Рішення
від 13.03.2024 по справі 229/6554/23
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 229/6554/23

Провадження № 2/229/436/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2024 р. м.Дружківка,Донецької області

Дружківський міський суд Донецької області в складі:

головуючого судді Феняка О.Р.,

за участі секретаря судового засідання Бровченко Д. Л.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вм.Дружківка Донецькоїобласті цивільнусправу запозовом ОСОБА_1 до Бахмутської міської ради Донецької області про визнання права власності,

ВСТАНОВИВ :

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Бахмутської міської ради Донецької області про визнання права власності.

В обґрунтування позову позивачка ОСОБА_1 зазначає, що їй на праві приватної власності на підставі Договору купівлі-продажу №1-2931 від 16.07.2010 року, посвідченого державним нотаріусом Першої артемівської державної нотаріальної контори, належить квартира, загальною площею 54,78 кв.м, житловою площею 29,90 кв.м, розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Під час військової агресії російської федерації проти України та проведення активних бойових дій у місті Бахмуті позивачка продовжувала проживати за вказаною вище адресою, де і знаходились правовстановлюючі документи, а саме договір купівлі-продажу та технічний паспорт на квартиру, які в результаті бойових дій були знищені.

Після отримання поранення ОСОБА_1 була евакуйована до міста Києва.

Територія Бахмутської міської територіальної громади віднесена до території активних бойових дій.

Згідно з частиною 1 статті 53 Закону України «Про нотаріат» у разі втрати або зіпсування документа, посвідченого або виданого нотаріусом чи посадовою особою органу місцевого самоврядування за письмовою заявою осіб, за дорученням яких або щодо яких вчинялася нотаріальна дія, нотаріусом чи посадовою особою органу місцевого самоврядування видається дублікат втраченого або зіпсованого документа.

З метою отримання дубліката правовстановлюючого документа позивачка звернулася до Донецького обласного державного нотаріального архіву. У серпні 2023 року їй відмовлено у видачі дублікату договору купівлі-продажу квартири, у зв`язку із тим, що документи знаходяться в окупованому м.Донецьку, де ведуться активні бойові дії.

Позивачка вважає, що єдиним способом захисту її прав на спадкове майно є звернення до суду з позовом про визнання за нею права власності на нерухоме майно. Просить позовні вимоги задовольнити.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 19 вересня 2023 року відкрито провадження у справі, справу призначено до підготовчого засідання.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 02 листопада 2023 року відкладено підготовче судове засідання, визнано явку позивача обов`язковою.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 07 грудня 2023 року відкладено підготовче судове засідання, визнано явку позивача обов`язковою.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 07 лютого 2024 року відкладено підготовче судове засідання, за клопотанням позивача замінено первісного відповідача Донецький обласний державний нотаріальний архів на належного відповідача Бахмутську міську раду Донецької області.

Ухвалою суду від 06 березня 2024 року закрито підготовче провадження у цивільній справі та призначено справу до судового розгляду.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилася, подала заяву, в якій просить справу розглядати у її відсутність та відсутність позивача, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить позов задовольнити.

Представник відповідача до судового засідання не з`явився, повідомлені належним чином про дату, час та місце розгляду справи, надали до суду заяву про розгляд справи у відсутність їх представника, не заперечують проти задоволення позовних вимог.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звуко-записувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази, суд приходить до наступного.

Згідно з ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до вимог ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до вимог ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ч.1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданими відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Позивачем у справі є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта № 343698407 від 22.08.2023 року ОСОБА_1 належить квартира за адресою АДРЕСА_1 , яка складається з двох жилих кімнат, загальною площею 54,78 кв.м., житловою площею 29,90 кв.м, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 12644746, на підставі договору купівлі-продажу 1-2931 від 16.07.2010 року, посвідченого у Першій артемівській державній нотаріальній конторі, з розміром частки 1/1.

Відповідно до п.15.1 розділу XV Правил ведення нотаріального діловодства, затверджених Наказом Міністерства юстиції України від 22.12.2010 року №3253/5, контора передає до нотаріального архіву справи нотаріальних документів через два роки після закінчення десятирічного строку їх зберігання у відповідній конторі згідно з графіком, затвердженим завідувачем нотаріального архіву.

Першу бахмутську державну нотаріальну контору реорганізовано шляхом її приєднання до Другої бахмутської державної нотаріальної контори з перейменуванням в Бахмутську державну нотаріальну контору. Про вказані обставини щодо реорганізації свідчать і відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Бахмутська державна нотаріальна контора знаходиться на адресою: вул.Незалежності, 73, м. Бахмут, Бахмутський район, Донецька обл., 84500.

У зв`язку зі збройною агресією російської федерації проти України та запровадженням на території України воєнного стану відповідно до Указу Президента України від 25 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24.02.2022 «2102-ІХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), оголошено простій Бахмутської державної нотаріальної контори з 18 липня 2023 року.

Територія Бахмутської міської територіальної громади з 24.02.2022 року віднесена до території активних бойових дій відповідно до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23 грудня 2022 року за № 1668/39004.

Згідно інформації, розміщеної на офіційному сайті Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції щодо документів, які зберігаються в Донецькому обласному державному нотаріальному архіві в м. Покровську (станом на 15.07.2023), справи нотаріальних документів Бахмутської державної нотаріальної контори не передавались до Донецького обласного нотаріального архіву в м. Покровську.

Документи Першої бахмутської державної нотаріальної контори, яка приєднана до Другої бахмутської державної нотаріальної контори, а на сьогодні Бахмутської державної нотаріальної контори, до Донецького обласного державного нотаріального архіву не передавались та не були вивезені з адреси розташування контори у зв`язку з веденням активних бойових дій на території Донецької області

Таким чином у позивача відсутня можливість одержати увідповідних органахдублікат правовстановлюючогодокумента.

Відповідно до статті 41 Конституції України, частини першої статті 319, частини першої статті 321 ЦК України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності чи обмежений у його здійсненні. Право приватної власності є непорушним.

У статті першій Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованого Законом України від 17.07.1997 року № 475/97-ВР «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції», зазначено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, особи вправі набути право власності на підставах, що не заборонені законом і згідно зі ст. 392 ЦК України, можуть звертатись до суду з позовом про визнання права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який засвідчує його право власності.

Позивач у позові про визнання права власності є особою, яка вже є власником.

Під час розгляду цієї справи суду не надано доказів на спростування факту відсутності у позивача оригіналу договору купівлі-продажу на належну їй квартиру.

Оскільки відсутність документу, який засвідчує право власності позивача перешкоджає йому реалізувати своє право на володіння, користування або розпорядження цим майном, то відповідне право підлягає захисту в судовому порядку.

На підставі викладеного, розглядаючи справу в межах заявлених позовних вимог та підстав позову, наданих позивачем доказів, та оцінивши наявні у справі докази на предмет їх належності, достовірності та достатності, аналізуючи встановлені у справі обставини, беручи до уваги, що документ, який засвідчує право власності позивача на квартиру, втрачено, у позивача відсутня можливість одержати у відповідних органах дублікат правовстановлюючого документа, суд приходить до висновку, що позовні вимоги слід задовольнити та визнати за позивачем право власності на квартиру, загальною площею 54,78 кв.м., житловою площею 29,90 кв.м, яка складається з двох жилих кімнат та розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Керуючись ст. ст. 4, 5, 6, 12, 13, 77-81, 258-259, 263-265, 273 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Бахмутської міської ради Донецької області про визнання права власності задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , право власності на квартиру, загальною площею 54,78 кв.м, житловою площею 29,90 кв.м, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , адреса фактичного проживання: АДРЕСА_3 ;

Відповідач: Бахмутська міська рада Донецької області, місцезнаходження: вул. Миру, 44, м. Бахмут Донецька область, індекс 84500, код ЄДРПОУ 04052732.

Суддя Олександр ФЕНЯК

СудДружківський міський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117633666
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —229/6554/23

Рішення від 13.03.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

Ухвала від 19.09.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Феняк О. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні