Ухвала
від 07.03.2024 по справі 603/540/23
МОНАСТИРИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 603/540/23

Провадження №2/603/24/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"07" березня 2024 р. м. Монастириська

Монастириський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючого - судді Галіяна І.М.

секретаря судового засідання Б`єлі Д.С.

провівши підготовче засідання по цивільній справі

позивач: ОСОБА_1

представник позивача: адвокат Андрусенко Ігор Ярославович

відповідачі: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4

представник відповідача: адвокат Кноль Петро Миколайович

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_5 , Монастириський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції

предмет позову: встановлення факту батьківства,,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Монастириського районного суду Тернопільської області знаходиться вищевказана цивільна справа про встановлення факту батьківства.

Представник позивача Андрусенко І. Я. в межах проведення підготовчого засідання звернувся до суду з клопотаннями про залучення до участі у справі в якості законного представника неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 орган опіки та піклування Монастириської міської ради.

Клопотання про залучення до участі у справі законного представника неповнолітнього мотивоване тим, що третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору є неповнолітній ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а тому враховуючи те, що законний представник - мати неповнолітнього ОСОБА_1 є позивачем по даній справі, а інших повнолітніх близьких родичів, які б могли бути залучені до участі у розгляді справи в якості законного представника ОСОБА_5 немає, просить залучити представника органу опіки та піклування Монастириської міської ради, як законного представника неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник позивача в судовому засіданні клопотання про залучення до участі у справі законного представника неповнолітнього підтримав повністю, з підстав зазначених в клопотанні, просить його задовольнити.

Представник відповідача адвокат Кноль П. М., який діє в інтересах відповідача ОСОБА_2 в судовому засіданні щодо вирішення питання про залучення законного представника неповнолітнього покладається на думку суду.

Інші учасники справи в підготовче судове засідання не з`явилися, хоча судом вживались заходи для належного їх повідомлення про день, час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомили.

За таких обставин, дослідивши доводи заявленого представником позивача клопотання, суд дійшов висновку, що з метою дотримання прав неповнолітнього та представлення його інтересів в суді, заявлене клопотання підлягає задоволенню.

Як вбачається з матеріалів справи третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог, щодо предмета спору зазначено неповнолітню особу ОСОБА_5 .

Згідно зі свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 виданого 17.11.2006 року та свідоцтва про зміну імені серії НОМЕР_2 від 27.12.2022 року мамою ОСОБА_5 є позивач по справі ОСОБА_1 в зв`язку з чим не може бути законним представником свого сина.

У відповідності із вимогами ч. 1 ст. 47 ЦПК України здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

У відповідності із вимогами ч. 2 ст. 47 ЦПК України неповнолітні особи віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а також особи, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді у справах, що виникають з відносин, у яких вони особисто беруть участь, якщо інше не встановлено законом. Суд може залучити до участі в таких справах законного представника неповнолітньої особи або особи, цивільна дієздатність якої обмежена.

Відповідно до ч. 2 ст. 59 ЦПК України права, свободи та інтереси неповнолітніх осіб віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років, а також осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, можуть захищати у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, піклувальники чи інші особи, визначені законом. Суд може залучити до участі в таких справах неповнолітню особу чи особу, цивільна дієздатність якої обмежена.

Згідно із ч. 6 ст. 56 ЦПК України орган державної влади та орган місцевого самоврядування можуть бути залучені судом до участі у справі або брати участь у справі за своєю ініціативою для подання висновків на виконання своїх повноважень. Участь зазначених органів у судовому процесі для подання висновків у справі є обов`язковою у випадках, встановлених законом, або якщо суд визнає це за необхідне.

З огляду на те, що результат по справі може вплинути на права неповнолітньої особи ОСОБА_5 , суд дійшов висновку про необхідність залучення законного представника третьої особи неповнолітнього ОСОБА_5 - Орган опіки та піклування Монастириської міської ради.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 47, 56, 59, 197, 198 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

1.Клопотання представника позивача - адвоката Андрусенка Ігоря Ярославовича про залучення законного представника неповнолітнього - задовольнити.

2.Залучити до участі у справі в якості законного представника неповнолітнього ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 :

- орган опіки та піклування Монастириської міської ради.

Повний текст ухвали складено 11.03.2024 року.

Суддя І. М. Галіян

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117582489
СудочинствоЦивільне
Суть: встановлення факту батьківства

Судовий реєстр по справі —603/540/23

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні