Ухвала
від 12.03.2024 по справі 760/23201/23
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/23201/23

2/760/639/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

/ про передачу справи до іншого суду/

12 березня 2024 року м. Київ

Солом`янський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Усатової І.А.,

при секретарі Омелько Г.Т.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "УНО КАПІТАЛ"</a>, треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сазонова Олена Миколаївна, приватний виконавець виконавчого округу м. Києва Кісельова Віталіна Володимирівна про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, суддя

В С Т А Н О В И В:

05.10.2023 позивач звернулась до Солом`янського районного суду м.Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "УНО КАПІТАЛ"</a>, треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сазонова Олена Миколаївна, приватний виконавець виконавчого округу м. Києва Кісельова Віталіна Володимирівна про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Разом з позовною заявою, позивачем подано заяву про забезпечення позову та клопотання про витребування доказів.

Ухвалою Солом`янського районного суду м.Києва від 06 жовтня 2023 року у справі відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення (виклику) сторін. Витребувано від приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Сазонової Олени Миколаївни, належним чином засвідчені копії документів на підставі яких вчинявся виконавчий напис № 27521 від 17.12.2021.

Ухвалою Солом`янського районного суду м.Києва від 06 жовтня 2023 року задоволено заяву позивача про забезпечення позову. Зупинено стягнення на підставі виконавчого напису № 27521 вчиненого 17 грудня 2021 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Сазоновою Оленою Миколаївною у виконавчому провадженні № НОМЕР_1 від 28.12.2021.

Дослідивши матеріали справи, вбачається, що останню слід направити за підсудністю до Шевченківського районного суду м.Києва, виходячи з наступного.

Статтею 125 Конституції України передбачено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом.

Аналогічні положення закріплені в частині 1 статті 17 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Територіальна підсудність - це компетенція із розгляду справ однорідними судами залежно від території, на яку поширюється їх юрисдикція.

Основними видами територіальної підсудності є, зокрема загальна, альтернативна та виключна.

Звертаючись до суду з позовом до відповідача, позивач просила визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис, вчинений приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Сазоновою О.М. 17.12.2021, зареєстрований в реєстрі за №27521, про стягнення заборгованості за кредитним договором №91979601000 від 25.02.2013, у сумі 10 646,31 грн.

Як на підставу звернення з позовом до Солом`янського районного суду м. Києва, позивач посилалася на положення ч.12 ст. 28 ЦПК України, зазначаючи про те, що виконавчі дії приватним виконавцем вчиняються за місцем реєстрації позивача, тобто в Солом`янському районі м. Києва.

Відповідно до положень ч. 12 ст. 28 ЦПК України, позови до стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, або про повернення стягненого за виконавчим написом нотаріуса можуть пред`являтися також за місцем його виконання.

Визначення змісту категорії місця виконання рішення наведене у ст. 24 Закону України "Про виконавче провадження".

За приписами ч. 2 ст. 24 Закону України "Про виконавче провадження" приватний виконавець приймає до виконання виконавчі документи за місцем проживання, перебування боржника - фізичної особи, за місцезнаходженням боржника - юридичної особи або за місцезнаходженням майна боржника. Виконавчі дії у виконавчих провадженнях, відкритих приватним виконавцем у виконавчому окрузі, можуть вчинятися ним на всій території України.

Виходячи зі змісту ч. 1 ст. 24 Закону України "Про виконавче провадження" місцем виконання приватним виконавцем виконавчого напису нотаріуса є місце провадження виконавчих дій з його примусового виконання. Такі виконавчі дії провадяться за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна.

Отже, місце виконання рішення та місце прийняття до виконання виконавчих документів уповноваженим виконавцем можуть не співпадати та є відмінними правовими категоріями (постанова Верховного Суду від 29 жовтня 2020 року у справі № 263/14171/19).

Так, з постанови приватного виконавця виконавчого округу м. Києва Кісельової В.В. від 13.01.2022, доданої до позовної заяви, вбачається, що в ході виконання оскаржуваного виконавчого напису приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Сазонової О.М. №27521 від 17.12.2021, приватним виконавцем звернуто стягнення на доходи (заробітну плату) божника ОСОБА_1 у розмірі 20 %, яка виконується за місцем роботи останньої в Комунальному театрально-концертному закладі культури «Циганський академічний музично-драматичний театр «Романс» (код ЄДРПОУ 22958413, адреса: м.Київ, проспект Перемоги, 38).

При цьому, за інформацією, яка містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, місцезнаходженням юридичної особи - Комунального театрально-концертного закладу культури «Циганський академічний музично-драматичний театр «Романс» (код ЄДРПОУ 22958413) є: м. Київ, проспект Перемоги, 38, що територіально відноситься до Шевченківського району м. Києва.

Доказів виконання оскаржуваного виконавчого напису на території Солом`янського району м. Києва, що могло б слугувати правовою підставою для розгляду справи саме Солом`янським районним судом м. Києва, позивачем не надано.

Вказана постанова приватного виконавця виконавчого округу м. Києва Кісельової В.В. існувала на час звернення позивача до суду з позовом за правилом альтернативної підсудності та на час постановлення ухвали про відкриття провадження у справі за позовом ОСОБА_1 .

Згідно з п. 1 ч. 1, ч. 3 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Відповідно до ст. 32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються.

Згідно Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04.11.1950 р., Закону України «Про виконання рішень, застосування практики Європейського суду з прав людини», інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, який закріплений у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається «належний суд», тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Крім того, недотримання правил територіальної юрисдикції (підсудності) є порушенням процесуального закону, який є підставою для скасування рішення з направленням справи на розгляд за встановленою законом підсудністю (ч. 1 ст. 378 ЦПК України).

Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

За таких обставин, враховуючи те, що справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду, оскільки відсутні підстави вважати, що на території Солом`янського району м. Києва здійснюються будь-які виконавчі дії по виконанню оспорюваного виконавчого напису нотаріуса, а також з огляду на те, що позивач при подачі позову скористалася правом на звернення до суду за правилом альтернативної підсудності, суд приходить до висновку про необхідність направлення справи на розгляд Шевченківського районного суду м. Києва на підставі ч.12 ст. 28 ЦПК України, за місцем виконання виконавчого напису.

Керуючись ст.ст. 27, 31, 32, 187, 260, 261, 353 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "УНО КАПІТАЛ"</a>, треті особи: приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сазонова Олена Миколаївна, приватний виконавець виконавчого округу м. Києва Кісельова Віталіна Володимирівна про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню передати на розгляд до Шевченківського районного суду м.Києва (03057, м.Київ, вулиця Дегтярівська, 31А).

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Київського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: І.А. Усатова

Дата ухвалення рішення12.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117641573
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню,

Судовий реєстр по справі —760/23201/23

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

Ухвала від 06.10.2023

Цивільне

Солом'янський районний суд міста Києва

Усатова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні