Ухвала
від 12.03.2024 по справі 726/7/22
САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІВЦІ

Справа № 726/7/22

Провадження №1-в/726/17/24

Категорія

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.03.2024 м. Чернівці

Садгірський районний суд м. Чернівці у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, у залі суду м. Чернівці, подання Садгірського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області про звільнення від покарання, призначеного вироком суду, у зв`язку із закінченням строку випробувального терміну:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця м. Чернівці, українця за національністю, громадянина України, не працюючого, на утриманні якого знаходиться малолітня дитина, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , засудженого вироком Садгірського районного суду м. Чернівці від 22 лютого 2022 року за ч.3 ст. 309 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років, на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування призначеного покарання з випробуванням, з іспитовим строком 2 (два) роки з покладенням обов`язків, передбачених ст.76 КК України,

за участю учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

засудженого ОСОБА_3 ,

представника органу пробації ОСОБА_5 ,

У С Т А Н О В И В:

01.03.2024 із Садгірського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області, надійшло подання про звільнення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від покарання у зв`язку із закінченням строку випробування.

Подання обґрунтовано тим, що за час перебування на обліку Садгірського РС філії ДУ «Центр пробації» ОСОБА_3 в основному виконував покладені на нього судом обов`язки, нового злочину не вчинив, притягувався до адміністративної відповідальності, однак штрафи сплатив, а оскільки строк випробувального терміну закінчився, підлягає вирішенню питання про звільнення його від відбування покарання у зв`язку із закінченням іспитового строку.

Представник органу пробації у судовому засіданні підтримав в повному обсязі подання.

Прокурор ОСОБА_4 вказала на те, що подання слід задовольнити з підстав у ньому зазначених.

Засуджений ОСОБА_3 просив задовольнити подання та звільнити його від призначеного вироком Садгірського районного суду м. Чернівці від 22.02.2022 покарання з випробуванням, у зв`язку із закінченням іспитового строку.

Заслухавши позицію учасників кримінального провадження, дослідивши отримане судом подання та матеріали особової справи з цих підстав, суд доходить такого висновку.

Згідно з п.9 ч.1 ст. 537 КПК України під час виконання вироків суд, визначений ч.2 ст. 539 КПК України, має право вирішувати питання про звільнення від призначеного покарання з випробуванням після закінчення іспитового строку.

Таким чином, клопотання (подання) про вирішення питання, пов`язаного з виконанням вироку, щодо звільнення від призначеного покарання з випробовуванням після закінчення іспитового строку (п.9 ч.1 ст. 537 КПК України) подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого проживає засуджений (ч.2 ст. 539 КПК України).

Частиною 1 статті 78 КК України передбачено, що після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового кримінального правопорушення, звільняється судом від призначеного йому покарання.

Відповідно до частини 2 статті 165 Кримінально-виконавчого кодексу України, іспитовий строк обчислюється з моменту проголошення вироку суду, після закінчення іспитового строку засуджений, який виконав покладені на нього обов`язки та не вчинив нового кримінального правопорушення, за поданням уповноваженого органу з питань пробації звільняється судом від призначеного йому покарання, нагляд припиняється і засуджений знімається з обліку в зазначеному органі.

Так,вироком Садгірського районного суду м. Чернівці від 22 лютого 2022 року визнано ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 309 КК України та призначено йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років.

На підставі ст. 75 КК України, звільнено ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від відбування призначеного йому основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку тривалістю 2 (два) роки не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

На підставі ч.1, п.2 ч.3 ст. 76 КК України покладено на ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наступні обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Вирішено долю речових доказів та судових витрат.

ОСОБА_3 притягувався до адміністративної відповідальності: 24.11.2023 за ч.1 ст. 121 КУпАП, 26.06.2023 за ч.1 ст. 122 КУпАП, 05.05.2023 за ч.1 ст. 122 КУпАП та 03.03.2023 за ч.3 ст. 121 КУпАП, накладені стягнення у виді штрафу сплачені (а.м.о.с. 71-72). У зв`язку із вчиненням адміністративного правопорушення попереджався про скасування звільнення від відбування покарання з випробуванням та з ним проводилася профілактична бесіда.

Поряд із цим судом встановлено, що під час іспитового строку засуджений ОСОБА_3 був ознайомлений із умовами та порядком відбування призначеного покарання, з`являвся на реєстрацію до уповноваженого органу з питань пробації (а.м.о.с. 24, 28).

Протягом іспитового строку до кримінальної відповідальності не притягався (а.м.о.с. 74-75).

Отже, на момент розгляду подання про звільнення від покарання, призначеного вироком суду, по закінченню іспитового строку, не було встановлено порушень ОСОБА_3 покладених на нього обов`язків, на підставі ст.75, 76 КК України, які б перешкоджали розгляду судом подання.

Виходячи з викладеного та враховуючи, що в період іспитового строку з 22 лютого 2022 року ОСОБА_3 виконав покладені на нього обов`язки та нового кримінального правопорушення не вчинив, а тому засуджений підлягає звільненню від призначеного покарання, у зв`язку із закінченням встановленого іспитового строку.

Таким чином подання, як обґрунтоване, підлягає до задоволення.

На підставі ст. 75, 76, ч.1 ст.78 КК України, ст. 165 Кримінально-виконавчого кодексу України, ст.ст. 372, 392, 395, 537, 539 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Подання Садгірського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області про звільнення від покарання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку із закінченням строку випробування задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від призначеного вироком Садгірського районного суду м. Чернівці від 22.02.2022 покарання з випробуванням, у зв`язку із закінченням іспитового строку.

Ухвала може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Головуючий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117577940
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від покарання, призначеного вироком суду, у зв`язку із закінченням строку випробувального терміну: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та мешканця м. Чернівці, українця за національністю, громадянина України, не працюючого, на утриманні якого знаходиться малолітня дитина, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , засудженого вироком Садгірського районного суду м. Чернівці від 22 лютого 2022 року за ч.3 ст. 309 КК України до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років, на підставі ст. 75 КК України звільнений від відбування призначеного покарання з випробуванням, з іспитовим строком 2 (два) роки з покладенням обов`язків, передбачених ст.76 КК України,

Судовий реєстр по справі —726/7/22

Ухвала від 12.03.2024

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Асташев С. А.

Ухвала від 23.02.2022

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Асташев С. А.

Вирок від 22.02.2022

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Асташев С. А.

Ухвала від 11.01.2022

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Асташев С. А.

Ухвала від 10.01.2022

Кримінальне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Асташев С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні