Ухвала
від 06.03.2024 по справі 945/1842/21
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївськийрайонний судМиколаївської області

Справа № 945/1842/21

Провадження № 2/945/166/24

УХВАЛА

06 березня 2024 року Миколаївський районний суд Миколаївської області в складі головуючого судді Шаронової Н.О., за участюсекретаря судовогозасідання КарабутВ.В.,розглянуву відкритому судовому засіданні в м. Миколаєві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно, -

встановив:

21 вересня 2021 року ОСОБА_2 звернулася до Миколаївського районного суду Миколаївської області з позовною заявою до Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно.

Ухвалою Миколаївського районного суду Миколаївської області від 16 листопада 2021 року вказаний позов прийнято до розгляду, у цивільній справі відкрито провадження. Постановлено разглядати справу за правилами загального позовного провадження, у справі призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Миколаївського районного суду Миколаївської області від 28 лютого 2023 року підготовче провадження у даній справі закрито та постановлено призначити справу до судового розгляду по суті.

У судове засідання позивач ОСОБА_2 не з`явилася, при цьому 06 березня 2024 року ОСОБА_3 - представник позивача ОСОБА_2 подала на адресу суду заяву про зупинення провадження у справі, у зв`язку зі смертю позивача ОСОБА_2 ; і надала копію свідоцтва про смерть ОСОБА_2 серії НОМЕР_1 .

Представник відповідача Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області у судовезасідання нез`явився,при цьому10січня 2024року селищнийголова Ольшанськоїселищної радиМиколаївського районуМиколаївської області подав на адресу суду заяву, у якій вказував на те, що відповідач не заперечує проти розгляду справи за відсутності його представника.

Суд дослідив матеріали справи та дійшов такого.

Відповідно до ч. ч. 1, 4 ст. 25 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) здатність мати цивільні права та обов`язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи.

Цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Згідно з копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 ,доданою ОСОБА_3 -представником позивача ОСОБА_2 доматеріалів справи,позивач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 51 року у селі Новоандріївка, Миколаївського району Миколаївської області, Україна.

Відповідно до п. 1) ч. 1 ст. 251 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво.

Вимоги позивача ОСОБА_2 заявлені до відповідача Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно, допускають правонаступництво.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Отже, з огляду на те, що позивач ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , провадження у справі підлягає зупиненню до 28 серпня 2024 року.

Керуючись п.1)ч.1ст.251,ч.1ст.260 ЦПК України, -

ухвалив:

Провадження у цивільній справі № 945/1842/21 за позовом ОСОБА_1 до Ольшанської селищної ради Миколаївського району Миколаївської області про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно, - зупинити до 28 серпня 2024 року.

Відповідно до ст. 261 ЦПК України ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Згідно з положеннями ст. 354 ЦПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: 1) на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду; 2) на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 355 ЦПК України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції - Миколаївського апеляційного суду.

Суддя Н. О. Шаронова

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено14.03.2024
Номер документу117613249
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та визнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —945/1842/21

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

Ухвала від 24.09.2021

Цивільне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні