Ухвала
від 14.03.2024 по справі 766/5872/23
ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний номер справи: 766/5872/23

Номер провадження: 22-ц/819/124/24

У Х В А Л А

про відкриття апеляційного провадження у справі

14.03.2024 м. Херсон

Херсонський апеляційний суд в складі суддів:

головуючого судді Майданіка В. В,

суддів: Кутурланової О.В.,

Орловської Н.В.,

розглянувши матеріали цивільної справи за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Херсонського міського суду Херсонської області від 22 грудня 2023 року у справі за скаргою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Дніпровський відділ державної виконавчої служби у м.Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області на дії (бездіяльність) державних виконавців Дніпровського відділу державної виконавчої служби у м.Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) у виконавчому провадженні №40191044,

В С Т А Н О В И В :

Ухвалою Херсонського міського суду Херсонської області від 22 грудня 2023 року скаргу ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Дніпровський відділ державної виконавчої служби у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області на дії (бездіяльність) державних виконавців Дніпровського відділу державної виконавчої служби у м. Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) у виконавчому провадженні №40191044 було залишено без розгляду.

На вказане судове рішення ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення норм процесуального права, просить його скасувати й постановити нову ухвалу про закриття провадження у справі у зв`язку з відсутністю предмету спору. При цьому скаржник просить звільнити його від сплати судового збору за подання апеляційної скарги, мотивуючи своє прохання своїм незадовільним матеріальним становищем.

Розглянувши клопотання, вивчивши матеріали, суд виходить з такого.

Апеляційна скарга не відповідає вимогам п.3 ч.4 ст.356 ЦПК України, а саме не сплачено судовий збір в розмірі 484,48грн (0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 0,2 від 3028,00грн х понижуючий коефіцієнт 0,8).

Згідно ч.1 ст.136 ЦПК України суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

З підстав, зазначених у частині 1 цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Згідно з ч.1 ст. 8 Закону України "Про судовий збір" враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі якщо: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік (пункт 1); предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю (пункт 3).

Відповідно до ч.2 ст.8 Закону України "Про судовий збір" суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у ч.1 цієї статті.

До свого вказаного клопотання скаржник долучив Відомості з державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми нарахованого доходу, надані ГУ ДПС у Херсонській області на запит в електронному вигляді. Із вказаних Відомостей вбачається, що дохід скаржника у 2023 році склав 12111,00 грн.

Крім того, у вказаній справі мова йде про спір з приводу правильності чи неправильності нарахування аліментів.

Надавши належну оцінку доказам, наданим до клопотання про звільнення від сплати судового збору, суд дійшов висновку про наявність підстав для звільнення скаржника від сплати судового збору в розмірі 484,48грн за подання апеляційної скарги, оскільки є підстави вважати, що предметом спору є захист соціальних прав, а також враховуючи незадовільний майновий стан скаржника.

Форма та зміст апеляційної скарги відповідають вимогам, встановленимст.356 ЦПК України.

Передбачені законом вимоги щодо строку апеляційного оскарження судового рішення суду першої інстанції, сплати судового збору дотримано.

Підстав для повернення скарги особі, що її подала, залишення скарги без руху, відмови у відкритті апеляційного провадження не вбачається, перешкод для відкриття апеляційного провадження немає.

Керуючись ст.ст.354, 356, 359, 361 ЦПК України,

У Х В А Л И В :

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору за подання апеляційної скарги на ухвалу Херсонського міського суду Херсонської області від 22 грудня 2023 року.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Херсонського міського суду Херсонської області від 22 грудня 2023 року.

Скаржнику надіслати копію ухвали про відкриття апеляційного провадження, а іншим учасникам справи разом з копією ухвали про відкриття апеляційного провадження надіслати копії апеляційної скарги з доданими до неї матеріалами.

Розяснити іншим учасникам справи право подати в10-деннийстрок відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі, який має відповідати вимогамст.360 ЦПК України, за адресою м.Херсон, вул.Маяковського, 6/29, з посиланням на номер провадження №22?ц/819/124/24, а також додати довідзиву докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ В.В. Майданік

Судді: _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ О.В. Кутурланова

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Н.В. Орловська

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117669224
СудочинствоЦивільне
Сутьвідкриття апеляційного провадження у справі 14.03.2024 м. Херсон Херсонський апеляційний суд в складі суддів: головуючого судді Майданіка В. В, суддів: Кутурланової О.В., Орловської Н.В., розглянувши матеріали цивільної справи за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Херсонського міського суду Херсонської області від 22 грудня 2023 року у справі за скаргою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , Дніпровський відділ державної виконавчої служби у м.Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), Головне управління Пенсійного фонду України в Херсонській області на дії (бездіяльність) державних виконавців Дніпровського відділу державної виконавчої служби у м.Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) у виконавчому провадженні №40191044

Судовий реєстр по справі —766/5872/23

Постанова від 26.03.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Майданік В. В.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Майданік В. В.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Майданік В. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Херсонський апеляційний суд

Майданік В. В.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Гонтар Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні