Ухвала
від 07.03.2024 по справі 926/17/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

58000, м. Чернівці, вул. О.Кобилянської, 14, тел. 55-09-34

У Х В А Л А

07 березня 2024 року Справа № 926/17/24За позовом ОСОБА_1 ; ОСОБА_2

до відповідача Релігійної організації Релігійна громада храму в ім`я Різдва Христового м. Чернівці Древлеправославної Церкви України

про визнання статуту недійсним

Суддя Проскурняк О.Г.

Секретар судового засідання Паращук Д.В.

Представники сторін:

Від позивача 1 адвокат Загарія О.Д.

Савіна С.Є.

Від позивача 2 ОСОБА_2 .

Від відповідача не з`явився.

СУТЬ СПОРУ: ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулись до Господарського суду Чернівецької області із позовом до відповідача Релігійної організації Релігійна громада храму в ім`я Різдва Христового м. Чернівці Древлеправославної Церкви України про визнання статуту недійсним.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивачі посилаються на те, що 25 серпня 2023 року державним реєстратором Управління культури Чернівецької ОВА проведено державну реєстрацію змін до відомостей про Релігійну організацію.

Далі позивачі стверджують, що таких змін Релігійна громада не здійснювала, загальних зборів членів громади не проводила, як і не подавала документів реєстратору для проведення реєстраційних дій.

Крім того, позивачі вважають, що за допомогою проведення неправомочних зборів осіб, які не є членами Релігійної громади, підроблення документів проведено незаконну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу та зареєстровано статут Релігійної громади в новій редакції, який підлягає визнанню недійсним.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02 січня 2024 року, судову справу № 926/17/24 передано на розгляд судді Проскурняку О.Г.

Ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 04 січня 2024 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 31 січня 2024 року.

31 січня 2024 року до суду надійшов письмовий відзив адвоката відповідача на позовну заяву про визнання статуту недійсним, згідно змісту якого відповідач просить у задоволенні позову відмовити в повному обсязі.

Обґрунтовуючи відзив, адвокат відповідача посилається на те, що твердження позивачів відносно фіктивності проведення 13 серпня 2023 року Загальних зборів та присутності на них осіб, що не є членами Рілігійної організації не відповідає дійсності, оскільки настоятелем храму не велись списки членів, а тому визначити хто є членом Релігійної громади, а хто ні неможливо.

Разом з тим, адвокат відповідача зазначає, що підставами для скликання загальних зборів була невідповідність статуту, як установчого документа Релігійної організації - чинному законодавству; відсутність реєстрації Статуту Релігійної організації від 26 квітня 2021 року в Державній службі України з етнополітики та свободи совісті та некомпетентність посадових осіб релігійної організації.

Судове засідання 31 січня 2024 року не відбулось, у зв`язку із оголошенням сигналу Повітряна тривога на території Чернівецької області, про що складено відповідний акт.

Ухвалою суду від 01 лютого 2024 року призначено підготовче засідання у справі № 926/17/24 на 19 лютого 2024 року.

16 лютого 2024 року до суду надійшла письмова заява адвоката позивача 1 про витребування доказів, а саме: 1) списку присутніх осіб на Загальних зборах християн-старообрядців Релігійної громади православної старообрядницької церкви храму Різдва Христового м. Чернівці, оформлених протоколом №6 від 27.03.2019 р.; 2) списку присутніх осіб на Загальних зборах християн-старообрядців Релігійної громади православної старообрядницької церкви храму Різдва Христового м. Чернівці, оформлених протоколом №1 від 07.03.2021 р.

Обґрунтовуючи свою заяву, адвокат позивача 1 вказує, що однією з підстав визнання статуту Релігійної організації Релігійна громада православної старообрядницької церкви храму Різдва Христового м. Чернівці є його прийняття на Загальних зборах членів громади від 13 серпня 2023 року, особами які не є дійсними його членами. Разом з тим, позивачі зазначають про наявність списків членів Релігійної громади, які брали участь в Загальних зборах 30 вересня 2018 року, 27 березня 2019 року та 07 березня 2021 року, оригінали яких подавались державному реєстратору Чернівецької обласної державної адміністрації.

Відтак, позивачі стверджують, що при дослідженні цих списків можна встановити дійсних членів громади, які беруть постійну участь в її зборах.

19 лютого 2024 року до суду надійшли письмові доповнення підстав позову, згідно змісту яких, позивачі заперечують стосовно реального скликання та проведення загальних зборів членів Релійної громади 13 серпня 2023 року та відсутність членів Релігійної громади на Загальних зборах (кворуму) для визнання їх повноважними та прийняття рішень.

Судове засідання 19 лютого 2024 року не відбулось, у зв`язку із оголошенням сигналу Повітряна тривога на території Чернівецької області, про що складено відповідний акт.

Ухвалою Господарського суду Чернівецької області від 19 лютого 2024 року призначено підготовче засідання у справі на 07 березня 2024 року.

В судовому засіданні 07 березня 2024 року адвокат позивача 1 та позивачі підтримали подану раніше заяву про витребування доказів.

Відповідач явку належного представника в судове засідання 07 березня 2024 року не забезпечив, письмових заперечень проти задоволення означеної заяви суду не надав.

Разом з тим, 06 березня 2024 року на електронну пошту суду надійшла письмова заява адвоката відповідача про проведення підготовчого судового засідання, призначеного на 07 березня 2024 року без його участі, у зв`язку із зайнятістю в іншому судовому процесі в іншому місті.

Розглянувши заяву адвоката позивача 1 про витребування доказів, дослідивши матеріали справи, заслухавши позивачів, суд встановлено наступне.

Відповідно до частини першої статті 81 ГПК України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Отримати оригінали вказаних документів позивач немає змоги, оскільки вони зберігаються у державного реєстратора Чернівецької обласної державної адміністрації, а позивачі не є в складі керівних органів чи членів Релігійної організації Релігійна громада храму в ім`я Різдва Христового м. Чернівці Древлеправославної Церкви України, а тому не мають права на їх отримання.

Частиною 2 статті 81 ГПК України унормовано, що у клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено, зокрема: 1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Суд, дослідивши матеріали поданої заяви, яке міститься в позовні заяві, встановив його відповідність частині 2 статті 81 Господарського процесуального кодексу України.

Положеннями частин 7-10 статті 81 ГПК України унормовано, що будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання таких доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Враховуючи те, що подана заява обґрунтована об`єктивними причинами, суд дійшов висновку задовольнити заяву адвоката позивача 1 про витребування у Чернівецької обласної державної адміністрації доказів, що мають значення у справі № 926/17/24.

При цьому, суд звертає увагу сторін, що згідно Указу президента України №68/2022 від 24 лютого 2022 року Про утворення військових адміністрацій, на виконання Закону України Про правовий режим воєнного стану для здійснення керівництва у сфері забезпечення оборони, громадської безпеки і порядку постановлено: утворити, зокрема, Чернівецьку обласну військову адміністрацію, а у зв`язку з утворенням військових адміністрацій, зазначених у цій статті, обласні, Київська міська державні адміністрації та голови цих адміністрацій набувають статусу відповідних військових адміністрацій та начальників цих військових адміністрацій.

Частиною 2 статті 183 ГПК України унормовано, що суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

Відповідно до пунктів 2, 4 частини 2 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними; необхідність витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження.

Так, з огляду на необхідність витребування у Чернівецької обласної військової (державної) адміністрації доказів, що мають значення у справі № 926/17/24 та неявки адвоката відповідача, суд дійшов висновку відкласти розгляд справи у підготовчому судовому засіданні.

Керуючись статтями 81, 183, 202, 234, 235, 249 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1.Заяву адвоката позивача 1 про витребування у Чернівецької обласної військової (державної) адміністрації доказів, що мають значення у справі № 926/17/24 задовольнити.

2.Витребувати у Чернівецької обласної військової (державної) адміністрації (58001, м. Чернівці, вул. Грушевського, 1, код ЄДРПОУ 00022680) докази, що мають значення у справі № 926/17/24, а саме: 1) список присутніх осіб на Загальних зборах християн-старообрядців Релігійної громади православної старообрядницької церкви храму Різдва Христового м. Чернівці, оформлених протоколом №6 від 27.03.2019 р.; 2) список присутніх осіб на Загальних зборах християн-старообрядців Релігійної громади православної старообрядницької церкви храму Різдва Христового м. Чернівці, оформлених протоколом №1 від 07.03.2021 р.

3.Відкласти розгляд справи у підготовчому судовому засіданні на 14:00 "27" березня 2024 року.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернівецької області за адресою: м. Чернівці, вул. О. Кобилянської, 14, другий поверх, зал судових засідань № 2, телефон 52-47-40.

4. Явку представників сторін у судовому засіданні визнати обов`язковою.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/

Повний текст ухвали складено та підписано 11 березня 2024 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.Г. Проскурняк

Дата ухвалення рішення07.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117621924
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання статуту недійсним

Судовий реєстр по справі —926/17/24

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 27.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

Ухвала від 02.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Проскурняк Олег Георгійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні