Ухвала
від 14.03.2024 по справі 347/2306/22
КОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 347/2306/22

УХВАЛА

Іменем України

14.03.2024 м.Косів

Косівський районний суд Івано-Франківської області в складі :

головуючої судді: Крилюк М.І.,

секретаря: Лазорик Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Косів клопотання експерта Івано-Франківського НДЕКЦ МВС по цивільнійсправі запозовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виключення відомостей з актового запису про народження дитини, -

в с т а н о в и в :

Судовий експерт Івано-Франківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України звернувся до суду з клопотанням щодо перегляду формулювання питань поставлених в ухвалі суду про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи від 07.08.2023р. по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виключення відомостей з актового запису про народження дитини.

Сторони в судове засідання не з`явилися.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що клопотання експерта слід задоволити з наступних підстав.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

Відповідно до ухвали суду від 07.08.2023р. по даній справі призначено молекулярно-генетичну експертизу на вирішення якої поставлено наступне питання: Чи є ОСОБА_1 батькомдитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ?Проведення даної експертизи доручено експертам Івано-Франківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

Згідно ч.6 ст.72 ЦПК України експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом; викладати у висновку експертизи виявлені в ході її проведення факти, які мають значення для справи і з приводу яких йому не були поставлені питання; бути присутнім під час вчинення процесуальних дій, що стосуються предмета і об`єктів дослідження; для цілей проведення експертизи заявляти клопотання про опитування учасників справи та свідків; користуватися іншими правами, що надані Законом України "Про судову експертизу"..

Згідно поданого клопотання від 09.10.2023р., судовий експерт просить переглянути формулювання питання в ухвалі суду від 07.08.2023р. та подати його у визначеній ним редакції: Чи може ОСОБА_1 бути біологічним батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 біологічною матір`ю якої є ОСОБА_2 ? Надати зразки біологічного матеріалу (кров або букальний епітелій) ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відібрані фахівцями бюро СМЕ в установленому порядку; або забезпечити явку зазначених вище осіб разом для відбору експериментальних зразків до Івано-Франківського НДЕКЦ МВС, за адресою: вул. Національної Гвардії, 14, м. Івано-Франківськ. Із собою необхідно мати паспорти, свідоцтво про народження дитини, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) та кошти для оплати проведення послуги судової молекулярно-генетичної експертизи орієнтовно в сумі 10839,96 грн. Також експерт просить надати дозвіл на повне або часткове знищення об"єктів дослідження.

Таким чином, враховуючи наведені обставини, а також те, що для з"ясування обставин, що мають значення для справи потрібні спеціальні знання, а для проведення даної експертизи питання слід викласти в більш розширеному понятті, які не змінюють суті поставленого питання в ухвалі суду від 07.08.2023р. та є зрозумілими експерту, тому клопотання експерта підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 72, 76, 103, 107, ч.1 п.5 ст.252 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

Клопотання експерта Івано-Франківського НДЕКЦ МВС -задоволити.

Ухвалу Косівського районного суду від 07.08.2023р. про призначення молекулярно-генетичної експертизи в частині поставленого питання експерту викласти в такій редакції:

1. Чи може ОСОБА_1 бути біологічним батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 біологічною матір`ю якої є ОСОБА_2 ?

2. Надати зразки біологічного матеріалу (кров або букальний епітелій) ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та ОСОБА_3 відібрані фахівцями бюро СМЕ в установленому порядку; або забезпечити явку зазначених вище осіб разом для відбору експериментальних зразків до Івано-Франківського НДЕКЦ МВС, за адресою: вул. Національної Гвардії, 14, м. Івано-Франківськ. Із собою необхідно мати паспорти, свідоцтво про народження дитини, реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) та кошти для оплати проведення послуги судової молекулярно-генетичної експертизи орієнтовно в сумі 10839,96 грн.

3. Надати дозвіл експерту на повне знищення об"єктів дослідження.

Вказана ухвала є невід`ємною частиною ухвали Косівського районного суду від 07.08.2023р., яка викладена в іншій редакції в частині поставлених питань.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Івано-Франківськогоапеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

СУДДЯ М.І.Крилюк

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено15.03.2024
Номер документу117642835
СудочинствоЦивільне
Сутьнародження дитини

Судовий реєстр по справі —347/2306/22

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

КРИЛЮК М. І.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

ГОРДІЙ В. І.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

ГОРДІЙ В. І.

Ухвала від 24.01.2023

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

ГОРДІЙ В. І.

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Косівський районний суд Івано-Франківської області

ГОРДІЙ В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні