Рішення
від 14.03.2024 по справі 523/11708/23
НОВОВОРОНЦОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 523/11708/23

Номер провадження 2/954/157/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2024 рокусмт Нововоронцовка

Нововоронцовський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Каневського В.О.,

за участю секретаря судового засідання Ферко Г.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом представника позивача Камар Оксани Богданівни в інтересах ОСОБА_1 до Новокаховської міської ради, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача Камар Оксана Богданівна в інтересах ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Новокаховської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дід позивачки ОСОБА_2 , 1949 року народження. Після його смерті належне йому майно, а саме квартира АДРЕСА_1 була успадкована його дружиною ОСОБА_3 , із якою дід заключив другий полюб, після смерті рідної бабусі позивачки. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 померла, що підтверджується Свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 28.03.2022, про що позивача повідомила сестра ОСОБА_4 , яка також перебувала у тимчасово окупованому місті Нова Каховка. Коли сестрі позивачки, ОСОБА_5 вдалось виїхати на підконтрольну Україні територію, вона змогла забрати також із собою папки із документами, що належали ОСОБА_3 де й виявилося, що 22.05.2020 ОСОБА_3 склала заповіт НОМ 214244, згідно з яким заповіла все належне її майно ОСОБА_1 , про що останній відомо не було. Інших спадкоємців за законом у ОСОБА_3 немає. У зв`язку із цим, ОСОБА_4 направила на адресу позивача оригінали відповідних документів, для того, щоб ОСОБА_1 змогла звернутись до нотаріуса для оформлення спадщини за померлою, що підтверджується конвертом із відправленням №1801402567194, описом цінного листа та витягом щодо даного відправлення із офіційного сайту Укрпошта. Оригінал заповіту, витягу про реєстрацію у Спадковому реєстрі та Свідоцтва про смерть позивач отримала 02.05.2023.

Однак, під час звернення до нотаріуса позивачеві повідомили, що вона пропустила, визначений законом строк на прийняття спадщини, і їй необхідно звернутись до суду із відповідною позовною заявою. У зв`язку з цим, позивач просила визначити додатковий строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У судове засідання позивач, представник позивача не з`явилися, остання надала суду заяву про розгляд справи без їх участі за наявними у справі матеріалами, проти винесення заочного рішення не заперечують.

Представник відповідача Новокаховської міської ради у судове засідання не з`явився, повідомлявся про розгляд справи у встановленом у законом порядку, клопотань, відзиву не надав, причину неявки до суду не повідомив.

На підставі ч. 1ст. 280 ЦПК України, суд, постановивши ухвалу про заочний розгляд справи, розглянув справу на підставі наявних у справі доказів.

Оцінюючи належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок в їх сукупності за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженню наявних у справі доказів, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача знайшли своє доведення в судовому засіданні, є такими, що ґрунтуються на вимогах чинного законодавства України, у зв`язку з чим позов підлягає задоволенню.

Так, суд встановив та підтверджується наявними в справі доказами, що спадкоємцем майна ОСОБА_2 , 1949 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є його дружина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яке складається з квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про право на спадщину за законом, посвідченого державним нотаріусом Новокаховської державної нотаріальної контори Татаровською Н.С. від 22.05.2020, яке зареєстровано в реєстрі за №148.

Згідно з копією витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності, сформована державним нотаріусом Новокаховської державної нотаріальної контори Татаровською Н.С. від 22.05.2020, власником трьохкімнатної квартири, загальною площею 59,2 кв. м., житловою площею 36,8 кв. м., яка розташована за адресою: АДРЕСА_2 , номер запису про право власності 36592335, зазначено ОСОБА_3 (індексний номер витягу 209909005);

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 28.03.2022, виданого Новокаховським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Каховському районі Херсонської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), актовий запис №350).

З копії заповіту, посвідченого державним нотаріусом Новокаховської державної нотаріальної контори Татаровською Н.С. від 22.05.2020, яке зареєстровано в реєстрі за №147, ОСОБА_3 все своє належне майно заповіла ОСОБА_1 . Про реєстрацію заповіту також свідчить копія витягу про його реєстрацію в Спадковому реєстрі № 60282097 від 22.05.2020, де заповідачем зазначено ОСОБА_3 .

Копіями конверта із відправленням №1801402567194, описом цінного листа та витягом щодо даного відправлення із офіційного сайту Укрпошта підтверджується факт отримання оригінала заповіту, витягу про реєстрацію у Спадковому реєстрі та Свідоцтва про смерть 02.05.2023

З повідомлення приватного нотаріуса Ужгородського міського нотаріального округу Закарпатської області Семен Є.В. від 29.06.2023 №39/01-16 вбачається, що спадщина позивачем не була прийнята, оскільки вона в установлений законом строк не подала нотаріусу заяву про прийняття спадщини та не проживала разом із спадкодавцем на момент його смерті, а також, за даними спадкового реєстру спадкова справа на майно ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , не заведена.

За загальними положеннями про спадкування, право на спадщину виникає у день відкриття спадщини. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст. ст. 1220, 1223, 1270 ЦК України). Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (ч. 1 ст. 1269 ЦК України).

Отже, право на спадщину виникає з моменту її відкриття і закон зобов`язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

З урахуванням наведеного, якщо спадкоємець пропустив шестимісячний строк для подання заяви про прийняття спадщини з поважних причин, закон гарантує йому право на звернення до суду з позовом про визначення додаткового строку на подання такої заяви.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини.

Правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Постановою Верховного суду від 26.06.2019 по справі №565/1145/17 розширено перелік поважних причин пропуску прийняття спадщини, а саме: поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Враховуючи, що спадкоємець в період строку подання заяви про прийняття спадщини не була обізнаною про наявність заповіту та не мала в наявності жодного документу на підтвердження факту смерті ОСОБА_3 у зв`язку з її смертю на тимчасово окупованій території, а саме в м. Нова Каховка Херсонської області, що унеможливило вчасно отримати документи, суд дійшов висновку, що зазначені причини пропуску строку для прийняття позивачем спадщини є поважними і такими, що могли перешкодити їй своєчасно звернутися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини. Разом з тим, суд враховує, що інші спадкоємці відсутні, а втручання у право спадкоємця на отримання спадщини (законне очікування) у формі відмови у задоволенні позову про поновлення строку для прийняття спадщини за наявності поважних причин пропуску, не буде пропорційним, та не може визнаватися таким, що переслідує законну мету.

З огляду, що спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заведена, суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги та визначити ОСОБА_1 додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

На підставі ч. 3 ст. 1272 ЦК України, керуючись ст. ст. 12, 81, 89, 200, 206, 263, 265, 280-286 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Позов представника позивача Камар Оксани Богданівни в інтересах ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_3 , РНОКПП - НОМЕР_2 ) до Новокаховської міської ради (місцезнаходження: просп. Дніпровський, 23, м. Нова Каховка, Херсонська область, 74900, ЄДРПОУ: 33358194)про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини після смерті дружини рідного діда ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 , строком в три місяці з дня набрання рішенням законної сили.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Херсонського апеляційного суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення у загальному порядку до Херсонського апеляційного суду через Нововоронцовський районний суд Херсонської області шляхом подачі апеляційної скарги в тридцятиденний строк з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

СуддяВ.О. Каневський

Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117681666
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —523/11708/23

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Рішення від 14.03.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 23.10.2023

Цивільне

Нововоронцовський районний суд Херсонської області

Каневський В. О.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Суворовський районний суд м.Одеси

Бузовський В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні