Рішення
від 12.03.2024 по справі 341/2796/23
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/2796/23

Номер провадження 2/341/151/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2024 року місто Галич

Галицький районний суд Івано-Франківської області в складі головуючого судді Мергеля М. Р. розглянув у порядку загального позовного провадження без участі сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Дубівецької сільської ради Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

встановив:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 , Галицької міської ради Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, в якому просить визначити їй додатковий строк тривалістю шість місяців для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини.

В обґрунтування позовних вимог позивачка зазначила, що вона є дочкою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позивачка є спадкоємицею за заповітом та звернулась до нотаріальної контори для оформлення своїх спадкових прав, однак перешкодою у нотаріальному оформленні є пропуск встановленого законодавством строку для подання заяви про прийняття спадщини. Позивачка пропустила вказаний строк з поважних причин, оскільки знаходилась за кордоном та здійснювала догляд за тяжко хворим внуком та донькою. Також, виготовляла дозвільні документи на право перебування в Республіці Італія, через що не могла виїхати з країни. Зазначила, що фактично до серпня 2022 року мати постійно проживала разом з нею за адресою: АДРЕСА_1 , без реєстрації місця проживання. Проте, у червні 2022 року раптово захворів внук, який з початку війни в Україні виїхав з донькою в Республіку Італія. У серпні 2022 року на прохання дочки про допомогу позивачка виїхала в Республіку Італія. Також, крім внука ще доглядала за дочкою, яка перенесла хірургічне втручання.

З огляду на викладене, позивачка просить суд визначити їй додатковий строк тривалістю шість місяців для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті її матері ОСОБА_3 .

Ухвалою суду від 04 січня 2024 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче засідання у порядку загального позовного провадження на 22 січня 2024 року.

Ухвалою суду від 22 січня 2024 року замінено первісного відповідача Галицьку міську раду Івано-Франківської області на належного Дубівецьку сільську раду Івано-Франківської області. Підготовче судове засідання відкладено на 08 лютого 2024 року.

Ухвалою суду від 08 лютого 2024 року закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті на 22 лютого 2024 року.

У чергове судове засідання 05 березня 2024 року сторони не з`явились, хоча повідомлені про розгляд справи відповідно до норм статті 128 ЦПК України.

05 березня 2024 року представниця позивачки ОСОБА_4 через канцелярію суду подала заяву, в якій просить справу розглядати без участі сторони позивачки, позовні вимоги підтримує та просить суд їх задовольнити (а. с. 66).

Представник відповідача Дубівецької сільської ради Івано-Франківської області 09 лютого 2024 року надіслав до суду заяву, в якій просить розгляд справи здійснювати без участі відповідного представника, не заперечує щодо задоволення позову (а. с. 59).

Відповідачка ОСОБА_2 06 лютого 2024 року подала до суду заяву, у якій просить розгляд справи здійснювати без її участі, оскільки з`явитись у судове засідання не має можливості. Позов визнає. Не заперечує щодо задоволення позову (а. с. 51).

Положеннями частини першої статті 223 ЦПК України передбачено, що неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки ( пункт 1 частина третя статті 223 ЦПК України).

Відповідно до частини третьої статті 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Таким чином, суд вважає за можливе здійснити розгляд справи за відсутності сторін, оскільки такі повідомлені належним чином про судове засідання, заяв чи клопотань про відкладення судового засідання не подавали, просили розгляд справи здійснювати без їхньої участі.

Згідно з частиною другою статті 247 ЦПК України у зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Надавши належну правову оцінку наявним у справі письмовим доказам, суд установив наступні фактичні обставини у справі.

Відповідно до наявної у матеріалах справи копії свідоцтва про народження позивачки підтверджується, що її матір`ю була ОСОБА_3 (а. с. 7).

Після реєстрації шлюбу позивачка змінила прізвище з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 » (а. с. 8).

Згідно зі змістом наявної у матеріалах справи копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , яке повторно видане 20 жовтня 2023 року Галицьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану в Івано-Франківському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, підтверджується, що спадкодавиця ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а. с. 9).

Відповідно до копії заповіту від 02 березня 1995 року, який посвідчений виконавчим комітетом Тумирської сільської Ради народних депутатів Галицького району Івано-Франківської області та зареєстрований в реєстрі за № 7, спадкодавиця ОСОБА_3 усе своє майно заповіла позивачці ОСОБА_1 (а. с. 10).

Згідно з довідкою, виданою 23 жовтня 2023 року № 197 Тумирським старостинським округом Дубовецької сільської ради, підтверджується, що ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно проживала та була зареєстрована до дня смерті за адресою: АДРЕСА_2 одна. Заповіт, складений 02 березня 1995 року в Тумирському старостинському окрузі та зареєстрований в реєстрі за № 7, не змінювався та не скасовувався (а. с. 25).

Відповідно до копії державного акта на право власності на земельну ділянку від 04 серпня 2007 року підтверджується, що спадкодавиця ОСОБА_3 володіла правом власності на земельну ділянку площею 0,8241 га, яка розташована на території Тумирської сільської ради (а. с. 14).

Згідно з копією витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 11 травня 2004 року підтверджується, що спадкодавиця ОСОБА_3 була власницею будинковолодіння за адресою: АДРЕСА_2 (а. с. 13).

Відповідно до копій свідоцтв про народження ОСОБА_7 , 1976 року народження, та ОСОБА_8 , 1986 року народження, підтверджується, що їх матір`ю є позивачка ОСОБА_1 (а. с. 21, 15).

Після реєстрації шлюбу дочка позивачки ОСОБА_8 змінила прізвище з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_9 » (а. с. 16).

У позивачки є двоє внуків: ОСОБА_10 , 2015 року народження, та ОСОБА_10 , 2017 року народження, оскільки їхньою матір`ю є ОСОБА_11 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження серії НОМЕР_2 та НОМЕР_3 (а. с. 17-18).

Внук позивачки ОСОБА_12 , 2017 року народження, проходив обстеження 23 січня 2023 року у медичному закладі національного рівня високого ступеня спеціалізації «Сантобоно Паузіліпон», послуга: контрольний огляд невролога, контроль фокальної епілепсії, діагностованої у червні 2022 року, що підтверджується копією витягу з перекладу з італійської мови на українську (а. с. 19-20).

Відповідно до копії виписки від 06 квітня 2023 року № 2023001613 клініки Пінета Гранде, перекладеної з італійської мови на українську, підтверджується, що дочка позивачки ОСОБА_13 , 1976 року народження, перенесла 06 квітня 2023 року хірургічне втручання. Діагноз: хронічна венозна недостатність нижніх кінцівок (а. с. 22-23).

Згідно з копією паспорта ОСОБА_1 для виїзду за кордон від 13 липня 2017 року, серії НОМЕР_4 , підтверджується дата виїзду позивачки за межі України - 12 серпня 2022 року, дата заїзду - 10 липня 2023 року (а. с. 24).

Після смерті ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 відкрилась спадщина на майно. Позивачка звернулась до нотаріальної контори для оформлення своїх спадкових прав.

Відповідно до змісту постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 01 листопада 2023 року, державний нотаріус Галицької державної нотаріальної контори Кіщук Л. І. відмовила позивачці у видачі свідоцтв про право на спадщину на майно, що належить її матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку із відсутністю факту прийняття спадщини (а. с. 26).

Надаючи правову оцінку установленим обставинам справи та спірним правовідносинам, суд виходить з такого.

Відповідно до частини першої статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Частиною третьою статті 12 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, надавши докази відповідно до вимог ЦПК України.

Згідно з частиною першою статті 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до статті 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Приписами статті 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі статтею 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до частини першої статті 1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно зі статтею 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до частини першої статті 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно зі статтею 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до положень статті 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до пункту 24 постанови Верховного суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30 травня 2008 року № 7 особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України.

Згідно з позицією, викладеною у постанові постанови Верховного Суду від 26 червня 2019 року, справа № 565/1145/17, правила частини третьої статті 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними. Такий правовий висновок висловив Верховний Суд України у постанові від 23 серпня 2017 року № 6-1320цс17.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану» Указом Президента України, затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ, введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

Строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 14 лютого 2024 року строком на 90 діб згідно з Указом Президента від 05 лютого 2024 року № 49/2024.

При вирішенні питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Зі змісту позову убачається, що позивачка пропустила вказаний строк з поважних причин, оскільки у зв`язку зі збройною агресію Російської Федерації у серпні 2022 року на прохання дочки про допомогу позивачка виїхала до Республіки Італія. Також, крім внука, ще доглядала за дочкою, яка перенесла хірургічне втручання. Позивачка знаходилась за кордоном та виготовляла дозвільні документи на право перебування в Республіці Італія, через що не могла виїхати з країни.

З метою гарантування захисту права на власність, суд вважає за можливе визнати вказані причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини поважними.

Відповідно до частини четвертої статті 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Визнання відповідачами пред`явленої позовної вимоги не суперечить закону та не порушує, права свободи чи інтереси інших осіб.

Таким чином, суд дійшов висновку, що зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення позову. Вимоги позивачки про надання їй додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини суд вважає обґрунтованими, а причини пропуску строку для прийняття спадщини, поважними.

Водночас суд бере до уваги відсутність інших спадкоємців, які б звертались до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування, тому суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, суд, з дотриманням положень частини шостої статті 259, частин четвертої та п`ятої статті 268 ЦПК України, відклав складення повного рішення суду на строк не більше десяти днів та зазначив датою ухвалення рішення дату його складання. На виконання вимог частини четвертої статті 268 ЦПК України підписав судове рішення без його проголошення.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 76-81, 206, 258, 259, 263, 265, 268, 272, 273, 352, 354, 355 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Дубівецької сільської ради Івано-Франківської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю шість місяців для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилась після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Апеляційна скарга подається учасниками справи до Івано-Франківського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду.

Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 12 березня 2024 року.

Учасники справи:

позивачка - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_5 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ;

відповідачка - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП: НОМЕР_6 , проживає за адресою: АДРЕСА_3 ;

відповідач - Дубівецька сільська рада Івано-Франківської області, місцезнаходження: вул. Незалежності, 2, с. Дубівці, Івано-Франківський район, Івано-Франківська область, код ЄДРПОУ: 04357561.

СуддяМикола МЕРГЕЛЬ

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117567512
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —341/2796/23

Рішення від 12.03.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

МЕРГЕЛЬ М. Р.

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

МЕРГЕЛЬ М. Р.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

МЕРГЕЛЬ М. Р.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

МЕРГЕЛЬ М. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні