Ухвала
від 14.03.2024 по справі 159/6914/23
ВОЛИНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 159/6914/23 Провадження № 22-ц/802/418/24 Головуючий у 1 інстанції: Панасюк С. Л. Доповідач: Здрилюк О. І.

ВОЛИНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залишення апеляційної скарги без руху

14 березня 2024 року місто Луцьк

Волинський апеляційний суд у складі судді судової палати з розгляду цивільних справ Здрилюк О. І., вивчивши апеляційну скаргу позивача Військової частини НОМЕР_1 на ухвалу Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 27 лютого 2024 року в цивільній справі за позовом Військової частини НОМЕР_1 до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди,

В С Т А Н О В И В :

Військова частина НОМЕР_1 подала через систему «Електронний суд» апеляційну скаргу на ухвалу Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 27 лютого 2024 року, яка не оплачена судовим збором, а містить у собі клопотання про звільнення військової частини від сплати судового збору за подання цієї апеляційної скарги.

У задоволенні клопотання необхідно відмовити з таких підстав.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Статтею 8 Закону України «Про судовий збір» визначено порядок відстрочення, розстрочення сплати судового збору, зменшення його розміру та звільнення від його сплати, а саме підставами для таких дій є такі умови:

1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або

2) позивачами є:

а) військовослужбовці;

б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда;

г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї;

ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або

3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Зі змісту даних статей ЦПК України та Закону слідує, що підставою для звільнення від сплати судового збору може бути лише майновий стан сторони.

Крім того, дана дія є правом суду і застосовується у виключних випадках за наявності лише вагомих для цього підстав.

Підставою для звільнення від сплати судового збору позивач зазначає відсутність на рахунку військової частини грошових коштів для його сплати. Фінансування Військової частини НОМЕР_1 здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, головним розпорядником яких є виключно Міністерство.

На даний час на адресу військової частини ще не надійшло підтвердження щодо зарахування коштів, перерахованих для сплати судового збору за подання цієї апеляційної скарги.

Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, у клопотанні про звільнення від сплати судового збору заявник повинен не лише навести загальні обставини, а такі обставини, які свідчать про його незадовільне (скрутне) матеріальне становище та подати до суду відповідні докази.

Крім того, при вирішенні цього клопотання суд ураховує, що у статті 129 Конституції України однією із засад судочинства визначено рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, у тому числі й для військових частин.

За таких обставин, ураховуючи відсутність встановлених законом підстав для звільнення від сплати судового збору у задоволенні клопотання необхідно відмовити.

Судовий збір сплачується за ставками, встановленими Законом України «Про судовий збір» на день його сплати.

Підпунктом 9 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір» визначено ставку судового збору за подання апеляційної і касаційної скарг юридичною особою на ухвалу суду у розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» установлено, що з 01 січня 2024 року прожитковий мінімум на одну працездатну особу становить 3028 грн.

Відповідно до вимог ч. 3 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Ураховуючи наведене, відповідно до пп. 9 п. 1 ч. 2, ч. 3 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання в електронній формі цієї апеляційної скарги необхідно сплатити судовий збір у розмірі 2 785,76 грн за такими реквізитами:

отримувач коштів ГУК у Волин.обл/м.Луцьк /22030101;

код отримувача (код за ЄДРПОУ): 38009371;

банк отримувача : Казначейство України (ел.адм. подат.);

рахунок отримувача :UA938999980313121206080003550;

призначення платежу: 101; _____(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб); судовий збір; за позовом Військової частини НОМЕР_1 ; на ухвалу суду від 27.02.2024; справа №159/6914/23; Волинський апеляційний суд.

Відповідний платіжний документ (квитанція, чек, тощо) має бути приєднаним до апеляційної скарги.

Ураховуючи зазначені обставини, до апеляційної скарги необхідно застосувати вимоги ст. 357 ЦПК України і залишити її без руху та надати строк для усунення відмічених недоліків.

Керуючись ст. ст. 136, 185 ч. ч. 1, 2, 357 ч. 2 ЦПК України, ст. 8 Закону України «Про судовий збір», суд

У Х В А Л И В :

Відмовити у задоволенні клопотання Військової частини НОМЕР_1 про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 27 лютого 2024 року.

Апеляційну скаргу позивача Військової частини НОМЕР_1 на ухвалу Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 27 лютого 2024 року в цивільній справі за позовом Військової частини НОМЕР_1 до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди залишити без руху, надавши позивачу строк 3 дні з дня вручення копії цієї ухвали для усунення зазначених недоліків.

У випадку невиконання вказаної ухвали апеляційна скарга буде вважатися неподаною та буде повернута особі, яка її подала.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя апеляційного суду О. І. Здрилюк

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117641737
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —159/6914/23

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Панасюк С. Л.

Ухвала від 13.12.2023

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Панасюк С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні