Ухвала
від 11.03.2024 по справі 292/288/24
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2-о/292/22/24

Справа № 292/288/24

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

11 березня 2024 року смт.Пулини

Суддя Червоноармійського районного суду Житомирської області Гуц О.В., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

У С Т А Н О В И В :

Заявник ОСОБА_1 звернувся до суду з даною заявою, в якій просить визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Івановичі Червоноармійського району Житомирської області, встановити над ним опіку та призначити його опікуном останнього.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Згідно ст. 295 ЦПК України заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі - за місцезнаходженням цього закладу.

Відповідно до ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Крім того, відповідно до ч. 5 ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини 2 цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання. Враховуючи відсутність у матеріалах справи відомостей про наявність у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адвоката, залученого на договірній основі, з метою забезпечення дотримання процесуальних прав та забезпечення процесуальних гарантій відносно фізичної особи у справі про визнання його недієздатним, суд вважає за необхідне залучити для надання йому безоплатної вторинної правничої допомоги адвоката з числа адвокатів Звягельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Дослідивши зміст заяви та доданих до неї документів, суддею встановлено, що заява підсудна Червоноармійському районному суду Житомирської області та подана з додержанням вимог ст. ст. 293-295, 297 ЦПК України. Підстав для залишення заяви без руху, повернення заяви або для відмови у відкритті провадження у цивільній справі не вбачається. Справа підлягає розгляду в порядку окремого провадження відповідно до ст. 293 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 293, 294-297, 353 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В :

Прийняти до розгляду та відкрити окреме провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна. Проведення відкритого судового засідання по даній справі призначити на 01 квітня 2024 року о 10 годині 30 хвилин в залі судових засідань № 1 Червоноармійського районного суду Житомирської області за адресою: вул. Шевченка, 116, смт Пулини Житомирської області.

Розгляд справи проводити у складі судді та двох присяжних.

Надіслати заінтересованійособі копіюзаяви зкопіями доданихдо неїдокументів тазапропонувати податиу строкдо 01.04.2024 письмові пояснення щодо заяви.

Доручити Звягельському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката для надання безоплатної вторинної правничої допомоги особі, відносно якої вирішується питання про визнання недієздатним - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця с.Івановичі Червоноармійського району Житомирської області (адреса місця проживання: АДРЕСА_1 ) у справі № 292/288/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Пулинської селищної ради Житомирського району Житомирської області про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна.

Повідомити, що адвокат має право завчасно ознайомитися з матеріалами справи та повинен прибути в судове засідання, яке відбудеться 01 квітня 2024 року о 10 годині 30 хвилин у залі судових засідань № 1 Червоноармійського районного суду Житомирської області за адресою: Житомирська область, Житомирський район, смт Пулини, вул. Шевченка, 116.

Зобов`язати Звягельський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги невідкладно надіслати на електронну адресу Червоноармійського районного суду Житомирської області документи з виконання цієї ухвали.

Копію ухвали надіслати учасникам справи для відома та направити Звягельському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги для виконання. Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://cha.zt.court.gov.ua. Ухвала набирає законної сили з моменту підписання її суддею. Ухвала може бути оскаржена лише щодо мотивів порушення правил підсудності (п. 8 ч. 1ст. 353 ЦПК України) в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом п"ятнадцяти днів з дня її складення. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О. В. Гуц

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117555909
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —292/288/24

Ухвала від 18.04.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні