Рішення
від 05.03.2024 по справі 174/1081/23
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №174/1081/23

Провадження №2-о/173/28/2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2024 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

В складі: головуючого судді - Петрюк Т.М.

При секретареві Салтиковій С.І

За участю: заявника ОСОБА_1

представника заявника - адвоката Сербіна Б.О

представника заінтересованої особи Волкова В.В.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні, за правилами окремого провадження, в місті Верхньодніпровську цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , представник заявника, адвокат Сербін Богдан Олександрович, заінтересовані особи: Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) і Головне управління Державної міграційної служби в Дніпропетровській області про встановлення фактів, що мають юридичне,-

ВСТАНОВИВ:

05.01.2024 року до суду звернувся заявник ОСОБА_1 , представник заявника адвокат Сербін Б.О., з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересовані особи: Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) і Головне управління Державної міграційної служби в Дніпропетровській області

Ухвалою судді Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 08 січня 2024 року відкрите провадження у справі та справу призначено до за правилами окремого провадження з викликом учасників розгляду справи на 05.03.2024 року.

Учасникам розгляду справи роз`яснені права та обов`язки у відповідності до ст. 43, 44, 49 ЦПК України.

У судовому засіданні 05.03.2024 року оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Згідно заявлених вимог за поданою заявою заявник просить встановити факти, що мають юридичне значення, а саме: факт, народження певною жінкою в певний час ОСОБА_2 - дитини чоловічої статі, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Мотронівка Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, Україна, громадянство Україна та зобов`язати Вільногірський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`яському районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) зареєструвати народження дитини чоловічої статі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у селі Мотронівка Верхньодніпровського району Дніпропетровської області, Україна, громадянство Україна, матір`ю зазначити ОСОБА_2 , громадянство Україна, відомості про батька зазначити в відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України - ОСОБА_3 , громадянство Україна.

Встановити факт його постійного проживання на Україні станом на 13.11.1991 року.

В обґрунтування заявлених вимог за поданою заявою заявник посилається на наступне: він народився та весь час проживає на території України без офіційних документів, а саме: в с. Мотронівка Кам`янського (раніше Верхньодніпровського) району Дніпропетровської області. Його батьки йому невідомі, оскільки він виховувався в місцевому інтернаті. Інших близьких родичів не знає.

Скільки себе пам`ятає він жив та працював на території села Мотронівка Кам`янського (раніше Верхньодніпровського) району Дніпропетровської області. Ніколи не змінював місця проживання та не виїжджав за межі території Дніпропетровської області та України в цілому, оскільки не мав документів. Постійно працював в колгоспі різноробочим, що підтверджується сертифікатом на земельну частку (пай) серія ДП № 0134220 - виданого громадянину України - члену колективного сільськогосподарського підприємства «Україна» с. Дмитрівка Верхньодніпровського району Дніпропетровської області. виданого на ім`я ОСОБА_1 , на підставі рішення Верхньодніпровської райдержадміністрації від 22.03.1997 за № 222-р, розмір 7.96 га

Окрім того, проживання та роботу в колгоспі на території України починаючи з 1983 року по 1999 рік підтверджує архівна довідка від 18.01.2022 року, видана на ім`я ОСОБА_1 , Верхньодніпровським трудовим архівом.

21.02.2023 року ОСОБА_1 , звертався із заявою про видачу паспорта до Вільногірського міського сектору ГУ ДМС у Дніпропетровській області та отримав відмову через відсутність необхідних документів.

Його представник звернувся до органів реєстрації актів цивільного стану у Кам`янськму районі Дніпропетровської області Південного міжрегіонального міністерства юстиції (м. Одеса). проте відповідно до отриманих відповідей вбачається, що актовий запис про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в реєстрах актів цивільного стану Міністерства юстиції - відсутній.

Встановлення фактів, що мають юридичне значення йому необхідне для отримання свідоцтва про народження та паспорта громадянина України, що й стало підставою звернення до суду.

В судовому засіданні заявник і представник заявника заявлені вимоги підтримали за підставами , викладеними у заяві та просили їх задовольнити. Також заявник пояснив, що він в 1983 році прихав до села Мотронівка Верхньодніпровського району Дніпропетровської області на заробітки. Залишився там проживати, працював в колгоспі скотником. На час приїзду йому було 20 років. Народився він в с. Ізмайлове на території Російської Федерації. Батьків своїх він не знає, так як виховувся в інтернаті. У нього була бабуся, яка ним опікувалось. Інших рідних він не знає. В нього був паспорт громадянина СРСР, але він втрачений. Він весь час проживає в селі Мотронівка, нікуди з 1983 року не виїжджав. Сім`ї він не має та проживає одиноко.

Заінтересована особа, представник Державної міграційної служби України Дніпропетровській області в судовому засіданні заперечував проти задоволення заявлених вимог. Свої заперечення обґрунтовував тим, що для оформлення паспорту громадянина України заявникові свідоцтво про народження не потрібне. І так як заявник народився на території іншої держави, відсутні підстави вказувати місце його народження в селі Мотронівка, оскільки вважає, що потрібно зазначати місце народження заявника те, де він безпосередньо народився. Заявникові необхідно встановити факт проживання на території України станом на 24.08.1991 року або 13.11.1991 року. Після чого буде ідентифіковано особу заявника та вирішене питання щодо видачі йому паспорта.

Заінтересована особа, представник Центрального відділу державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Відповідно до п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року, яка відповідно до ст.9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до вимог ст. 55 Конституції України кожному гарантується судовий захист його прав і свобод.

Згідно ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку , встановленому цим кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів

Завданням суду при здійсненні правосуддя, в силу ст. 2 Закону України Про судоустрій і статус суддів є забезпечити кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

За змістом положень вказаних норм, розпорядження своїм правом на захист є диспозитивною нормою цивільного законодавства, яке полягає у наданні особі, яка вважає свої права порушеними, невизнаними або оспорюваними, можливості застосувати способи захисту, визначені законом або договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, держави та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором

При цьому, предметом позову (заяви) є матеріально-правова вимога позивача до відповідача, а підставою - посилання на належне йому право, юридичні факти, що призвели до порушення цього права, та правове обґрунтування необхідності його захисту.

Отже, виходячи із наведеного, на момент звернення із тим чи іншим позовом (заяви), права та інтереси, на захист яких поданий позов вже мають бути порушені, невизнані або оспорювані особою, до якої пред`явлений позов, тобто, законодавець пов`язує факт звернення до суду із наявністю вже порушених чи невизнаних прав та інтересів позивача. Метою ж позову є розгляд спору і захист вже порушених, невизнаних або оспорюваних суб`єктивних прав або законних інтересів позивача.

Суд, заслухавши учасників розгляду справи, свідків, з`ясувавши зміст заявленої вимоги вивчивши матеріали справи та оцінивши докази в їх сукупності, приходить до таких висновків.

Судом встановлено такі факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ч.1 ст.315 ЦПК України визначений перелік справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Ч. 2 ст. 315 ЦПК України передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Як передбачено п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України „Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення від 31 березня 1995 року № 5 з наступними змінами.

В порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо:

- згідно із законом факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян;

- чинним законодавством не встановлено іншого порядку їх встановлення;

- заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений документ який посвідчує факт, що має юридичне значення.

- встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право

За доводами заявника судом встановлено, що ОСОБА_1 ,, народився ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Ізмайлово на території Російської Федерації.

В 1983 році заявник приїхав на територію України в село Мотронівка Кам`янського (раніше Верхньодніпровського) району Дніпропетровської області. Ніколи не змінював місця проживання та не виїжджав за межі території Дніпропетровської області та України. Працював в колгоспі.

Факт проживання заявника в селі Мотронівка Кам`янського (раніше Верхньодніпровського) району Дніпропетровської області підтверджується показаннями свідків: ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , і ОСОБА_6 .

Так свідок ОСОБА_4 , в судовому засіданні пояснила, що ОСОБА_1 , проживає в селі Моронівка приблизно з 1980-1982 року. До села він приїхав. Працював в колгоспі на фермі скотником. З того часу він нікуди не виїжджав та продовжує проживати в селі.

Свідок ОСОБА_5 ,. в судому засіданні пояснив, що ОСОБА_1 , проживає на території села Мотронівка з 80-х років. Він також працював в колгоспі був управляючим, а заявник працював в його підпорядкуванні. На даний час заявник проживає та працює в нього, так як він має фермерське господарство. Заявник одинокий і він опікуються ним. Заявникові потрібно зробити операцію, але він не має документів і тому не може отримати необхідне лікування. Він підтверджує, що з 80-х років ОСОБА_1 , проживає на території села Мотронівка.

Аналогічні пояснення надала в судовому засіданні свідок ОСОБА_6 .

Факт проживання ОСОБА_1 , на території Верхньодніпровського Дніпропетровської області підтверджується також сертифікатом на земельну частку (пай) серія ДП № 0134220 - виданого громадянину України - члену колективного сільськогосподарського підприємства «Україна» с. Дмитрівка Верхньодніпровського району Дніпропетровської області ОСОБА_1 , на підставі рішення Верхньодніпровської райдержадміністрації від 27.03.1997 за № 222-р, розмір 7.96 га.

Окрім того, факт проживання та роботи ОСОБА_1 , в колгоспі «ім. Жданова» в подальшому КСП «Україна», тобто на території України, починаючи з 1983 року по 1999 рік підтверджується архівною довідкою від 18.01.2022 року, виданою на ім`я ОСОБА_1 , Верхньодніпровським трудовим архівом.

Відповідно до акту № 1136 від 14.02.2024 року, с кладеним депутатом Вільногірської міської ради підтверджується, що ОСОБА_1 , проживає на території Дмитрівського старостинського округу в АДРЕСА_1 , з 1983 року по теперішній час. З того ж часу ОСОБА_1 , працював в КСП «Україна» та припинив свою діяльність в КСП «Україна» у 1999 році в зв`язку з реорганізацією господарства.

Оцінюючи всі надані суду докази в їх сукупності, суд вважає, що в судовому засіданні знайшов своє підтвердження факт постійного проживання заявника ОСОБА_1 , станом на 30.11.1991 року на території України, а саме в с. Мотронівка Кам`янського (раніше Верхньодніпровського) району Дніпропетровської області. Тому вимоги про встановлення даного факту підлягають задоволенню.

Встановлення даного факту потрібне заявникові для отримання паспорта. В іншому порядку заявник не має можливості підтвердити даний факт.

Встановлення факту проживання заявника на території України має юридичне значення, так як з його встановленням у заявника виникає право на отримання громадянства, та документів, що посвідчують йога особу.

Встановлення даного факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно зіст. 18 ЦПК України, рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для виконання всіма органами та посадовими особами, які реєструють такі факти або оформлюють права, що виникають у зв`язку із встановленим судом фактом.

Щодо встановлення факту народження заявника в с. Мотронівка Кам`янського (раніше Верхньодніпровського) району Дніпропетровської області, суд приходить до висновку що вимоги в цій частині задоволенню не підлягають, оскільки в судовому засіданні встановлено, що заявник народився на території іншої держави і лише в 1983 році приїхав та почав проживати в с. Мотронівка Кам`янського (раніше Верхньодніпровського) району Дніпропетровської області.

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України понесені заявником судові витрати по сплаті с удового збору в загальній сумі 1073.60 грн., заявникові не відшкодовуються та покладаються на заявника.

Керуючись ст. 12, 13, 89, 259,263,264,265,268, 273,293-294,315-319 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Вимоги за заявою ОСОБА_1 , представник заявника, адвокат Сербін Богдан Олександрович, заінтересовані особи: Центральний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Управління державної реєстрації Південного міжрегіонального управління міністерства юстиції (м. Одеса) і Головне управління Державної міграційної служби в Дніпропетровській області про встановлення фактів, що мають юридичне - задовольнити частково.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , станом на 13 листопада 1991 року, на території України в с. Мотронівка Кам`янського (раніше Верхньодніпровського) району Дніпропетровської області.

В задоволенні решти вимог - відмовити

Понесені судові витрати по сплаті судового збору в загальній сумі 1073.80 грн. покласти на заявника, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживаючого за адресою: с. Мотронівка Кам`янського ( району Дніпропетровської області.

Рішення може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з моменту складання повного тексту рішення. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У випадку подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду .

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення повного тексту рішення суду

Повний текст рішення виготовлений 15.03.2024 року.

Суддя Петрюк Т.М.

Направлене до ЄДРСР: 15.03.2024 року

Рішення набирає законної сили: 16.04.2024 року

Дата ухвалення рішення05.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117671003
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення фактів, що мають юридичне

Судовий реєстр по справі —174/1081/23

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 02.05.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Космачевська Т. В.

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 03.11.2023

Цивільне

Вільногірський міський суд Дніпропетровської області

Ілюшик І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні