Ухвала
від 15.03.2024 по справі 477/558/24
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 477/558/24

Провадження № 2-к/477/1/24

УХВАЛА

про призначення клопотання до розгляду

15 березня 2024 року м. Миколаїв

Суддя Жовтневого районного суду Миколаївської області Полішко В.В., розглянувши матеріали клопотання ОСОБА_1 , заінтересовані особи Корабельний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Баштанський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Баштанському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про визнання та виконання рішення іноземного суду, яке не підлягає примусовому виконанню,

В С Т А Н О В И В:

13 березня 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить визнати на території України рішення Шекінського районного суду Азербайджанської Республіки від 06 березня 2017 року у справі №2(075)-509/2017 про встановлення факту, що ОСОБА_1 є батьком дітей: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та допустити його до виконання.

Відповідно до пункту 5.1. розділу 5 «Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень», затвердженої спільнимнаказом Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації України від 27 червня 2008 року № 1092/5/54, рішення іноземного суду визнається та виконується в Україні, якщо його визнання та виконання передбачено міжнародним договором України або за принципом взаємності у відносинах з іноземною державою, рішення суду якої має виконуватися в Україні.

Згідно з пунктом 5.3 розділу 5 зазначеної «Інструкції», іноземне клопотання розглядається судом України за місцем проживання (перебування) або місцезнаходженням боржника.

Відповідно до статті 471 ЦПК України, рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню, визнається в Україні, якщо його визнання передбачено міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності.

Статтею 472ЦПК України передбачено, що клопотання про визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню, подається заінтересованою особою до суду в порядку, встановленому статтями 464-466цього Кодексу для подання клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду, з урахуванням особливостей, визначених цією главою. До клопотання про визнання рішення іноземного суду, що не підлягає примусовому виконанню, додаються такі документи: 1) засвідчена в установленому порядку копія рішення іноземного суду, про визнання якого порушується клопотання; 2) офіційний документ про те, що рішення іноземного суду набрало законної сили, якщо це не зазначено в самому рішенні; 3) засвідчений відповідно до законодавства переклад перелічених документів українською мовою або мовою, передбаченою міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до ст.81 Закону України «Про міжнародне приватне право в Україні» можуть бути визнані та виконані рішення іноземних судів у справах, що виникають з цивільних, трудових, сімейних та господарських правовідносин, вироки іноземних судів у кримінальних провадженнях у частині, що стосується відшкодування шкоди та заподіяних збитків, а також рішення іноземних арбітражів та інших органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних і господарських справ, що набрали законної сили.

У пункті 12 постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни №12від 24грудня 1999року «Пропрактику розглядусудами клопотаньпро визнанняй виконаннярішень іноземнихсудів таарбітражів іпро скасуваннярішень,постановлених упорядку міжнародногокомерційного арбітражуна територіїУкраїни» зазначено, що клопотання про визнання й виконання рішень іноземних судів (арбітражів) суд розглядає у визначених ними межах і не може входити в обговорення правильності цих рішень по суті, вносити до останніх будь-які зміни.

Суддя, дослідивши матеріали клопотання, дійшов такого висновку.

Клопотання відповідає вимогам ЦПК України. Підстави для залишення клопотання без розгляду чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Керуючись ст.ст. 258-260, 466, 472 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду клопотання ОСОБА_1 про визнання та виконання рішення іноземного суду, яке не підлягає примусовому виконанню.

Призначити клопотання ОСОБА_1 , заінтересовані особи Корабельний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Баштанський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Баштанському районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про визнання та виконання рішення іноземного суду, яке не підлягає примусовому виконанню, до розгляду на 30 квітня 2024 року о 10-00 годині.

Повідомити заінтересовані особи, що вони мають право у місячний строк подати можливі заперечення проти клопотання.

Копію ухвали надіслати учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.В.Полішко

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117679080
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання та виконання рішення іноземного суду, яке не підлягає примусовому виконанню

Судовий реєстр по справі —477/558/24

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Жовтневий районний суд Миколаївської області

Полішко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні