Ухвала
від 14.03.2024 по справі 279/711/24
КОРОСТЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження №2/279/659/24 Справа № 279/711/24

У Х В А Л А

про призначення експертизи

"14" березня 2024 р.

Коростенський міськрайоннийсуд Житомирськоїобласті вскладі судді НедашківськоїЛ.А. з секретарем Хомутовською М.А.,за участіпредставника позивача ОСОБА_1 ,адвоката ТюканкінаО.О.,відповідача ОСОБА_2 ,розглянувши упідготовчому судовомузасіданні клопотанняпро призначеннясудової молекулярно-генетичноїекспертизи по цивільній справі №279/711/24 за позовом ОСОБА_1 , в інтересахякого дієпредставник ОСОБА_3 до ОСОБА_2 ,треті особи:Коростенський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану уКоростенському районіЖитомирської областіЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ),Комунальне некомерційнепідприємство "Житомирськийобласний спеціалізованийбудинок дитинидля дітей-сирітта дітей,які залишилисьбез піклуваннябатьків"Житомирської обласноїради про встановлення факту батьківства та про внесення змін до актового запису про народження дитини даних про батька, -

В С Т А Н О В И В :

В провадженні суду перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 , в інтересахякого дієпредставник ОСОБА_3 до ОСОБА_2 ,треті особи: Коростенський відділдержавної реєстраціїактів цивільногостану у Коростенському районіЖитомирської областіЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ),Комунальне некомерційнепідприємство "Житомирський обласний спеціалізованийбудинок дитинидля дітей-сирітта дітей,які залишилисьбез піклуваннябатьків" Житомирської обласноїради про встановлення факту батьківства та про внесення змін до актового запису про народження дитини даних про батька.

Провадження в справі відкрито 01.02.2024 року.

Представник позивача ОСОБА_3 в підготовчому судовому засіданні клопотав про призначення у справі судової молекулярно-генетичної експертизи для визначення батьківства позивача щодо дитини, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проведення якої доручити судовим експертам Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центра МВС України.

Представники третіх осіб в підготовче судове засідання не з`явились, надали суду заяви про розгляд справи в їх відсутність.

Відповідачка проти задоволення клопотання не заперечила.

Суд, розглядувши клопотання приходить до наступного висновку.

Відповідно до п.8 ч.2 ст.197 ЦПК України, у підготовчому судовому засіданні суд вирішує питання про призначення експертизи.

Порядок призначення судової експертизи врегульовано статтями 143-150 ЦПК України, Законом України «Про судову експертизу», «Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень», затвердженою наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 р №53/5, «Науково-методичними рекомендаціями з питань підготовки матеріалів та призначення судових експертиз», затверджених наказом Міністерства юстиції України 08.10.1998 р. №53/5.

Згідно ст.ст.103, 104 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну. Про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Згідно п.п.1.6,1.8 зазначеної Інструкції, експертизи та дослідження проводяться експертними установами за зонами регіонального обслуговування згідно з Переліком регіональних зон обслуговування науково-дослідними установами судових експертиз Міністерства юстиції України, наведеним у додатку 1 до цієї Інструкції. Підставою для проведення експертиз відповідно до чинного законодавства є процесуальний документ (постанова, ухвала) про призначення експертизи, складений уповноваженою на те особою (органом), або письмове звернення потерпілого чи сторони захисту кримінального провадження (далі - документ про призначення експертизи (залучення експерта)), у якому обов`язково зазначаються реквізити, перелік питань, поставлених експерту, а також об`єкти, що підлягають дослідженню.

Пунктом 3.3. Інструкції встановлено перелік яких даних вказується в постанові (ухвалі) про призначення експертизи, до яких належить перелік об`єктів, що підлягають дослідженню.

Згідно частини 1 статті 107 Цивільного процесуального кодексу України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Частиною 1статті 109 Цивільного процесуального кодексу України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Відповідно до ч.3 ст.210 Цивільного процесуального кодексу України, провадження у справі на стадії її розгляду по суті зупиняється тільки з підстав, встановлених пунктами 1-3 частини першої статті 251 та пунктами 1-3 частини першої статті 252 цього Кодексу.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.252 Цивільного процесуального кодексу України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.253 Цивільного процесуального кодексу України, провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 5 частини першої статті 252 цього Кодексу, - на час проведення експертизи.

Враховуючи те, що для з`ясування обставин, які мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, необхідно призначити по справі судову молекулярно-генетичну експертизу, проведення якої доручити судовим експертам Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центра МВС України.

Крім того, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити, а витрати по проведенню експертизи покласти на позивача.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 103, 104, 252, 353 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання представника позивача ОСОБА_3 про призначення у справі судової молекулярно-генетичної експертизи задовольнити.

Призначити по справі судову молекулярно-генетичну експертизу, проведення якої доручити судовим експертам Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центра МВС України (м.Київ вул. Джонса Гарета, 3).

На вирішення експертизи поставити наступне запитання:

- чи являється ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 біологічним батьком дитини, ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

ОСОБА_2 та Комунальному некомерційномупідприємству "Житомирськийобласний спеціалізованийбудинок дитинидля дітей-сирітта дітей,які залишилисьбез піклуваннябатьків"Житомирської обласноїради забезпечити явку ОСОБА_4 до Київського науково-дослідного експертно-криміналістичного центра МВС України (м.Київ вул. Джонса Гарета, 3).

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст.ст.384, 385 КК України.

Копію ухвали направити експерту.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Витрати на проведення експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 .

Ухвала в частині зупинення провадження у справі може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`ятнадцяти днів.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена в день її проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду якщо апеляційна скарга подана протягом 15 днів з дня її вручення.

Повний текст ухвали виготовлений у строк не більш як п`ять днів з дня оголошення вступної та резолютивної частин ухвали 14.03.2024 року.

Суддя Леся НЕДАШКІВСЬКА

копія згідно з оригіналом

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117639441
СудочинствоЦивільне
Сутьбатька

Судовий реєстр по справі —279/711/24

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

Недашківська Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні