Ухвала
від 11.03.2024 по справі 910/2704/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

11.03.2024Справа № 910/2704/24

Суддя Господарського суду міста Києва Борисенко І. І., розглянувши матеріали

позову Комунального підприємства "Дирекція Будівництва Шляхово-Транспортних споруд міста Києва" (м. Київ)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-будівельна компанія "Укрбуд» (м. Київ)

про зобов`язання вчинити певні дії

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва з позовом звернулось Комунальне підприємство "Дирекція Будівництва Шляхово-Транспортних споруд міста Києва" (далі - Дирекція, позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-будівельна компанія "Укрбуд» (далі - ТОВ "ІБК "Укрбуд», відповідач), у якому просить суд:

1) зобов`язати ТОВ "ІБК "Укрбуд» виконати зобов`язання передбачені пунктом 4.4 договору від 20.09.2016 № 20/09-16, а саме: за власний рахунок ліквідувати недоробки та дефекти, які виникли з його вини та виявлені в ході приймання робіт замовником або державними чи іншими органами, уповноваженими перевіряти та затверджувати роботи, що є предметом даного договору, при їх прийнятті, погодженні або вході будівництва, а також в процесі експлуатації об`єкта, створеного на основі виконаної проектної документації, але в межах предмету договору (у тому числі оплатити повторну експертизу відповідно до умов п. 5.1.5 договору);

2) зобов`язати ТОВ "ІБК "Укрбуд» отримати (позитивний) експертний звіт в межах кошторисної вартості договору на проектні роботи.

Вивчивши подані матеріали, суддя приходить до висновку, що позовна заява не відповідає вимогам ст. 162-164 ГПК України, враховуючи наступне.

Так, відповідно до пункту 2 частини 2 статті 162 ГПК України позовна заява повинна містити відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у сторін та інших учасників справи.

Згідно з ч. 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

У позові позивач не зазначив інформації про наявність/відсутність у відповідача зареєстрованого електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (підсистема "Електронний суд").

Також відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України на позивача покладений обов`язок додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Водночас, у порушення вказаної норми, заявник не надав суду доказів на підтвердження обставин, якими обґрунтований позов, а саме - доказів передачі ТОВ "ІБК "Укрбуд» 04.12.2020 ДП «Спеціалізована державна експертна організація - Центральна служба Української державної будівельної експертизи" кошторисну частину проекту будівництва стадії - "Техніко-економічне обґрунтування» (ТЕО) для проведення комплексної експертизи.

Крім того, згідно з ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити спосіб захисту, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

У позові позивач просить зобов`язати ТОВ "ІБК "Укрбуд» отримати (позитивний) експертний звіт в межах кошторисної вартості договору на проектні роботи.

Проте, позивач не надав належного обґрунтування (у тому числі із зазначенням норм права) вимоги про зобов`язання ТОВ "ІБК "Укрбуд» отримати (позитивний) експертний звіт в межах кошторисної вартості договору на проектні роботи.

Окрім вказаного, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Як вбачається із позову, Дирекція заявила дві позовні вимоги немайнового характеру. У якості доказу сплати судового збору за такі вимоги позивач надав платіжні інструкції № 7566 від 14.12.2023 на суму 2 684,00 грн. та № 7619 від 19.02.2024 на суму 344,00 грн.

Судовий збір згідно з ч. 1, 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Ставки судового збору визначені у таких розмірах: за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру - 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за заяву про вжиття заходів та забезпечення позову - 0,5 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до роз`яснень, викладених у п. 2.11 постанови Пленуму Вищого господарського суду України "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" № 7 від 21.02.2013 якщо в позовній заяві об`єднано дві або більше вимог немайнового характеру, пов`язаних між собою підставами виникнення або поданими доказами, судовий збір сплачується окремо з кожної з таких вимог.

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2024 рік" станом на 01.01.2024 прожитковий мінімум на одну особу для працездатних осіб становить 3 028,00 грн.

Таким чином, заявник повинен був сплатити судовий збір у розмірі 6 056,00 грн.

Разом з тим, з бази «Діловодство спеціалізованого суду» вбачається, що платіжною інструкцією № 7566 від 14.12.2023 на суму 2 684,00 грн. був оплачений інший позов Дирекції - у справі № 910/19393/23, який ухвалою Господарського суду міста Києва від 06.02.2024 був залишений без розгляду на підставі п. 4 ч. 1 ст. 226 ГПК України.

Відповідно до ч. 5 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" за повторно подані позови, що раніше були залишені без розгляду, судовий збір сплачується на загальних підставах.

З огляду на вказане надана заявником платіжна інструкція № 7566 від 14.12.2023 на суму 2 684,00 грн. не є належним доказом сплати судового збору.

Також не є належним доказом сплати судового збору за дві позовні вимоги немайнового характеру платіжна інструкція № 7619 від 19.02.2024 на суму 344,00 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного, керуючись ст. 162, 174, 232-235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Комунального підприємства "Дирекція Будівництва Шляхово-Транспортних споруд міста Києва" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвестиційно-будівельна компанія "Укрбуд» про зобов`язання вчинити певні дії залишити без руху.

Надати Комунальному підприємству "Дирекція Будівництва Шляхово-Транспортних споруд міста Києва" строк у п`ять днів з дня вручення даної ухвали на усунення вказаних в ній недоліків, а саме:

- надати інформацію про наявність у відповідача зареєстрованого електронного кабінету в ЄСІТС;

- надати докази передачі ТОВ "ІБК "Укрбуд» 04.12.2020 ДП «Спеціалізована державна експертна організація - Центральна служба Української державної будівельної експертизи" кошторисної частини проекту будівництва стадії - "Техніко-економічне обґрунтування» (ТЕО) для проведення комплексної експертизи;

- надати обґрунтування (у тому числі із зазначенням норм права) вимоги про зобов`язання ТОВ "ІБК "Укрбуд» отримати (позитивний) експертний звіт в межах кошторисної вартості договору на проектні роботи;

- надати докази сплати судового збору у встановленому законом розмірі.

Роз`яснити, що у разі неусунення недоліків у визначений судом строк, позов буде вважатись неподаним та повернутий заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Борисенко І. І.

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено12.03.2024
Номер документу117553774
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —910/2704/24

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сибіга О.М.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Борисенко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні