Ухвала
від 11.03.2024 по справі 905/347/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA368999980313151206083020649


У Х В А Л А

11.03.2024 Справа № 905/347/24

Господарський суд Донецької області у складі судді Демідової П.В., розглянувши матеріали справи №905/347/24

за позовом: Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго», м.Краматорськ, Донецька область,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгівельний дім «Армада ЛТД», м.Підгородне, Дніпровський р-н, Дніпропетровська область,

про внесення змін до договору, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Публічне акціонерне товариство «Донбасенерго», звернувся до Господарського суду Донецької області, з позовом до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгівельний дім «Армада ЛТД» про внесення змін до договору.

В обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на істотну зміну обставин, пов`язану з початком збройної агресії рф проти України, що унеможливило використання предмету лізингу за його призначенням, у зв`язку з чим виникла необхідність у внесені змін до договору фінансового лізингу №6АР-20 від 15.12.2020, шляхом викладення графіку внесення лізингових платежів у запропонованій позивачем редакції.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.03.2024, вказаній заяві присвоєно єдиний унікальний номер судової справи №905/347/24 та передано на розгляд судді Демідовій П.В.

Розглянувши подані матеріали, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1 ст.20 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності.

За приписами ч.ч.1, 2 ст.27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Згідно з ч.ч.1, 5 ст.29 ГПК України право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу. Позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Позивач обґрунтовуючи підсудність справи Господарському суду Донецької області зазначає, що відповідно до п.4.3 договору місцем експлуатації предмету лізингу є структурна одиниця ПАТ «Донбасенерго» «Слов`янська теплова електрична станція», яка знаходиться у м.Миколаївка, Донецька область. Проте наразі предмет лізингу знаходиться в Хмельницькому.

Правила визначення місця виконання зобов`язання передбачено ст. 532 Цивільного кодексу України.

Відповідно до ст.532 Цивільного кодексу України місце виконання зобов`язання встановлюється у договорі. Якщо місце виконання зобов`язання не встановлено у договорі, виконання провадиться: 1) за зобов`язанням про передання нерухомого майна - за місцезнаходженням цього майна; 2) за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі договору перевезення, - за місцем здавання товару (майна) перевізникові; 3) за зобов`язанням про передання товару (майна), що виникає на підставі інших правочинів, - за місцем виготовлення або зберігання товару (майна), якщо це місце було відоме кредиторові на момент виникнення зобов`язання; 4) за грошовим зобов`язанням - за місцем проживання кредитора, а якщо кредитором є юридична особа, - за її місцезнаходженням на момент виникнення зобов`язання. Якщо кредитор на момент виконання зобов`язання змінив місце проживання (місцезнаходження) і сповістив про це боржника, зобов`язання виконується за новим місцем проживання (місцезнаходженням) кредитора з віднесенням на кредитора всіх витрат, пов`язаних із зміною місця виконання; 5) за іншим зобов`язанням - за місцем проживання (місцезнаходженням) боржника. Зобов`язання може бути виконане в іншому місці, якщо це встановлено актами цивільного законодавства або випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Правила ст.532 Цивільного кодексу України застосовуються до зобов`язань, виконання яких з урахуванням їх особливостей можливе лише у певному місці. У разі якщо така особливість не визначена і не вбачається зі специфіки спірних відносин, то підсудність справи визначається за загальними правилами підсудності.

З матеріалів позову вбачається, що спір у справі виник з правовідносин за договором фінансового лізингу №6АР-20 від 07.08.2017. За умовами вказаного договору відповідач передає у платне користування предмет лізингу, а позивач приймає предмет та зобов`язується сплачувати лізингові платежі на умовах договору. Виконання зобов`язання в межах вказаного договору передбачає безпосередньо передачу предмету лізингу, яка відповідно до матеріалів справи вже здійснена, та сплату лізингових платежів.

Сплата лізингових платежів передбачає перерахування грошових коштів на рахунок лізингодержувача відповідно до встановленого графіку, тобто має грошовий характер та ніяким чином не пов`язана з місцем експлуатації предмета лізингу.

Отже, в умовах виконання відповідачем обов`язку з передачі предмета лізингу та визначення в договорі, що усі платежі здійснюються позивачем шляхом перерахування грошових коштів на рахунок відповідача, сторони фактично визначили у договорі, що місцем виконання грошового зобов`язання є місцезнаходження відповідача, що цілком відповідає положенням ст.532 ЦК України, будь-яких особливостей щодо виконання зобов`язань за договором, з урахуванням яких виконання грошових зобов`язань, можливе лише у певному місці договором не передбачено.

Місцезнаходженням відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгівельний дім «Армада ЛТД», згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є: 52001 Дніпропетровська область, Дніпровський район, місто Підгородне, автодорога Знам`янка-Луганськ-Ізварино 227 КМ + 580 м територія Підгородненської міської ради.

З огляду на викладене, місце виконання договору співпадає з місцезнаходженням відповідача, у зв`язку з чим позовна заява не підсудна Господарському суду Донецької області.

За вказаних обставин даний спір має розглядатися в суді за місцезнаходженням відповідача, згідно ч.1 ст.27 Господарського процесуального кодексу України.

Так, відповідно до ч.1 ст.31 ГПК України, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду, така справа передається на розгляд іншому суду.

Зважаючи на викладене, позовна заява Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» про внесення змін до договору разом з доданими до неї документами підлягає передачі за підсудністю до Господарського суду Дніпропетровської області для вирішення питання про відкриття провадження у справі.

Керуючись ст.ст.20, 27, 29, 31, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву Публічного акціонерного товариства «Донбасенерго» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгівельний дім «Армада ЛТД» внесення змін до договору разом з доданими до неї документами передати за територіальною юрисдикцією (підсудністю) на розгляд Господарського суду Дніпропетровської області (49000, Дніпропетровська область, м.Дніпро, вул.Володимира Винниченка, 1А).

2.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в Східний апеляційний господарський суд протягом десяти днів з дня підписання тексту ухвали в порядку передбаченому розділом IV ГПК України.

Суддя П.В. Демідова

Інформацію щодо руху справи можна отримати на інформаційному сайті http://www.reyestr.court.gov.ua, веб-порталі "Судова влада України" (dn.arbitr.gov.ua).

Дата ухвалення рішення11.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117620708
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/347/24

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Бондарєв Едуард Миколайович

Ухвала від 11.03.2024

Господарське

Господарський суд Донецької області

Демідова Поліна Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні