Ухвала
від 12.03.2024 по справі 515/1078/23
САРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 515/1078/23

Провадження № 2/513/146/24

Саратський районний суд Одеської області

У ХВ АЛ А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2024 року Саратський районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді Рязанової К.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Шевченко Є.Д.,

позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2

відповідачки ОСОБА_3

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт Сарата Одеської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа: Дивізійська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області, як орган опіки та піклування, про визначення місця проживання дітей,

у с т а н о в и в:

04 липня 2023 року позивач ОСОБА_1 звернувся до Татарбунарського районного суду Одеської області з позовом до ОСОБА_3 , третя особа: Дивізійська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області, як орган опіки та піклування, про визначення місця проживання дітей.

Ухвалою Татарбунарського районного суду Одеської області від 12 липня 2023 року відкрито провадження у справі та визначено справу розглядати у порядку загального позовного провадження.

Розпорядженням в.о. голови Татарбунарського районного суду Одеської області від 23 листопада 2023 року зазначена цивільна справа передана на розгляд Саратського районного суду Одеської області. Справа надійшла до Саратського районного суду 19 грудня 2023 року.

Ухвалою Саратського районного суду Одеської області від 20 грудня 2023 року цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа: Дивізійська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області, як орган опіки та піклування, про визначення місця проживання дітей прийнято до провадження, та призначене підготовче судове засідання.

До початку розгляду справи по суті судом поставилося на обговорення питання про залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору Білгород-Дністровський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки та відкладення підготовчого засідання, у зв`язку із неявкою представника третьої особи.

Позивач ОСОБА_1 та його представник адвокат Дукін С.В. у судовому засіданні вважали можливим провести підготовче засідання за відсутності представника, Дивізійська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області, а також представник не заперечив щодо залучення Білгород-Дністровського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, однак позивач висловив свої заперечення.

Відповідачка ОСОБА_3 вважала можливим проводити підготовче засідання за відсутності Дивізійської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області та відсутності потреби у залученні представника Білгород-Дністровського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Представник третьої особи, Дивізійської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, у судове засідання не прибув, причину своєї неявки не повідомив, жодних заяв або клопотань не подав.

Відповідно до п.4 ч.2 ст.197 ЦПК України у підготовчому судовому засіданні суд вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Суд враховує що ОСОБА_4 у позовній заяві просить суд визначити місце проживання дітей разом із батьком. Як підставу звернення до суду зазначає відповідачка з березня місяця 2022 року залишила його з дітьми, так як бажала виїхати за межі України. На теперішній час діти проживають з батьком та знаходяться на його повному утриманні, що може свідчити про формування у дітей прив`язаності до батька, місця їх проживання, речей, побуту тощо.

Разом з тим, відповідно до абзацу 5 частини 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані: жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Відповідно до ч.3 ст.53 ЦПК України якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», на всій території України введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року, який у подальшому було продовжено та не скасовано й на даний час.

Згідно з абзацем 1 частини 5 статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» призов громадян на військову службу під час мобілізації або залучення їх до виконання обов`язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за сприяння місцевих органів виконавчої влади або командири військових частин (військовозобов`язаних, резервістів Служби безпеки України - Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України, військовозобов`язаних, резервістів Служби зовнішньої розвідки України - відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов`язаних Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - відповідні органи управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Згідно постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки» від 23 лютого 2022 року № 154 до повноважень ТЦК та СП належить: ведення обліку осіб, звільнених з військової служби із Збройних Сил в запас або у відставку (далі - особи, звільнені з військової служби), які проживають на відповідній території, для оформлення документів, що додаються до пенсійної справи відповідно до Закону України Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб.

У зв`язку з наведеним суд уважає за необхідне залучити до участі у справі у якості третьої особи ІНФОРМАЦІЯ_1 , оскільки у разі задоволення позовних вимог, позивач матиме право на отримання відстрочки від подальшого можливого призову на військову службу, як військовозобов`язаного, під час мобілізації, оголошеної згідно Указу Президента України № 65/2022 від 24 лютого 2022 року «Про загальну мобілізацію».

Крім того, у відповідності до п.2 ч.2 ст. 198 ЦПК України, суд доходить до висновку за необхідне відкласти підготовче засідання на іншу дату та час.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.53, 258-261 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Залучити до участі у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа: Дивізійська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області, як орган опіки та піклування, про визначення місця проживання дітей, в якості третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору Білгород-Дністровський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Роз`яснити залученій третій особі, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору її право на подання письмових пояснень щодо позову із викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову з дотриманням вимог, встановлених ч.ч.3-6 ст.178 ЦПК України.

Встановити строк подання письмового пояснення залученій третій особі - протягом п`ятнадцяті днів з моменту отримання копії даної ухвали. Копія таких письмових пояснень та доданих до них документів повинна бути надіслана (надана) третьою особою іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

У підготовчому засіданні оголосити перерву до 23 квітня 2024 року о 12:00 годині.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її проголошення суддею.

Суддя К. Ю. Рязанова

СудСаратський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117571384
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —515/1078/23

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Саратський районний суд Одеської області

Рязанова К. Ю.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Татарбунарський районний суд Одеської області

Зубов О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні