Окрема ухвала
від 06.06.2024 по справі 156/292/24
ІВАНИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 156/292/24

Провадження № 2-о/156/24/24

ОКРЕМА ДУМКА

судді Іваничівського районного суду Волинської області Бєлоусова А.Є.

Іваничівський районний суд Волинської області (в складі головуючого судді Бєлоусова А.Є., присяжних Крась М.В., Цаплан В.В.) 28.05.2024 ухвалив рішення в справі окремого провадження № 156/292/24 за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Володимирський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Володимирському районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про усиновлення повнолітньої особи.

Цим рішенням суд (більшістю голосів від складу) задовольнив заяву окремого провадження, дозволив громадянину України ОСОБА_1 усиновити повнолітнього громадянина України ОСОБА_3 , оголосивши вказаних осіб відповідно усиновлювачем та усиновленим. Також вказаним рішенням внесені зміни до актового запису про народження усиновлюваної особи, записано записавши батьком особи громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

З вказаним рішенням суду щодо усиновлення повнолітньої особи не можу погодитись з таких мотивів.

1.1. Згідно з ч. 4 ст. 313 Цивільного процесуального кодексу (ЦПК) України суд під час розгляду справи повинен перевірити законність підстав для усиновлення, в тому числі наявність згоди усиновлюваної дитини, якщо така згода є необхідною, або наявність згоди усиновлюваної повнолітньої особи.

1.2. У ч. 1, 2 ст. 208 Сімейного кодексу (СК) України зазначено, що усиновленою особою може бути дитина (тобто особа, котра не досягла 18-річного віку), а у виняткових випадках суд може постановити рішення про усиновлення повнолітньої особи, яка не має матері, батька або була позбавлена їхнього піклування.

1.3. При цьому згідно зі ст. 1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 № 2342-IV (зі змінами) діти, позбавлені батьківського піклування, - це діти, які залишилися без піклування батьків у зв`язку з позбавленням їх батьківських прав, відібранням у батьків без позбавлення батьківських прав, визнанням батьків безвісно відсутніми або недієздатними, оголошенням їх померлими, відбуванням покарання в місцях позбавлення волі та перебуванням їх під вартою на час слідства, розшуком їх органами Національної поліції, пов`язаним з відсутністю відомостей про їх місцезнаходження, тривалою хворобою батьків, яка перешкоджає їм виконувати свої батьківські обов`язки, а також діти, розлучені із сім`єю, підкинуті діти, батьки яких невідомі, діти, від яких відмовилися батьки, діти, батьки яких не виконують своїх батьківських обов`язків з причин, які неможливо з`ясувати у зв`язку з перебуванням батьків на тимчасово окупованій території України, в районах проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, та безпритульні діти.

1.4. Усиновлення ОСОБА_3 здійснюється ОСОБА_1 , котрий з 12.07.2007 і дотепер перебуває в зареєстрованому шлюбі з біологічною матір`ю усиновлюваного - ОСОБА_2 . ОСОБА_3 не був дитиною - сиротою, безпритульною дитиною, дитиною, від якої відмовились батьки.

1.5. Зі змісту доданих до заяви копій свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 (повторного), виданого 02.12.2020 Іваничівським РВ ДРАЦС Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), свідоцтва про зміну імені серії НОМЕР_2 , виданого 28.05.2021 Іваничівським відділом ДРАЦС у Володимир-Волинському районі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів), убачається, що батьком усиновлюваного ОСОБА_3 ( ОСОБА_5 ) є ОСОБА_4 .

1.6. У матеріалах справи немає підтвердження того, що ОСОБА_4 був позбавлений батьківських прав щодо його сина ОСОБА_6 , того, що син ОСОБА_6 був відібраний у ОСОБА_4 без позбавлення батьківських прав. ОСОБА_4 не було визнано безвісно відсутнім або недієздатним, не було оголошено померлим. ОСОБА_4 не відбував кримінального покарання в місцях позбавлення волі, не перебував під вартою, не перебував у розшуку за даними органів Національної поліції, не страждав на тривале захворювання, котре б перешкоджало йому виконувати батьківські обов`язки щодо сина ОСОБА_6 , не перебував на тимчасово окупованій території України, в районах проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

1.7. ОСОБА_4 у заяві від 15.03.2024, посвідченій приватним нотаріусом Рівненського районного нотаріального округу Рівненської області Гладишем О.А. (№ за реєстром 734), надав свою безумовну згоду на усиновлення ОСОБА_1 його сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ..

1.8. На мою думку, положення ст. 217 СК України щодо здійснення усиновлення дитини за вільною безумовною згодою її батьків стосуються саме дитини (особи, котра не досягла 18-річного віку) і не можуть бути застосовані (за аналогією закону) до випадку усиновлення повнолітньої особи. У цьому контексті додатково варто звернути увагу на положення ч. 3 ст. 155 СК України, згідно з якими відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства.

1.9. Вбачається, що ОСОБА_3 має біологічних батька та матір, до досягнення повноліття не мав статусу дитини, позбавленої батьківського піклування (у розумінні положень ст. 1 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»). Відтак, ОСОБА_3 не є тією повнолітньою особою, котра може бути усиновлена згідно з положеннями ч. 2 ст. 208 СК України. З цих підстав, на мою думку, в розглядуваній справі № 156/292/24 суд мав би ухвалити рішення про відмову у задоволенні заяви ОСОБА_1 щодо усиновлення повнолітньої особи.

Суддя Іваничівського районного суду

Волинської області А.Є. Бєлоусов

06 червня 2024 року

СудІваничівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення06.06.2024
Оприлюднено11.06.2024
Номер документу119601475
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —156/292/24

Окрема ухвала від 06.06.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 19.04.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Іваничівський районний суд Волинської області

Бєлоусов А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні