Ухвала
від 13.03.2024 по справі 156/292/24
ІВАНИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 156/292/24

Провадження № 2-о/156/24/24

Рядок статзвіту

У х в а л а

про залишення позовної заяви без руху

13 березня 2024 року Суддя Іваничівського районного суду Волинської області Бєлоусов А.Є., перевіривши заяву окремого провадження ОСОБА_1 , представниця заявника - адвокат Свередюк Юлія Анатоліївна, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Володимирський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Володимирському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про усиновлення повнолітньої особи, додані до заяви матеріали,

ВСТАНОВИВ:

До Іваничівського районного суду Волинської області 11.03.2024 надійшла заява окремого провадження ОСОБА_1 , представниця заявника - адвокат Свередюк Юлія Анатоліївна, заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , Володимирський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Володимирському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про усиновлення повнолітньої особи.

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Відтак, суддя, отримавши заяву для розгляду, перевіряє її відповідність вимогам закону, а також чи не мають місце випадки, коли заяву необхідно повернути, відмовити у відкритті провадження.

Відповідно до ч.1 ст. 311 ЦПК України заява про усиновлення дитини повинна містити: найменування суду, до якого подається заява, ім`я, місце проживання заявника, а також прізвище, ім`я, по батькові, вік усиновлюваної дитини, її місце проживання, відомості про стан здоров`я дитини.

Згідно з ч.2 ст. 311 ЦПК України до заяви про усиновлення дитини за наявності мають бути додані такі документи:

1) копія свідоцтва про шлюб, а також письмова згода на це другого з подружжя, засвідчена нотаріально, - при усиновленні дитини одним із подружжя;

2) медичний висновок про стан здоров`я заявника;

3) довідка з місця роботи із зазначенням заробітної плати або копія декларації про доходи;

4) документ, що підтверджує право власності або користування жилим приміщенням;

5) інші документи, визначені законом.

Відповідно до ч.6 ст. 311 ЦПК України заява про усиновлення повнолітньої особи повинна містити відомості, зазначені у ч. 1 ст. 311 ЦПК, а також дані про відсутність матері, батька або позбавлення піклування; до заяви мають бути додані документи, зазначені у п. 1 ч. 2 ст. 311 ЦПК, а також згода особи на усиновлення.

Натомість подана до суду заява окремого провадження ОСОБА_1 стосується усиновлення повнолітньої особи, але письмова згода такої особи ( ОСОБА_3 ) на його усиновлення до заяви не додана.

Зі змісту доданих до заяви копій свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 (повторного), виданого 02.12.2020 Іваничівським РВ ДРАЦС Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), свідоцтва про зміну імені серії НОМЕР_2 , виданого 28.05.2021 Іваничівським відділом ДРАЦС у Володимир-Волинському районі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), убачається, що батьком усиновлюваного ОСОБА_3 ( ОСОБА_4 ) є ОСОБА_5 . Водночас у заяві немає даних про відсутність батька повнолітньої особи або наявності свого часу у ОСОБА_3 ( ОСОБА_4 ) статусу дитини, позбавленої батьківського піклування.

При цьому згідно зі ст. 1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 № 2342-IV (зі змінами) діти, позбавлені батьківського піклування, - це діти, які залишилися без піклування батьків у зв`язку з позбавленням їх батьківських прав, відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими, відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства, розшуком їх органами Національної поліції, пов`язаним з відсутністю відомостей про їх місцезнаходження, тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов`язки, а також діти, розлучені із сім`єю, підкинуті діти, батьки яких невідомі, діти, від яких відмовилися батьки, діти, батьки яких не виконують своїх батьківських обов`язків з причин, які неможливо з`ясувати у зв`язку з перебуванням батьків на тимчасово окупованій території України, в районах проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та безпритульні діти.

Існування жодного зі згаданих в законі юридичних фактів щодо ОСОБА_3 ( ОСОБА_4 ) заявником не доведено, в змісті заяви не вказано.

Крім того, в заяві не вказані відомості про зареєстровану адресу місця проживання, дату народження, податковий номер (серію та номер паспортного документа) ОСОБА_5 , що не дозволяє суду залучити вказану особу до участі в розгляді цивільної справи про усиновлення, хоча порушене ОСОБА_1 питання зачіпає права та законні інтереси ОСОБА_5 ..

З наведеного вбачається необхідність застосування до заяви окремого провадження ОСОБА_1 про усиновлення повнолітньої особи (на підставі ч. 3 ст. 294 ЦПК України, за аналогією закону) наслідків, передбачених ст. 185 ЦПК України (залишення заяви без руху, встановлення заявнику строку для усунення недоліків).

Належним способом усунення недоліків є подання до суду уточненої редакції заяви окремого провадження, яка міститиме всі відомості, передбачені нормами ст. 311 ЦПК України, подання до суду всіх документів, передбачених нормами ст. 311, 312 ЦПК України.

Керуючись ст. 10,185,294,311,312 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Заяву окремого провадження ОСОБА_1 про усиновлення повнолітньої особи - залишити без руху.

Надати заявнику строк десять днів з дня отримання копії цієї ухвали судді для усунення зазначених недоліків.

Якщо заявник не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається заявникові (ч.3 ст. 185 ЦПК України).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А. Є. Бєлоусов

СудІваничівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення13.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117650601
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —156/292/24

Окрема ухвала від 06.06.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні