Ухвала
від 28.02.2024 по справі 713/3415/12
ХУСТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 713/3415/12

Провадження № 2-о/309/69/24

У Х В А Л А

28 лютого 2024 року м. Хуст

Суддя Хустського районного суду Закарпатської області Довжанин М.М. вивчивши матеріали заяви ОСОБА_1 , заінтересована особа: Горінчівська сільська рада про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та заміну опікуна,

В С Т А Н О В И В:

26 лютого 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, у якій просить продовжити строк дії рішення Хустського районного суду Закарпатської області від 22 01. 2013 року за № 712/3415/2012 про визнання громадянина ОСОБА_2 недієздатним і встановлення над ними опіки, звільнити опікуна ОСОБА_3 від обов`язків опікуна над недієздатними та призначити його, ОСОБА_1 опікуном над недієздатним.

З приводу даної заяви слід зазначити наступне.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів, а згідно зі ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Згідно з ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною.

Частиною 3 ст. 294 ЦПК України передбачено, що справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

А отже до заяв, поданих в порядку окремого провадження, можуть застосовуватися приписи ст. 185 ЦПК України.

Відповідно до частини 2 статті 300 ЦПК України суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу. Суд за заявою особи, над якою встановлено піклування, може звільнити піклувальника від його повноважень і призначити за поданням органу опіки та піклування іншого піклувальника, про що постановляє ухвалу.

Одночасно, в силу частини сьомої цієї статті клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Таким чином, право на звернення до суду із заявою про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та звільнення від повноважень опікуна і призначення іншої особи має лише вичерпне коло осіб, а саме: орган опіки та піклування чи особа, призначена опікуном, якими не є заявник ОСОБА_1 .

Відповідно до п.1 ч.4 ст.185 ЦПК України, заява повертається у випадку, коли заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Вказане свідчить про те, що заявник ОСОБА_1 не має процесуальної дієздатності для звернення до суду із заявою (клопотанням) про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та заміну опікуна, оскільки він є неуповноваженою особою на подання такої заяви та особою, яка не має права підписувати заяву, а тому до клопотання поданого ОСОБА_1 слід застосувати приписи п. 1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України та повернути її заявнику.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 185, 258-261, 293, 294, 300, 354, 355 ЦПК України, суддя,

П О С Т А Н О В И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Горінчівська сільська рада про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною та заміну опікуна повернути заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Закарпатського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного тексту ухвали.

Повний текст ухвали складено 28.02.2024.

Суддя Хустського

районного суду: Довжанин М.М.

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено13.03.2024
Номер документу117579442
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та заміну опікуна

Судовий реєстр по справі —713/3415/12

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Довжанин М. М.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Довжанин М. М.

Рішення від 22.01.2013

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Микуляк П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні