Ухвала
від 07.03.2024 по справі 902/1253/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


У Х В А Л А

07 березня 2024 р. Справа № 902/1253/22

Господарський суд Вінницької області у складі: головуючий суддя Тісецький С.С., секретар судового засідання Шарафіна С.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в режимі відеоконференції матеріали у справі

за заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю "Суффле Агро Україна" (код ЄДРПОУ 34863309)

до: Фермерського господарства "Алмар" (код ЄДРПОУ 36102135)

про банкрутство

за участю :

ТОВ "Астон-Агро": Дремлюх О.М.

ТОВ "Зернофарт": Мазур В.Д.

ТОВ "Суффле Агро Україна": Стеценко А.І. (в режимі відеоконференцзв`язку)

ФГ "Алмар": Бровко О.М. (в режимі відеоконференцзв`язку)

арбітражний керуючий Плесюк О.С. (в режимі відеоконференцзв`язку)

В С Т А Н О В И В :

В провадженні суду перебуває справа № 902/1253/22 за заявою ТОВ "Суффле Агро Україна" до ФГ "Алмар" про банкрутство.

Ухвалою суду від 01.05.2023 року відкрито провадження у цій справі. Введено процедуру розпорядження майном боржника. Розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Плесюка О.С.

Також, ухвалою суду від 12.02.2024 року призначено попереднє засідання у справі на 07.03.2024 року.

06.03.2024 року до суду від арбітражного керуючого Плесюка О.С. надійшло клопотання № 02-07/720 від 05.03.2024 року, до якого долучено: реєстр вимог кредиторів боржника станом на 11.11.2023 року; відомості про майно боржника, що є предметом застави боржника.

В судове засідання на визначену дату з`явились арбітражний керуючий, представники боржника, ініціюючого кредитора, кредиторів - ТОВ "Астон-Агро" та ТОВ "Зернофарт".

В ході розгляду справи, арбітражний керуючий надав пояснення по суті справи, зокрема, щодо поданих раніше до суду документів.

Представник боржника зазначив, що наразі є передчасним затвердження реєстру вимог кредиторів, до того часу, як арбітражний керуючий не з`ясує і не надасть відомості щодо забезпечених кредиторів. Поряд з цим, на запитання суду щодо розміру наявної заборгованості перед такими кредиторами, представник боржника відповіді не надав.

Суд, дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення учасників справи, встановив наступне.

Згідно матеріалів цієї справи, ухвалою суду від 01.05.2023 року відкрито провадження у цій справі. Визнано вимоги кредитора - ТОВ "Суффле Агро Україна" до боржника в розмірі 5 140 800,00 грн - заборгованості (четверта черга вимог кредиторів); 24 810,00 грн - судового збору за подання заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство та 60 300,00 грн - авансування на депозитний рахунок суду грошової винагороди арбітражного керуючого.

Ухвалою від 20.09.2023 року визнано грошові вимоги ТОВ "Астон-Агро" до боржника в зальному розмірі 11 497 693,29 грн, що складається з: 6 377 325,29 грн - сума основного боргу (четверта черга задоволення); 5 368,00 грн - витрат на сплату судового збору за подання кредиторської заяви (перша черга задоволення); 5 115 000,00 грн - вимоги забезпечені заставою майна Боржника (підлягають погашенню позачергово), у справі № 902/1253/22.

Ухвалою від 20.09.2023 року визнано вимоги ТОВ "Зернофарт" до боржника в розмірі 6 522 831,78 грн., з яких: 5 847 495,77 грн. (четверта черга задоволення), 675 336,01 грн. (шоста черга задоволення); та 5 368,00 грн. витрат на сплату судового збору (перша черга задоволення).

Ухвалою від 25.10.2023 року визнано грошові вимоги ТОВ "Суффле Агро Україна" до боржника в розмірі 20 046 361,96 грн., з яких: 11 395 548,86 грн. боргу, відсотків, інфляційних (четверта черга задоволення), 8 650 813,10 грн. штрафу та пені (шоста черга задоволення); а також 5 368,00 грн. - судового збору за подання заяви про визнання кредитором у справі № 902/1253/22 (перша черга задоволення).

При цьому, судом встановлено, що інші кредиторські заяви у цій справі станом на день проведення попереднього засідання до суду не надходили.

З врахуванням встановлених обставин справи, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст. 3 ГПК України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ), провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно ст. 1 КУзПБ, кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника, а також адміністратор за випуском облігацій, який відповідно до Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" діє в інтересах власників облігацій, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника; забезпечені кредитори - кредитори, вимоги яких до боржника або іншої особи забезпечені заставою майна боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника; поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 8 ст. 45 КУзПБ, конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Кредитор, за заявою якого відкрито провадження у справі, має право заявити додаткові грошові вимоги до боржника у межах строку, встановленого частиною першою цієї статті.

Забезпечені кредитори зобов`язані подати заяву з грошовими вимогами до боржника під час провадження у справі про банкрутство в частині вимог, що є незабезпеченими, або за умови відмови від забезпечення.

Забезпечені кредитори можуть повністю або частково відмовитися від забезпечення. Якщо вартості застави недостатньо для покриття всієї вимоги, кредитор повинен розглядатися як забезпечений лише в частині вартості предмета застави. Залишок вимог вважається незабезпеченим.

Склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті України. Якщо зобов`язання боржника визначені в іноземній валюті, то склад і розмір грошових вимог кредиторів визначаються в національній валюті за курсом, встановленим Національним банком України на дату подання кредитором заяви з грошовими вимогами до боржника.

Майнові вимоги кредиторів до боржника мають бути виражені в грошових одиницях і заявлені до господарського суду в порядку, встановленому цією статтею.

Кредитори за вимогами щодо виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також за вимогами щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров`ю громадян, сплати страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування мають право подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують.

Розпорядник майна зобов`язаний окремо повідомити господарський суд про вимоги кредиторів, які забезпечені заставою майна боржника, згідно з їхніми заявами, а за відсутності таких заяв - згідно з даними обліку боржника, а також внести окремо до реєстру відомості про майно боржника, яке є предметом застави згідно з відповідним державним реєстром.

Розпорядник майна зобов`язаний окремо повідомити господарський суд про вимоги щодо виплати заробітної плати, авторської винагороди, аліментів, а також про вимоги щодо відшкодування шкоди, заподіяної життю та здоров`ю громадян, згідно із заявами таких кредиторів та/або даними обліку боржника.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 47 КУзПБ, у попередньому засіданні господарський суд розглядає всі вимоги кредиторів, що надійшли протягом строку, передбаченого частиною першою статті 45 цього Кодексу, у тому числі щодо яких були заперечення боржника або розпорядника майна.

За результатами розгляду вимог окремого кредитора господарський суд постановляє ухвалу про їх визнання чи відхилення (повністю або частково), що не може бути оскаржена окремо від ухвали господарського суду, постановленої за результатами попереднього засідання.

За результатами попереднього засідання господарський суд постановляє ухвалу, в якій зазначаються:

- розмір та перелік усіх визнаних судом вимог кредиторів, що вносяться розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів;

- розмір та перелік не визнаних судом вимог кредиторів;

- дата проведення зборів кредиторів та комітету кредиторів;

- дата підсумкового засідання суду, на якому буде постановлено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство, чи ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду, яке має відбутися у строки, встановлені частиною другою статті 44 цього Кодексу.

Розпорядник майна за результатами попереднього засідання вносить до реєстру вимог кредиторів відомості про кожного кредитора, розмір його вимог за грошовими зобов`язаннями, наявність права вирішального голосу в представницьких органах кредиторів, черговість задоволення кожної вимоги.

Неустойка (штраф, пеня) враховується в реєстрі вимог кредиторів окремо від основних зобов`язань у шосту чергу.

Погашення неустойки (штрафу, пені) у справі про банкрутство можливе лише в ліквідаційній процедурі.

Ухвала попереднього засідання є підставою для визначення кількості голосів, які належать кожному конкурсному кредитору під час прийняття рішення на зборах (комітеті) кредиторів. Для визначення кількості голосів для участі у представницьких органах кредиторів зі складу вимог конкурсних кредиторів виключається неустойка (штраф, пеня).

При цьому, як зазначено вище, 06.03.2024 року до суду від арбітражного керуючого Плесюка О.С. надійшло клопотання № 02-07/720 від 05.03.2024 року, до якого, окрім іншого, долучено відомості про майно боржника, що є предметом застави боржника.

Враховуючи наведені вище положення закону та встановлені обставини справи, дослідивши подані письмові докази, суд дійшов висновку, що наявних у справі доказів достатньо для встановлення переліку та розміру визнаних судом вимог кредиторів, які підлягають внесенню до реєстру вимог кредиторів ФГ "Алмар".

Разом з цим, згідно ч. 1 ст. 48 КУзПБ, протягом 10 днів з дня постановлення ухвали за результатами попереднього засідання господарського суду розпорядник майна письмово повідомляє кредиторів згідно з реєстром вимог кредиторів, уповноважену особу працівників боржника та уповноважену особу засновників (учасників, акціонерів) боржника про місце і час проведення зборів кредиторів та організовує їх проведення.

Учасниками зборів кредиторів боржника з правом вирішального голосу є конкурсні кредитори, визнані господарським судом у попередньому засіданні та внесені розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів.

Відтак, суд дійшов висновку зобов`язати розпорядника майна організувати проведення зборів кредиторів у відповідності до наведених норм КУзПБ, вирішити питання відносно подальших судових процедур у справі № 902/1253/22 та надати суду відповідне протокольне рішення.

Також, за наслідками проведеного попереднього засідання, суд вважає за необхідне призначити справу до розгляду в підсумковому судовому засіданні.

Керуючись ст.ст. 1, 2, 47, 48, 64 КУ з процедур банкрутства, ст. ст. 3, 12, 18, 42, 73, 74, 76-79, 86, 196, 232-236, 242, 326 ГПК України, суд -

У Х В А Л И В :

1. Встановити перелік та розмір визнаних судом вимог кредиторів, що підлягають внесенню арбітражним керуючим (розпорядником майна) Плесюком О.С. до реєстру вимог кредиторів Фермерського господарства "Алмар" (вул. Центральна, 57, с.Котюжани, Мурованокуриловецький р-н, Вінницька обл., 23440; код ЄДРПОУ 36102135), у справі № 902/1253/22:

- Товариства з обмеженою відповідальністю "Суффле Агро Україна" (вул.Б.Хмельницького, 43, с. Крупець, Шепетівський (Славутський) р-н, Хмельницька обл., 30068; код ЄДРПОУ 34863309) в розмірі: 90 478,00 грн - судового збору за подання заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, авансування на депозитний рахунок суду грошової винагороди арбітражного керуючого, судового збору за подання заяви про визнання кредитором у справі № 902/1253/22 (перша черга задоволення); 16 536 348,86 грн - заборгованості, відсотків, інфляційних (четверта черга вимог кредиторів); 8 650 813,10 грн. штрафу та пені (шоста черга задоволення);

- Товариства з обмеженою відповідальністю "Астон-Агро" (Магістратська, буд.158 прим. 15, 16, м. Вінниця, 21020; ідент. код 37028828) в зальному розмірі 11 497 693,29 грн, що складається з: 6 377 325,29 грн - сума основного боргу (четверта черга задоволення); 5 368,00 грн - витрат на сплату судового збору за подання кредиторської заяви (перша черга задоволення); 5 115 000,00 грн - вимоги забезпечені заставою майна Боржника (підлягають погашенню позачергово), у справі №902/1253/22;

- Товариства з обмеженою відповідальністю "Зернофарт" (код ЄДРПОУ 39336690) в розмірі 6 522 831,78 грн., з яких: 5 847 495,77 грн. (четверта черга задоволення), 675 336,01 грн. (шоста черга задоволення); та 5 368,00 грн. витрат на сплату судового збору (перша черга задоволення).

2. Призначити справу № 902/1253/22 до розгляду в підсумковому судовому засіданні на 25.04.24 р. - 10:30 год., в приміщенні Господарського суду Вінницької області (вул. Пирогова, 29, м. Вінниця; зал № 6).

3. Роз`яснити учасникам справи про можливість участі у судовому засіданні згідно ст. 197 ГПК України в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС.

4. Зобов`язати арбітражного керуючого (розпорядника майна) Плесюка О.С. організувати проведення зборів кредиторів у відповідності до ст. 48 КУзПБ та в строк до 19.04.2024 року надати суду пропозиції (протокольне рішення) щодо подальших судових процедур у справі № 902/1253/22 (відповідні докази подати до суду в паперовій формі).

5. Копію ухвали надіслати учасникам справи до електронних кабінетів ЄСІТС та на електронні поштові адреси: ТОВ "Суффле Агро Україна" - ІНФОРМАЦІЯ_4; представнику ТОВ "Суффле Агро Україна" - адвокату Стеценко А.І. - ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ФГ "Алмар" - fgalmar36102135@gmail.com; представникам ФГ "Алмар" - адвокату Бровку О.М. - ІНФОРМАЦІЯ_3 , адвокату Жабському В.І. - ІНФОРМАЦІЯ_5; арбітражному керуючому Плесюку О.С. - ІНФОРМАЦІЯ_6; ТОВ "Астон-Агро" - astonagro2010@gmail.com; представнику ТОВ "Астон-Агро" - адвокату Дремлюху О.М. - ІНФОРМАЦІЯ_7; ТОВ "Зернофарт" - grainfart@gmail.com; представнику ТОВ "Зернофарт" - адвокату Лісовському С.В. - ІНФОРМАЦІЯ_8.

Згідно ч. 4 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства, ухвали та постанова про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури або процедури погашення боргів боржника, прийняті господарським судом у справі про банкрутство (неплатоспроможність), набирають законної сили з моменту їх прийняття, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду в порядку та строки встановлені статтями 254-257 ГПК України.

Суддя Тісецький С.С.

Віддрук. прим.:

1 - до справи.

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117552736
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —902/1253/22

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 13.03.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Рішення від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Судовий наказ від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні