Ухвала
від 27.02.2024 по справі 569/11307/23
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/11307/23

1-кс/569/1483/24

УХВАЛА

про встановлення строку для ознайомлення з матеріалами

досудового розслідування

27 лютого 2024 року м. Рівне

Рівненський міський суд у складі слідчої судді ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 захисника підозрюваного адвоката ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого у кримінальному провадженні заступника начальника відділу СУ ГУНП в Рівненській області майора поліції ОСОБА_4 , яке погоджено прокурором відділу Рівненської обласної прокуратури ОСОБА_7 про встановлення строку ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий, у рамках кримінального провадження №42023180000000009 від 19.01.2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.332 КК України, звернувся до суду із вказаним клопотанням, у якому просить встановити строк для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження для підозрюваного ОСОБА_5 тайого захисникам,до 27лютого 2024року

В обґрунтування слідчий клопотання вказує, що ОСОБА_5 , будучи зареєстрованим як керівник, кінцевий бенефіціарний власник юридичної особи товариство з обмеженою відповідальністю (далі ТОВ) «ГРАНД ЕКСПРЕС» (ЄДРПОУ 45032294, основний вид діяльності 49.39 Інший пасажирський наземний транспорт н.в.і.у.) та отримавши ліцензію на пасажирські перевезення, здійснюючи міжнародні пасажирські перевезення, будучи добре обізнаним з вищенаведеними правилами перетину державного кордону в умовах воєнного стану, вирішив використати свої знання та можливості з корисливою метою.

Так, будучи добре обізнаним з п. 2-9 Правил перетинання державного кордону громадянами України, які затвердженні постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2010 № 724), з корисливих мотивів організував та керував незаконними переправленнями через державний кордон України, осіб, які не мають на це права, у першу чергу чоловіків у віці від 18 до 60 років, під виглядом водіїв пасажирських транспортних засобів, які здійснюють міжнародні пасажирські перевезення, за визначену ним грошову винагороду.

Зокрема, ОСОБА_5 організовував і незаконно переправляв осіб через державний кордон України та керував такими діями, використовуючи наявний у нього електронний цифровий підпис (ЕЦП) та пароль перевізника, самостійно входив або доручав третім особа входити з допомогою такого ЕЦП до електронного кабінету перевізника на сайті Державної служби України з безпеки на транспорті під назвою «https://dsbt.gov.ua» та вносив до системи «ШЛЯХ», отримані особисто ним або третіми особами персональні дані чоловіків призовного віку, які мали намір незаконно перетнути державний кордон України для особистих потреб, в якості водіїв вказаного перевізника та, за необхідності, оформляв фіктивні договори про працевлаштування таких осіб як водіїв ТОВ «Гранд Експрес», особисто підшуковував осіб, які виявляли бажання за грошову винагороду незаконно переправитись через державний кордон України, проводив інструктаж таких осіб щодо правил поведінки, які дозволять безперешкодно перетнути державний кордон, надавав їм необхідні для цього транспортні засоби, підшуковував та оформляв на перевізників ТОВ «Гранд Експрес» транспортні засоби необхідні для перетину державного кордону, тощо.

Так, у період з 22.01.2023 по 19.06.2023, ОСОБА_5 , усвідомлюючи протиправність своїх дій та можливість настання суспільно небезпечних наслідків, реалізуючи злочинний умисел, з корисливих мотивів, під виглядом водіїв перевізників, які здійснюють міжнародні перевезення у ТОВ «Гранд Експрес» та внесені до системи «Шлях», незаконно переправив через державний кордон України в Республіку Польща 19 чоловіків у віці від 18 до 60 років, які не мали документів, що надають право на перетин державного кордону України, отримавши за такі протиправні послуги грошову винагороду в розмірі не менше 15200 грн.

21.09.2023 року повідомлено про підозру ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України.

14.02.2024 року повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та про новупідозру ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 332 КК України.

Шестимісячний строк досудового розслідування з моменту повідомлення про підозру слідчим суддею продовжено до 21.02.2024 року.

15.02.2024 року на підставі доручення прокурора, стороні захисту, а саме підозрюваному ОСОБА_5 та його захиснику адвокату ОСОБА_8 повідомлено про завершення досудового розслідування і відкрито (надано) доступ до всіх матеріалів кримінального провадження №42023180000000009, зокрема, матеріалів кримінального провадження у 6 томах, додатків до протоколів, матеріалів аудіо-, відеозаписів та речових доказів в порядку, передбаченому ст.290 КПК України.

Однак, підозрюваний ОСОБА_5 , та його захисник адвокат ОСОБА_8 станом на 22.02.2024 року навіть не розпочали ознайомлюватися з матеріалами кримінального провадження, хоча про те, що досудове розслідування завершено їм слідчим повідомлено.

Таким чином, підозрюваний ОСОБА_5 допускає зволікання при ознайомленні з матеріалами кримінального провадження та явно зловживає наданим йому правом та не використовує необмежений час для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування.

У подальшому, підозрюваному ОСОБА_5 неодноразово повідомлялось про завершення досудового розслідування та надання йому доступу до матеріалів кримінального провадження в порядку ст. 290 КПК України, викликався для проведення ознайомлення, однак, останній повідомив, що без участі захисника користуватись своїм правом на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження не буде.

19.02.2024 року прокурором було здійснено дзвінок до підозрюваного ОСОБА_5 за а.н. НОМЕР_1 , та під час телефонної розмови останній повідомив, що здійснення ознайомлення повинен зробити його адвокат ОСОБА_8 , та він мав приїхати лише по його вказівці для ознайомлення.

20.02.2024 року прокурором було здійснено 3 телефонні дзвінки до ОСОБА_5 , з метою встановлення приблизного часу прибуття для ознайомлення, однак ОСОБА_5 на телефонні дзвінки не відповідав протягом дня та на ознайомлення не прибув. Також здійснювався телефонний дзвінок до захисника адвоката ОСОБА_8 , який повідомив, що у зв`язку із навантаженням не може прибути, та можливо зможе прийти 21.02.2024 року у другій половині дня, тобто після 15:00 год., однак на ознайомлення останні не зв`явились.

Покликаючись навищевикладене,а такожте,що з моменту відкриття матеріалів кримінального провадження стороні захисту пройшло 7 днів, а обсяг матеріалів досудового розслідування не є значним, причин неприбуття на ознайомлення як підозрюваний ОСОБА_5 так і його адвокат не повідомляють, слідчий вказує на необхідність у встановленні строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Слідчий та прокурор в судовому засіданні підтримали клопотання просили його задоволити з підстав викладених у ньому.

Підозрюваний та його захисник в судовому засіданні не заперечували щодо задоволення клопотання слідчого.

Заслухавши пояснення, слідчого, прокурора, дослідивши надані матеріали, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

В судовому засіданні встановлено, що СУ ГУНП в Рівненській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023180000000009 від 19.01.2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.332 КК України.

21.09.2023 року повідомлено про підозру ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 332 КК України.

14.02.2024 року повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та про новупідозру ОСОБА_5 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 332 КК України.

Шестимісячний строк досудового розслідування з моменту повідомлення про підозру слідчим суддею продовжено до 21.02.2024 року.

15.02.2024 року на підставі доручення прокурора, стороні захисту, а саме підозрюваному ОСОБА_5 та його захиснику адвокату ОСОБА_8 повідомлено про завершення досудового розслідування і відкрито (надано) доступ до всіх матеріалів кримінального провадження №42023180000000009, зокрема, матеріалів кримінального провадження у 6 томах, додатків до протоколів, матеріалів аудіо-, відеозаписів та речових доказів в порядку, передбаченому ст.290 КПК України.

А тому, вищевикладені обставини, свідчить про суттєве зволікання підозрюваним та його захисником в ознайомленні з матеріалами кримінального провадження.

Згідно ч. 1ст. 290 КПК України, визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурор або слідчий за його дорученням зобовязаний повідомити підозрюваному, його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

Відповідно до ч. 10ст. 290 КПК Українисторонам кримінального провадження, потерпілому надається достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ. У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів. Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п`яти днів з дня його надходження до суду з повідомленням сторін кримінального провадження. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про місце та час проведення судового засідання, не перешкоджає розгляду клопотання.

Тобто, обмеження в ознайомленні з матеріалами кримінального провадження має місце виключно у разі зволікання особою, у даному випадку підозрюваним та його захисником адвокатом з вказаними матеріалами досудового розслідування кримінального провадження №42023180000000009 від 19.01.2023 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.332 КК України.

Як встановлено в судовому засіданні, обсяг матеріалів кримінального провадження не є значним, які потребують детельного ознайомлення, загальнодоступні, крім того для ознайомлення з ними не потрібно спеціальних знань, а тому враховуючи викладене та об`ємність матеріалів досудового розслідування, слідча суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити та встановити підозрюваному ОСОБА_5 , та його захисникам захисникам строк для ознайомлення терміном до 29 лютого 2024 року включно.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.40,290 КПК України, слідча суддя,-

ПОСТАНОВИЛА:

Клопотання задовольнити частково.

Встановити строк для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження №42023180000000009 від 19.01.2023 року, за кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.332КК України, стороні захисту, а саме для підозрюваного ОСОБА_5 та його захисників, після спливу якого вони будуть вважатися такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів, тривалістю до 29.02.2024 року включно.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідча суддя ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117557414
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про встановлення строку ознайомлення з матеріалами кримінального провадження

Судовий реєстр по справі —569/11307/23

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 27.02.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 20.12.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 20.12.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Крижова О. Г.

Ухвала від 21.11.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Даш’ян К. Е.

Ухвала від 23.10.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

Ухвала від 23.10.2023

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні