Рішення
від 13.03.2024 по справі 288/3627/23
ПОПІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 288/3627/23

Провадження № 2/288/166/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2024 року. смт.Попільня

Попільнянський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого судді - Рудник М. І.,

за участю секретаря судових засідань - Колодяжної Н.В.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - ОСОБА_2 ,

представника третьої особи - Панчука В.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Попільня Житомирської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа: служба у справах дітей Попільнянської селищної ради Житомирського району, Житомирської області про позбавлення батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - Позивач) звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 (далі - Відповідач), третя особа: служба у справах дітей Попільнянської селищної ради Житомирського району, Житомирської області (далі - Третя особа) про позбавлення батьківських прав в якому вказує, що він проживав однією сім`єю з Відповідачем без реєстрації шлюбу та за час спільного проживання у них народилася дочка - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . З початку 2015 року сторони проживають окремо та Відповідач не цікавиться вихованням та навчанням дитини, не телефонує, не вітає її зі святами, вона повністю знаходиться на утримання та вихованні Позивача.

На даний час Позивач перебуває в зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_5 , яка займається вихованням дочки, яка називає її матір`ю, вони мають гарні та дружні стосунки.

Зазначені обставини вказують на те, що Відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків по вихованню та утриманню дитини, не цікавить її життям, не відвідує її, тобто, як мати свідомо самоусунулася від виконання своїх батьківських обов`язків.

На підставі вищевикладеного Позивач просить позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав відносно дочки - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позивач та його представник в судовому засіданні позовні вимоги підтримали та просили їх задовольнити.

Відповідач в судові засідання 28 лютого 2024 року та 13 березня 2024 року не з`явилася, про дату, час і місце судового засідання була належним чином повідомлена згідно роздруківки вручення поштових відправлень та відповідно до статті 128 ЦПК України, про причини неявки суд не повідомила, що не перешкоджає розгляду справи по суті на підставі наявних в справі доказів.

Відповідно до Судових викликів № 288/3627/23/2773/24 вих. від 13 лютого 2024 року та № 288/3627/23/3763/24 вих. від 28 лютого 2024 року, розміщених на офіційному веб - порталі судової влади України в мережі Інтернет, Відповідач - ОСОБА_3 , була повідомлена про судові засідання, які відбудуться 28 лютого 2024 року о 09.00 годині та 13 березня 2024 року о 09.30 годині.

Частиною одинадцятою статті 128 ЦПК України визначено, що відповідач, третя особа, свідок, зареєстроване місце проживання (перебування), місцезнаходження чи місце роботи якого невідоме, а також заінтересована особа у справах про видачу обмежувального припису викликаються до суду через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів, а у разі розгляду справи про видачу обмежувального припису - не пізніше 24 годин до дати відповідного судового засідання. З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Згідно частини четвертої статті 223 ЦПК України, в разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Враховуючи неявку належним чином повідомленого Відповідача в судове засідання, яка не повідомила про причини неявки та не подала відзив, відповідно до статті 280 ЦПК України суд, за згодою Позивача, вважає за можливе проводити заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення.

Представник Третьої особи в судовому засіданні підтримав заявлені позовні вимоги та просив їх задоволити.

Суд, вислухавши Позивача, його представника та представника Третьої особи, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

У відповідності до статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , батьками ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є ОСОБА_1 та ОСОБА_3 . /а.с.8/

Згідно характеристики, виданої Гімназією міжнародних відносин № 323 м.Києва з поглибленим вивченням англійської мови від 30 листопада 2023 року за № 546, ОСОБА_4 , учениця 4-Б класу, навчається в гімназії з 2021 року. За час навчання проявила себе відповідальною та вихованою ученицею, має достатній рівень навчальних досягнень, успішно займається в школі мистецтв. Батько - ОСОБА_1 регулярно спілкується з педагогами, цікавиться шкільним життям, відвідує батьківські збори, дитина забезпечена всім необхідним для навчання. Мати - ОСОБА_3 , в гімназії жодного разу не з`являлась, навчанням і життям дочки не цікавиться, батьківські збори не відвідує, класний керівник з нею не знайома. Дитину до школи приводить тільки батько чи бабуся. /а.с.9-10/

24 листопада 2024 року за вих.№ 103008-4506 службою у справах дітей та сім`ї Дніпровської районної у місті Києві державною адміністрацією повідомлено, що відповідно до даних системи електронного документообігу АСКОД, звернень від ОСОБА_3 за останні 5 років, станом на 24 листопада 2023 року не надходило. /а.с.11-12/

Згідно повідомлення Дніпровського управління поліції ГУНП у місті Києві від 27 листопада 2023 року, за період з 01 січня 2018 року по 25 листопада 2023 року в ІТС ІПНП відсутні відомості про звернення ОСОБА_3 з метою усунення перешкод з боку ОСОБА_1 у спілкуванні з дитиною. /а.с.13/

Відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , 28 липня 2022 року між ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 укладено шлюб. /а.с.14/

Як вбачається з Витягу з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності за наявності судимості», виданої Департаментом інформаційних технологій, за обліками МВС ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , на території України станом на 11 червня 2023 року, незнятої та непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. /а.с.15/

Рішенням виконавчого комітету Попільнянської селищної ради № 7 від 13 лютого 2024 року, затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 по відношенню до її малолітньої доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . /а.с.61/

У Висновку органу опіки та піклування про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 , затвердженому рішенням виконавчого комітету селищної ради № 7 від 13 лютого 2024 року встановлено, що з метою захисту прав та інтересів малолітньої дитини, запобігання бездоглядності, орган опіки та піклування селищної ради вважає за доцільне надати висновок про позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 стосовно її малолітньої доньки ОСОБА_4 . /а.с.62/

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_5 пояснила, що Позивач є її чоловіком і вони з 2018 року проживали разом, а з 28 липня 2022 року перебувають в зареєстрованому шлюбі. Дитина Позивача також проживає з ними, між нею та дитиною склалися дружні та приязні відносини, вона називає її матір`ю, а її дочка від першого шлюбу називає ОСОБА_6 сестрою. Вона з Позивачем піклуються про дитину та забезпечують її всім необхідним. Відповідач жодного разу не провідувала дитину, не спілкується з нею та не цікавиться її життям.

Допитана в судовому засіданні свідок ОСОБА_7 пояснила, що вона є матір`ю Позивача. З Відповідачем її син проживав без реєстрації шлюбу та у них народилася дочка. Коли дитині виповнилося 2 роки, Відповідач та її син припинили проживати разом та Відповідач сказала їм, щоб дитина залишалася з ними і вони самі займались її вихованням. З того часу, вони з сином піклувались про дитину та забезпечували її всім необхідним. З 2018 року її син проживає з дружиною окремо від неї та ОСОБА_6 перебуває з ними. На даний час вони піклуються про її розвиток, виховання та навчання, забезпечують її всім необхідним, а вона допомагає їм. Відповідач не приїжджає до дитини та не цікавиться її життям.

Статтею 5 ЦПК України встановлено, що здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспореного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Згідно статті 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 13 ЦПК України визначено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно зі статтями 15, 16 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути припинення дії, яка порушує право, відновлення становища, яке існувало до порушення.

Позивач звернувся до суду з позовом про позбавлення Відповідача батьківських прав з тих підстав, що мати не приймає участі у вихованні дочки.

Статтею 5 Сімейного кодексу України (далі СК України) визначено, що держава охороняє сім`ю, дитинство, материнство, батьківство, створює умови для зміцнення сім`ї; створює людині умови для материнства та батьківства, забезпечує охорону прав матері та батька, матеріально і морально заохочує і підтримує материнство та батьківство; забезпечує пріоритет сімейного виховання дитини.

Згідно приписів частини другої статті 150, частини другої статті 157 СК України, батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов`язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Статтею 165 СК України визначено, що право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім`ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров`я, навчальний або інший дитячий заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Відповідно до пункту 15 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» зазначено, що позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей. Позбавлення батьківських прав є крайнім заходом впливу і допускається лише при наявності вини в діях батьків і належить до обов`язкових умов позбавлення батьківських прав.

Пунктом 16 вищевказаної Постанови визначено, що ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками відповідно до статті 11 Закону України «Про охорону дитинства» предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про охорону дитинства» предметом основної турботи та основним обов`язком батьків є забезпечення інтересів своєї дитини.

Крім того, статтею 12 Закону України «Про охорону дитинства» передбачено, що на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. Батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно статей 9, 18 Конвенції «Про права дитини», ратифікованої Постановою Верховної Ради України 27 лютого 1991 року, № 780-Х11, батьки несуть основну відповідальність за виховання дітей. Найважливіший обов`язок матері і батька це обов`язок виховувати, ростити дитину; батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дітей, їх фізичний, духовний та моральний розвиток, готувати до самостійного життя, забезпечити здобуття повної загальної освіти, держави-учасниці поважають право дитини, яка розлучається з одним чи обома батьками, підтримувати на регулярній основі особисті відносини і прямі контакти з обома батьками, за винятком випадків, коли це суперечить найкращим інтересам дитини.

За загальним правилом позбавлення батьківських прав спрямоване насамперед на захист інтересів малолітніх та неповнолітніх дітей та є засобом стимулювання батьків щодо належного виконання своїх обов`язків, в даному випадку позбавлення батьківських прав є самим крайнім заходом впливу стосовно Відповідача, але вона свідомо ухиляється та самоусунулась від виконання своїх обов`язків: не проживає з дитиною з 2015 року, не провідує дочку, не приймає участі у її вихованні, не піклується про її фізичний та духовний розвиток, не цікавиться її життям та здоров`ям, не виявляє ніякого інтересу до дитини, а тому наявні підстави для позбавлення Відповідача батьківських прав відносно її дочки.

Відповідно до частини першої статті 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до частини першої, п`ятої, шостої статті 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

Статтею 89 ЦПК України визначено, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

На підставі вищевказаного, суд приходить до висновку про задоволення позову.

Відповідно до статті 141 ЦПК України судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Позивачем при поданні до суду позовної заяви сплачено судовий збір в розмірі 1073.60 гривень /а.с.4/, який підлягає стягненню з Відповідача на користь Позивача.

Керуючись статтею 51 Конституції України; Постановою Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав»; Постановою Пленуму Верховного суду України від 15 травня 2006 року за № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного Кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів»; Законом України «Про охорону дитинства»; статтями 5, 7, 150, 157, 164, 165 СК України; статтями 15, 16 ЦК України; статтями 4, 5, 12, 13, 19, 23, 28, 48, 76, 78, 81, 89, 128, 141, 223, 258, 259, 263-265, 280-283, 352, 354, 355 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа: служба у справах дітей Попільнянської селищної ради Житомирського району, Житомирської області про позбавлення батьківських прав - задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав відносно дочки - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з ОСОБА_3 (РНОКПП: НОМЕР_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительки АДРЕСА_1 ) на користь ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_4 , АДРЕСА_2 ) сплачений судовий збір в розмірі 1073.60 гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Суддя Попільнянського

районного суду М. І. Рудник

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117622828
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —288/3627/23

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Попільнянський районний суд Житомирської області

Рудник М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні