Ухвала
від 25.03.2024 по справі 603/540/23
МОНАСТИРИСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 603/540/23

Провадження №2/603/24/2024

УХВАЛА

"25" березня 2024 р. м. Монастириська

Монастириський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючого - судді Галіяна І.М.

секретаря судового засідання Б`єлі Д.С.

провівши підготовче засідання по цивільній справі

позивач: ОСОБА_1

представник позивача: адвокат Андрусенко Ігор Ярославович

відповідачі: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4

представник відповідача: адвокат Кноль Петро Миколайович

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: ОСОБА_5 , Монастириський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції

законний представникнеповнолітнього ОСОБА_5 - орган опіки та піклування Монастириської міської ради в особі ОСОБА_6

предмет позову:встановлення факту батьківства,,

ВСТАНОВИВ :

Позивач ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом про встановлення факту батьківства, а саме факту того, що ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис про смерть від 25.04.2023 року №795, є батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Представником позивача заявлено клопотання про призначення у справі судової молекулярно-генетичної експертизи в якому поставив ряд питань, посилаючись на те, що зазначена експертиза необхідна для встановлення кровної спорідненості між ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , використавши у ній результати експертного дослідження ДНК ОСОБА_7 , яке перебуває в КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» ДОР».

Представник позивача адвокат Андрусенко І. Я., який приймав участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням ним власних технічних засобів та за допомогою системи відеоконференцзв`язку «EASYCON», просив клопотання про призначення молекулярно-генетичної експертизи задовольнити з підстав зазначених в клопотанні. Вважає, що у зв`язку з тим, що для встановлення походження Сергія від ОСОБА_7 , необхідні спеціальні знання, з`явилась необхідність проведення судової молекулярно-генетичної експертизи, яку просить провести в Івано-Франківському науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України.

ОСОБА_4 в підготовче судове засідання не з`явилася, проте направила суду заяву в якій просить справу розглядати без її участі, щодо ухвалення рішення покладається на думку суду.

Представник відповідача адвокат Кноль П. М., який діє в інтересах відповідача ОСОБА_2 в судовому засіданні не заперечував щодо призначення судової молекулярно-генетичної експертизи, проте заперечив щодо призначення експертизи в Івано-Франківському науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України.

Представник Монастириського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області в судове засідання не з`явився, подав суду заяву в які просив розгляд справи проводити у відсутності представника відділу, щодо задоволення позову не заперечує.

Представник органу опіки та піклування Монастириської міської ради, який виступає законним представником неповнолітнього ОСОБА_5 в судовому засіданні щодо призначення судової молекулярно-генетичної експертизи не заперечував.

Інші учасники справи в підготовче судове засідання не з`явилися, хоча судом вживались заходи для належного їх повідомлення про день, час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомили.

За таких обставин, дослідивши доводи заявленого представником позивача клопотання, суд дійшов висновку, що з метою повного та всебічного дослідження обставин у справі, заявлене клопотання підлягає задоволенню, так як для з`ясування обставин, що мають значення для справи, потрібні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно із ст. 76, 81 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Зокрема ці дані встановлюються висновками експертів. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч. 2 ст. 116 ЦПК України способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Відповідно до ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Згідно з ч. 1 ст. 130 СК України у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір`ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду.

Згідно із роз`ясненнями, які містяться у постанові Верховного Суду від 25.08.2020 року по справі N478/690/18, висновок судово-медичної (молекулярно-генетичної) експертизи є підставою для категоричного висновку для визнання батьківства, оскільки ДНК-тест є єдиним науковим методом точного встановлення батьківства стосовно конкретної дитини і його доказова цінність суттєво переважає будь-який інший доказ, наданий сторонами, з метою підтвердити або спростувати факт оспорюваного батьківства.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 200 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд постановляє ухвалу (ухвали) про процесуальні дії, що необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті.

Згідно із положеннями п. 8 ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд вирішує питання зокрема про призначення експертизи.

Згідно зч.1ст.103ЦПК України,суд призначаєекспертизу усправі засукупності такихумов: 1)для з`ясуванняобставин,що маютьзначення длясправи,необхідні спеціальнізнання усфері іншій,ніж право,без якихвстановити відповідніобставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

У відповідності до ч. 5 ст. 103 ЦПК України, учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

На підставі п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Також, суд вважає за потрібне роз`яснити учасникам процесу вимогист. 109 ЦПК України, а саме, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Пунктом 1.13 Розділу 1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08 жовтня 1998 року N 53/5 у випадку невиконання клопотань експерта щодо надання додаткових матеріалів, несплати вартості експертизи протягом 45 календарних днів з дня направлення клопотання в порядку, передбаченому чинним законодавством, незабезпечення прибуття експерта, безперешкодного доступу до об`єкта дослідження, а також належних умов для його роботи (учинення перешкод з боку сторін, що беруть участь у справі, в обстеженні об`єкта) матеріали справи повертаються органу (особі), який (яка) призначив (ла) експертизу (залучив (ла) експерта), із зазначенням мотивованих причин неможливості її проведення.

Отже, проведення експертизи спеціалізованими установами у цивільному судочинстві здійснюється на платній основі за рахунок замовника, така оплата експертизи в цивільній справі провадиться за рахунок сторони, яка порушила відповідне клопотання.

Згідно із ч. 3 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Враховуючи те, що сторони не дійшли згоди щодо експертної установи в якій має бути проведена судова експертиза суд з власної ініціативи визначив призначити судову експертизу в Львівському науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України.

З оглядуна викладенета керуючисьст.ст.103,104,107,109,252ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача адвоката Андрусенка Ігоря Ярославовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 , про призначення судову молекулярно-генетичну експертизу задовольнити.

Призначити усправі запозовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,треті особи,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмету спору: ОСОБА_5 , Монастириський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про встановлення факту батьківства, судової молекулярно-генетичної експертизи, на вирішення якої поставити наступні питання:

1.Чи є ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис про смерть №795, біологічним батьком ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , актовий запис про народження №62, та якою є вірогідність батьківства?

2.Виконання експертизи доручити експертам Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України за адресою: 79040, вул. Конюшинна, 24, м. Львів.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність передбачену ст. ст. 384, 385 КК України.

3.Зобов`язати КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» ДОР» (адреса: 49005, м. Дніпро, площа Соборна, 14) на вимогу експерта Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, надати біологічний матеріал загиблого ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , і які зберігаються в архіві біологічного матеріалу судово-медичної лабораторії КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» ДОР», реєстраційний номер 132 від 24.04.2023 року.

4.Зобов`язати ОСОБА_1 з сином ОСОБА_5 , прибути для проходження експертизи до Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України за адресою: 79040, вул. Конюшинна, 24, м. Львів, у визначений експертами час, зокрема і для відібрання зразків біологічного матеріалу, маючи при собі документи, що посвідчують їх особи.

5.Надати Львівському науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України дозвіл на повне або часткове знищення об`єктів дослідження.

Експертизу провести за рахунок позивача ОСОБА_1 , зобов`язавши останню здійснити оплату за проведення експертизи на протязі 3-х днів з дня отримання рахунку докази про що надати суду (платіжне доручення, квитанція тощо).

Строк проведеннясудової експертизи неповинен перевищувати90календарних днів з дня отримання ухвали.

Роз`яснити сторонам, що у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього експертизу провести неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні (ст. 109 ЦПК України).

Надати в розпорядження експертів копії матеріалів цивільної справи № 603/540/23 (провадження № 2/603/24/2024) та надіслати копію ухвали про призначення експертизи.

Відповідно до ст. 107 ЦПК Українироз`яснити сторонам, що такі мають право на спілкування з експертом виключно під час вчинення дій, пов`язаних з проведенням експертизи.

До отримання висновку експертизи провадження у справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник позивача: адвокат Андрусенко Ігор Ярославович (Свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю №701 від 27.04.2012 року, Доручення для надання безоплатної вторинної правової допомоги від 15.06.2023 року №317), місцезнаходження якого: вул.С.Бандери №1 м.Монастириська Тернопільська область.

Відповідачі:

- ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ;

- ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 ;

- ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 .

Представник відповідача: адвокат Кноль Петро Миколайович, (Свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю №654 від 28.10.2011 року, Ордер серії ВО №1061780 на надання правничої (правової) допомоги від 24.10.2023 року), адреса робочого місця адвоката: вул.Липова буд.2 м.Тернопіль.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору:

- ОСОБА_5 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ;

- Монастириський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Чортківському районі Тернопільської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, (ЄДРПОУ 21161575), юридична адреса місцезнаходження: вул.Шевченка, 12-А, м. Монастириська Чортківського району Тернопільської області.

Законний представникнеповнолітнього ОСОБА_5 - орган опіки та піклування Монастириської міської ради в особі Туранського В. В.

Суддя І. М. Галіян

Дата ухвалення рішення25.03.2024
Оприлюднено28.03.2024
Номер документу117939214
СудочинствоЦивільне
Суть:встановлення факту батьківства

Судовий реєстр по справі —603/540/23

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Монастириський районний суд Тернопільської області

Галіян І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні