Ухвала
від 13.03.2024 по справі 363/382/24
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"13" березня 2024 р. Справа № 363/382/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

13 березня 2024 року м. Вишгород

Вишгородський районний суд Київської області у складі:

судді Олійник С.В.,

за участю секретаря судового засідання Онопрієнка І.О.,

позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

представника відповідача ОСОБА_3

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Вишгород клопотання представника відповідача про зупинення провадження цивільної справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей та сім`ї Димерської селищної ради Вишгородського району Київської області, Служба у справах дітей та сім`ї Бучанської міської ради Вишгородського району Київської області про усуненні перешкод у спілкуванні з онукою та встановлення порядку участі у вихованні,

встановив:

В провадженні Вишгородського районного суду Київської області перебуває на розгляді цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей та сім`ї Димерської селищної ради Вишгородського району Київської області, Служба у справах дітей та сім`ї Бучанської міської ради Вишгородського району Київської області про усуненні перешкод у спілкуванні з онукою та встановлення порядку участі у вихованні.

Ухвалою Вишгородського районного суду Київської області 23.01.2024 року відкрито провадження у справі, розгляд справи вирішено здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Представники третіх осіб Служби у справах дітей та сім`ї Димерської селищної ради Вишгородського району Київської області та Служби у справах дітей та сім`ї Бучанської міської ради Вишгородського району Київської області в підготовче судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся своєчасно та належним чином, просили розглядати у відсутності представника.

Представниквідповідача в підготовчому судовому засіданні заявила клопотання про зупинення провадження у справі до розгляду справи за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_2 , третя особа Служба у справах дітей та сім`ї Димерської селищної ради Вишгородського району Київської області, Служба у справах дітей та сім`ї Бучанської міської ради Вишгородського району Київської області про усуненні перешкод у спілкуванні з донькою та встановлення порядку участі у вихованні, вирішення якої має важливе значення для об`єктивного розгляду цієї справи та захисту інтересів дитини.

Відповідач в підготовчому судовому засіданні підтримала клопотання про зупинення провадження у справі до розгляду справи, оскільки пропозиції позивача про час спілкування з онукою і батька з донькою позбавлять її проводити час з дитиною у вихідні дні.

Позивач в підготовчому судовому засіданні просила відмовити у призупиненні справи, відсутні перешкоди для розгляду цієї справи.

Дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне:

Предметом позову у даній цивільній справі є усунення перешкод щодо участі у вихованні та вільному спілкуванні з онукою бабусі, яка проживає окремо від неї.

Положеннями ч. 1ст. 251 ЦПК Українипередбачено ряд підстав для зупинення провадження, який є вичерпним.

Так, відповідно до п. 6 ч. 1ст. 251 ЦПК Українисуд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Зупинення провадження у справі - це тимчасове припинення всіх процесуальних дій у справі, що викликане настанням зазначених у законі причин, що перешкоджають подальшому руху процесу, і щодо яких невідомо, коли вони можуть бути усунені.

Відповідно до ст. 257 СК України баба, дід, прабаба, прадід мають право спілкуватися зі своїми внуками, правнуками, брати участь у їх вихованні. Батьки чи інші особи, з якими проживає дитина, не мають права перешкоджати у здійсненні бабою, дідом, прабабою, прадідом своїх прав щодо виховання внуків, правнуків. Якщо такі перешкоди чиняться, баба, дід, прабаба, прадід мають право на звернення до суду з позовом про їх усунення. Згідно з ст. 263 СК України спір щодо участі баби, діда, прабаби, прадіда, брата, сестри, мачухи, вітчима у вихованні дитини вирішується судом відповідно до статті 159 цього Кодексу.

Посилання відповідача та представника відповідача на наявність на розгляді цивільної справи за позовом батька про усунення перешкод у спілкуванні з донькою та встановлення порядку участі у вихованні не є підставою для зупинення розгляду спору баби про усунення перешкод у спілкування з онукою.

Пунктом 1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованоїЗаконом України від 17 липня 1997 року № 475/97-ВР «Про ратифікацію Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року, Першого протоколу та протоколів № 2, 4, 7 та 11 до Конвенції», визначено, що кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Розумність тривалості судового розгляду має визначатися з огляду на обставини справи та наступні критерії: складність справи, поведінка заявника та компетентних органів, а також важливість предмета позову для заявника у справі (рішення Європейського суду з прав людини у справі «Фрідлендер проти Франції»).

Межі зупинення провадження у справі не повинні призводити до зменшення розумного строку розгляду справи.

Тому, враховуючи розумні строки розгляду справи, суд вважає, що в даному клопотанні слід відмовити, оскільки представником відповідача жодним чином не обґрунтовано та не наведено підстав для зупинення провадження по справі, а тому судом не встановлено причин, які унеможливлюють розгляд даної цивільної справи, та не наведено обґрунтування неможливості розгляду даної справи через наявність іншого спору, які б дозволили встановити та оцінити обставини, без зупинення провадження у справі, а тому підстави на даний час для зупинення провадження по дійсній справі відсутні.

З урахуванням викладеного, керуючись ст.ст. 251, 258-261, 353, ЦПК України, суд

постановив:

В задоволенні клопотання представника відповідача адвоката Панової Ірини Юріївни про зупинення провадження у справівідмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя С.В. Олійник

Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117639804
СудочинствоЦивільне
Сутьусуненні перешкод у спілкуванні з онукою та встановлення порядку участі у вихованні

Судовий реєстр по справі —363/382/24

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Олійник С. В.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Олійник С. В.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Олійник С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні