Ухвала
від 12.03.2024 по справі 533/223/24
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12.03.2024 року КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 533/223/24

Провадження № 2-о/533/7/24

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

12 березня 2024 року селище Козельщина

Козельщинський районний суд Полтавської області у складі головуючої судді Козир В.П., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Міністерство оборони України, виконавчий комітет Козельщинської селищної ради, про встановлення факту проживання чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу,

ВСТАНОВИВ:

08 березня 2024 року представниця заявниці ОСОБА_1 - адвокат Юрченко Аліна Валентинівна звернулася від імені та в інтересах заявниці до Козельщинського районного суду Полтавської області зі заявою, у якій просить суд встановити факт, що має юридичне значення, а саме проживання однією сім`єю громадянки ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , якого визнано зниклим безвісти під час захисту територіальної цілісності та незалежності України 18.12.2023, без шлюбу у період з січня 2016 року за адресою: АДРЕСА_1 , по 18.12.2023.

Заявниця зазначає, що встановлення даного факту проживання як чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу необхідне їй для можливості реалізувати її права на отримання у подальшому грошової допомоги у випадку визнання ОСОБА_2 загиблим.

Заява подана з додержанням вимог ст. 175, 177, 315, 316, 318 ЦПК України, віднесена до предметної, суб`єктної та територіальної підсудності Козельщинського районного суду Полтавської області.

Підстави для залишення заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження та залишення без розгляду відсутні.

З матеріалів поданої заяви вбачається, що солдат ОСОБА_2 , 1979 року народження, уважається безвісти зниклим.

Визначення правового статусу осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та забезпечення правового регулювання суспільних відносин, пов`язаних із набуттям правового статусу осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, з обліком, розшуком та соціальним захистом таких осіб і членів їхніх сімей врегульовано нормами Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин».

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин» близькі родичі та члени сім`ї особи, зниклої безвісти за особливих обставин, - чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний брат, рідна сестра, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням, а також особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом і мають взаємні права та обов`язки, у тому числі особи, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

Згідно зі ч. 3 ст. 42 ЦПК України у справах окремого провадження учасниками справи є заявники, інші заінтересовані особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти» особа набуває статусу такої, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту внесення про неї відомостей, що містяться у заяві про факт зникнення, до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, у порядку, передбаченому цим Законом, та вважається такою, що зникла безвісти за особливих обставин, з моменту подання заявником заяви про факт зникнення особи.

Держателем Реєстру є Міністерство внутрішніх справ України. Держатель має право доступу до відомостей, внесених до Реєстру, у повному обсязі (ч. 3 ст. 12 Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти»).

З метою всебічного, об`єктивного і повного з`ясування обставин справи суд уважає за необхідне витребувати від Міністерства внутрішніх справ України інформацію (витяг) про внесення відомостей про зникнення безвісти ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

На підставі викладеного, керуючись статтями 19, 42, 175, 177, 293-294, 315-316, 318 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Міністерство оборони України, виконавчий комітет Козельщинської селищної ради, про встановлення факту проживання чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу та відкрити провадження у цивільній справі.

Розгляд справи проводити у порядку окремого провадження.

Справу призначити до судового розгляду у відкритому судовому засіданні на 23 квітня 2024 року о 09 годині 00 хвилин у приміщенні Козельщинського районного суду Полтавської області за адресою: Полтавська область, Кременчуцький район, селище Козельщина, вулиця Остроградського, буд. 75/15.

Направити заінтересованим особам копію заяви з копіями доданих до неї документів.

Роз`яснити заінтересованим особам право на подання до суду пояснень по суті вимог заявниці протягом 10 днів з дня отримання копії ухвали.

Витребувати від Міністерства внутрішніх справ України (місцезнаходження: вул. Богомольця, 10, м. Київ, 01024; ідентифікаційний код: 00032684; електронна пошта: pgmia@mvs.gov.ua) як держателя реєстру у строк 20 днів з дня отримання ухвали інформацію (витяг) про внесення відомостей про зникнення безвісти ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ) до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: https://court.gov.ua/sud1611/.

Роз`яснити сторонам справи, що у суду є технічна можливість проводити судові засідання у режимі відеоконференції. Про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції учасник справи має подати заяву у порядку, визначеному ст. 212 ЦПК України.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ; зареєстроване та фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 ; тел.: НОМЕР_3 ).

Представник заявниці: адвокат Юрченко Аліна Володимирівна (адреса: АДРЕСА_3 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 ; електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_3 ; тел.: НОМЕР_5 ).

Заінтересована особа 1: Міністерство оборони України (місцезнаходження: просп. Повітрофлотський, буд. 6, м. Київ, 03168; ідентифікаційний код: 00034022).

Заінтересована особа 2: виконавчий комітет Козельщинської селищної ради (місцезнаходження: вулиця Остроградського, буд. 75/15, селище Козельщина, Кременчуцький район, Полтавська область, 39100; ідентифікаційний код 04383682).

Суддя В.П. Козир

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117587916
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу

Судовий реєстр по справі —533/223/24

Рішення від 23.04.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні