Рішення
від 01.03.2024 по справі 273/2566/23
БАРАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Баранівський районний суд Житомирської області

Справа № 273/2566/23

Провадження № 2-о/273/33/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2024 року м.Баранівка

Баранівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючої судді - Самойленко Л.М.,

присяжних - Святої І.В., Чаплінської О.С.,

за участю секретаря Муравської М.М.,

заявника ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Баранівка справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Баранівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Звягельському районі Житомирської області, про визнання особи безвісно відсутньою,-

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулась до суду з даною заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, місце народження - м. Баранівка Баранівського району Житомирської області безвісно відсутнім з 09.03.2020 року.

Заявлені вимоги мотивує тим, що 26.04.2011 року між нею та ОСОБА_2 укладено шлюб, який зареєстровано відділом державної реєстрації актів цивільного стану Черняхівського районного управління юстиції Житомирської області, про що складено відповідний актовий запис №17 та видано свідоцтво про шлюб. Від шлюбу вони мають спільних дітей: сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , доньку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та доньку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . Остаточно шлюбні відносини вони припинили у лютому 2018 року. Матеріальної допомоги на утримання дітей відповідач не надавав, тому вона змушена була звернутись до суду з позовом про стягнення аліментів. На підставі виконавчого листа №273/387/18 від 23.05.2018 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття провадження про стягнення з ОСОБА_2 аліментів на утримання дітей. Ухвалою Баранівського районного суду Житомирської області по справі №273/387/18 від 19.10.2020 року ОСОБА_2 оголошено в розшук як неплатника аліментів, станом на 01.01.2020 року заборгованість по аліментах становила 95259,42 грн. Останній раз ОСОБА_2 виходив на зв`язок у лютому 2020 року, на даний час місцезнаходження розшукуваного не встановлено.

Визнання ОСОБА_2 безвісно відсутнім їй необхідно для розірвання шлюбу з ним в спрощеному порядку, оскільки вона має намір вступити в шлюб з чоловіком, який перебуває з нею у фактичних шлюбних відносинах і від якого вона ІНФОРМАЦІЯ_5 народила сина ОСОБА_6 .

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 заявлені вимоги підтримала.

Представник заінтересованої особи Баранівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Звягельському районі Житомирської області в судове засідання не з`явився, подали заяву, в якій просили розгляд справи проводити за їх відсутності, заперечень проти заяви відділ не має.

Дослідивши надані заявником письмові докази та усні пояснення, суд дійшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що 26.04.2011 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрували шлюб у відділі державної реєстрації актів цивільного стану Черняхівського районного управління юстиції Житомирської області, актовий запис №17, про що видано свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_1 (а.с.6).

Від шлюбу мають трьох неповнолітніх дітей: сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , доньку ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та доньку ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що стверджується копіями свідоцтв про народження серії НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 .(а.с.7,8, 9)

Згідно копії виконавчого листа №273/387/18 від 23.05.2018 року зі ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 стягнуто аліменти на утримання дітей: сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в розмірі 1000 гривень щомісячно на кожну дитину.(а.с.10)

Ухвалою Баранівського районного суду Житомирської областіу справі №273/387/18 від 19.10.2020 р. ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , оголошено у розшук з підстав несплати ним аліментів (а.с. 11-13).

Крім того, згідно довідки Звягельського РВП ГУ НП в Житомирській області від 23.02.2024 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходиться у державному розшуку як неплатник аліментів. До теперішнього часу інформації щодо місця перебування розшукуваного немає. (а.с.39).

Згідно довідки виданої старостою Кашперівського старостинського округу від 29.02.2024 року №379 ОСОБА_2 на території Кашперівського старостинського округу не проживає. Місце його перебування невідоме.

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Безвісна відсутність - це посвідчення в судовому порядку тривалої відсутності фізичної особи в місці її постійного проживання за умов, що не вдалося встановити місця її знаходження (перебування). При визнанні особи безвісно відсутньою застосовується презумпція, що особа є живою, однак встановити її місцезнаходження у цей час неможливо, причому вказана презумпція має спростовний характер.

Відповідно до ст. 43 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місті її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування. При визнанні фізичної особи безвісно відсутньою настають правові наслідки, визначені ст. 44 ЦК України.

Згідно статті 306 ЦПК України у заяві про визнання фізичної особи безвісно відсутньою повинно бути зазначено: для якої мети необхідно заявникові визначити фізичну особу безвісно відсутньою, обставини, що підтверджують безвісну відсутність фізичної особи.

Таким чином, з аналізу вказаних правових норм, для визнання фізичної особи безвісно відсутньою слід встановити кілька юридичних фактів у їх сукупності, а саме: 1) відсутність особи в місці її постійного проживання (тобто за місцем реєстрації) протягом тривалого часу; 2) відсутність відомостей про місце знаходження такої особи в місці її постійного проживання і неможливість їх одержання усіма доступними способами та вжитими заходами; 3) закінчення одного року з моменту одержання останніх відомостей про місце перебування даної особи; 4) визнання причин, через які заявник просить визнати фізичну особу безвісно відсутньою, юридично поважними.

Порядок визнання фізичної особи безвісно відсутньою встановлюється ЦПК України. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою.

Визнання особи безвісно відсутньою має широке коло правових наслідків, тому мають бути вжитті всі заходи для з`ясування обставин зникнення особи, заходи щодо її розшуку.

Процес розшуку безвісно відсутніх осіб регулюється такими нормативно-правовими актами законодавчого рівня, як Кримінальний кодекс України, Кримінальний процесуальний кодекс України, Закони України «Про Національну поліцію» та «Про оперативну-розшукову діяльність».

Потреба для заявника у визнанні чоловіка безвісно відсутнім викликана метою розлучення та реєстрації шлюбу з іншим чоловіком, від якого вона народила дитину.

З урахуванням викладених обставин, суд приходить до висновку про обґрунтованість вимог та наявність підстав для визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, безвісно відсутнім, оскільки факт відсутності останнього за місцем свого постійно проживання більш як протягом одного року підтверджується доказами, що не викликають сумнівів у своїй допустимості та достовірності, які суд приймає до уваги, так як вони зібрані із дотриманням вимог закону, не суперечать один одному та ніким не спростовуються, заявнику та іншим особам нічого не відомо про місце перебування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, а вжиті заходи для встановлення місця перебування фізичної особи не дали результатів.

Згідно з ч. 1 ст. 309 ЦПК України у разі одержання заяви про появу фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою, або відомостей про місцеперебування цієї особи суд за місцеперебуванням особи або суд, який ухвалив рішення про визнання особи безвісно відсутньою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою. Заяву може бути подано особою, яку було визнано безвісно відсутньою, або іншою заінтересованою особою.

Враховуючи вищевикладене та ст. 43 ЦК України, керуючись ст. ст. 3, 258, 293, 294, 308, 352 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Баранівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Звягельському районі Житомирської області, про визнання особи безвісно відсутньою - задовольнити.

Визнати чоловіка ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 ,- ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт.Баранівка Баранівського району Житомирської області безвісно відсутнім з 09.10.2020 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до Житомирського апеляційного суду протягом 30 днів з дня складання повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 08.03.2024 року.

Суддя Л.М. Самойленко

Присяжні І.В. Свята

О.С.Чаплінська

Дата ухвалення рішення01.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117586769
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою

Судовий реєстр по справі —273/2566/23

Рішення від 01.03.2024

Цивільне

Баранівський районний суд Житомирської області

Самойленко Л. М.

Рішення від 01.03.2024

Цивільне

Баранівський районний суд Житомирської області

Самойленко Л. М.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Баранівський районний суд Житомирської області

Самойленко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні