Ухвала
від 14.03.2024 по справі 525/41/24
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/41/24

Провадження № 2-о/541/39/2024

У Х В А Л А

14 березня 2024 року м.Миргород

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді: Третяка О. Г.,

присяжних Олефіренка Д. А., Гутнік Л. М.,

секретаря судового засідання Олешко Н. А.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника особи відносно якої розглядається заява, адвоката Жиліної О. В.,

розглянувши у судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною, встановлення опіки над нею та призначення опікуна, заінтересована особа Виконавчий комітет Великобагачанської селищної ради Полтавської області, як орган опіки та піклування,

В С Т А Н О В И В:

23 січня 2024 року до Миргородського міськрайонного суду Полтавської області на підставі розпорядження голови Великобагачанського районного суду Полтавської області від 15 січня 2024 року за № 1 про передачу справи на розгляд іншому суду надійшла заява ОСОБА_1 про визнання ОСОБА_2 недієздатною, встановлення опіки над нею та призначення опікуна.

Свою заяву обґрунтовує тим, що ОСОБА_2 є її сестрою, яка визнана інвалідом першої групи з дитинства.

Окрім цього зазначає, що наразі ОСОБА_2 перебуває на «Д» обліку в КНП «Великобагачанська центральна районна лікарня» у лікаря-психіатра та встановлений діагноз. Внаслідок даної хвороби вона страждає стійким психічним розладом та це позбавляє її можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Призначення експертизи є обов`язковим, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи (ст. 105 ЦПК України).

В судовому засіданні заявником підтримано клопотання про призначення по справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи з метою визначення психічного стану її сестри та здатності усвідомлювати нею значення своїх дій та керувати ними.

Представник особи відносно якої розглядається заява, адвокат Жиліна О. В. підтримала заявлене клопотання.

Представник заінтересованої особи Виконавчого комітету Великобагачанської селищної ради Полтавської області в судове засідання не з`явився, просив розгляд справи проводити у їх відсутність.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ч. 1 ст. 5 ЦПК України).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за умови, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України, суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Враховуючи, що для вирішення даної справи по суті необхідні спеціальні знання, призначення експертизи для встановлення психічного стану особи є обов`язковим, суд вважає за необхідне призначити судово-психіатричну експертизу, провадження якої доручити експертам Полтавської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України на час проведення експертизи провадження в справі необхідно зупинити.

Керуючись ст.ст. 105, 252, 298 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 .

На вирішення експертизи поставити наступні питання:

1)Чи страждає ОСОБА_2 в даний час будь-яким хронічним психічним захворюванням (хронічним, стійким психічним розладом)? Якщо так, то яким саме?

2)Чи позбавляє її хронічний стійкий психічний розлад можливості усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними?

3)Чи може ОСОБА_2 з огляду на стан її психічного здоров`я давати пояснення по суті даної справи?

Проведення експертизи доручити експертам судово-психіатричної експертної комісії при Полтавській філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (36000 м. Полтава, вул. Медична, 1).

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Експертизу провести в строк не більше одного місяця з дня отримання експертною установою матеріалів справи.

В розпорядження експертів направити матеріали цивільної справи № 525/41/24 та медичну картку амбулаторного хворого на ім`я ОСОБА_2 .

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 ,забезпечити явкупідекспертної ОСОБА_2 у амбулаторнусудово-психіатричнуекспертну комісіюпри Полтавській філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України».

На час проведення експертизи провадження у даній справі зупинити.

Ухвала може бути оскаржена протягом 15 днів з дня її проголошення до Полтавського апеляційного суду.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: О. Г. Третяк

Присяжні Д. А. Олефіренко

Л. М. Гутнік

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117640339
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —525/41/24

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Третяк О. Г.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Третяк О. Г.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Третяк О. Г.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Ячало Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні