Ухвала
від 11.03.2024 по справі 285/121/24
НОВОГРАД-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 285/121/24

провадження № 2-о/0285/45/24

11 березня 2024 року м. Звягель

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

у складі: головуючого судді Помогаєва А.В., присяжних Семенюка І.Б., Сергійчук Н.Л., за участю: секретаря Ковальчук М.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

адвоката Нагорнюк О.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Чижівської сільської ради про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки над нею та призначення опікуна,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 05.01.2024 року звернулася до суду із заявою про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення опіки над ним та призначення її опікуном.

Адвокат Нагорнюк О.І. просила призначити по справі судово-психіатричну експертизу з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Представник органу опіки та піклування у судове засідання не з`явився. Така неявка не перешкоджає вирішенню питання про призначення експертизи.

У відповідності до ч. 1 ст. 103 ЦПК України для з`ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо суд призначає експертизу за заявою осіб, що беруть участь у справі.

Враховуючи те, що для правильного вирішення справи необхідні спеціальні знання в галузі психіатрії, суд вважає за необхідне призначити по справі судово-психіатричну експертизу.

Згідно з положенням п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України суд може за заявою особи, яка бере участь у справі, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Оскільки на проведення експертизи потрібен тривалий час, суд вважає за необхідне провадження по справі зупинити.

Керуючись статтями 103, 104, 252, 253, 258, 259-260 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Призначити судово-психіатричну експертизу ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , для визначення його психічного стану, проведення якої доручити спеціалістам КНП "Обласного медичного спеціалізованого центру" ЖОР (12440 с. Зарічани, Житомирського району Житомирської області).

На вирішення експертизи поставити наступні запитання:

1. Чи хворіє ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будь-якою психічною хворобою? Якщо так, то якою?

2. Чи має можливість ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом здоров`я усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3. Чи має можливість ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом здоров`я брати участь в судовому засіданні та особисто дати пояснення по суті справи?

Попередити про відповідальність за неправдивий висновок експерта за ст. 384 КК України і відмову експерта від виконання покладених на нього обов`язків за ст. 385 КК України.

Копію даної ухвали направити до КНП "Обласниймедичний спеціалізованийцентр"ЖОР.

Роз`яснити особам, які беруть участь у справі наслідки ухилення від участі у експертизі, передбачені ст. 109 ЦПК України: у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Для проведення експертизи направити експертам ухвалу суду та амбулаторну картку ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1

На час проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи - провадження у даній справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена до Житомирського апеляційного суду протягом 15 днів з дня постановлення.

Головуючий А.В. Помогаєв

Присяжні І.Б. Семенюк

Н.Л. Сергійчук

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117555851
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки над нею та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —285/121/24

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Помогаєв А. В.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Помогаєв А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні