Ухвала
від 12.03.2024 по справі 303/8791/23
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 303/8791/23

2/303/1362/23

У Х В А Л А

Іменем України

12 березня 2024 року м.Мукачево

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області в особі:

головуючого судді Монич В.О.

за участю секретаря судового засідання Добош О.Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника позивача ОСОБА_1 та позивача ОСОБА_2 про призначення судово земельно-технічної експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_2 інтереси якої представляє представник ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом знесення самочинного будівництва, -

В С Т А Н О В И В:

18 вересня 2024 року позивач ОСОБА_2 інтереси якої представляє представник ОСОБА_1 звернулася до суду з вищевказаним позовом.

29 січня 2024 року через канцелярію до суду надійшло клопотання представника позивача ОСОБА_1 та позивача ОСОБА_2 про призначення у справі судово земельно-технічної експертизи, проведення якої доручити експертам Закарпатського відділення Львівського НДІСЄ (88000, м.Ужгород, вул..Гойди, 8, тел. 032 261 4313).

Приписами ст. 189 ЦПК України визначено, що завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Сторони в судове засідання не зявилися, про час тамісце розгляду справи повідомлялись належним чином.

За приписамист. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов для з`ясування обставин справи, що мають істотне значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо та сторонами не надані відповідні висновки експерта із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

Як вбачається з ч.ч. 1, 5ст. 104 ЦПК Українипро призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи. В ухвалі про призначення експертизи суд попереджає експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків.

Беручи до уваги вищенаведене, зважаючи на предмет спору, суд вважає за можливе проведення експертизипо цивільній справі за позовом ОСОБА_2 інтереси якої представляє представник ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом знесення самочинного будівництва,поставити перед експертами Закарпатського відділенняЛьвівського НДІСЄ(88000,м.Ужгород,вул.Гойди,8,тел.032 2614313), питання запропоновані позивачем.

Витрати на проведення експертного дослідження покласти на позивача ОСОБА_2 .

Оскільки, для проведення зазначеної експертизи необхідний значний проміжок часу, начас проведення експертизи провадження у справі необхідно зупинити.

Згідно п.5 ч.1ст. 252 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1ст. 253 ЦПК Українипровадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першоїстатті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Керуючись ст.ст. 103, 104, 197-200, 252, 253, 258, 260, 354, 355 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Призначити в цивільній справі за позовом ОСОБА_2 інтереси якої представляє представник ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом знесення самочинного будівництва, судову земельно-технічнуекспертизу, на вирішення якої поставити питання:

1)Чи відповідає фактичне розташування будівель, споруд та інших об`єктів відносно меж земельних ділянок технічній документації?

2)Чи є порушення меж земельних ділянок по фактичному користуванні у порівнянні із правовстановлюючими документами?

3)Які варіанти можливі для влаштування проходу до спільного колодязя ?

4)Чи є технічна можливість встановлення земельного сервітуту на ділянці кадастровий №2122786800:10:103:0009 для влаштування проходу до спільного колодязя? Якщо так, то надати варіанти встановлення земельного сервітуту ?

Зобов`язати сторін по справі, позивача ОСОБА_2 та відповідачів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 надати дозвіл експертам для огляду земельної ділянки під час проведення експертизи.

Проведення експертизи доручити експертам Закарпатського відділення Львівського НДІСЄ (88000, м.Ужгород, вул.Гойди, 8, тел. 032 261 4313).

Експертів попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384-385 КК України.

Оплату експертизи покласти на позивача ОСОБА_2 .

На час проведення експертизи провадження по справі зупинити.

Ухвала суду в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена до Апеляційного суду Закарпатської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Головуючий Володимир МОНИЧ

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117569437
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у користуванні земельною ділянкою шляхом знесення самочинного будівництва

Судовий реєстр по справі —303/8791/23

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В. О.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В. О.

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні