаржено. У разі скасування цієї ухвали позовна заява вважається поданою в день первісного звернення до суду. Відмовляючи у відкритті провадження з підстави, встановленої пунктом 1 частини першої цієї статті, суд повинен роз`яснити заявнику, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд справи.

Оглянувши матеріали заяви, суд доходить висновку, що розгляд даної позовної заяви необхідно віднести до юрисдикції адміністративного суду.

Ураховуючи вищенаведене, суд доходить висновку про доцільність відмовити у відкритті провадження у справі

Керуючись ст.ст. 186, 258, 259, 260, ЦПК України, суд

У Х В А Л И В

У відкритті провадження за позовною заявою ОСОБА_1 до Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області, третьої особи : державного нотаріуса Могильної Л.Г. про визнання права власності на спадкове майно відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії рішення.

Суддя:І. М. Іщенко

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117543013
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —187/404/24

Постанова від 30.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Гапонов А. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Гапонов А. В.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Гапонов А. В.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Гапонов А. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Іщенко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні