Ухвала
від 15.03.2024 по справі 912/2416/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел. 32-05-11E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

15 березня 2024 рокуСправа № 912/2416/23

Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Коваленко Н.М.,

розглянувши у справі №912/2416/23 від 09.01.2024

про банкрутство Фермерського господарства "ПРИЛУЦЬКИЙ" (далі - ФГ "ПРИЛУЦЬКИЙ"), код ЄДР 33418263, 26243, Кіровоградська обл., Маловисківський р-н, село Олександрівка, ПРОВУЛОК НАБЕРЕЖНИЙ, будинок 1,

заяву №б/н від 06.03.2024 кредитора ОСОБА_1 (далі гр. ОСОБА_1 ), ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ,

до боржника - ФГ "ПРИЛУЦЬКИЙ", код ЄДР 33418263, 26243, Кіровоградська обл., Маловисківський р-н, село Олександрівка, ПРОВУЛОК НАБЕРЕЖНИЙ, будинок 1,

про грошові вимоги кредитора до боржника,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 09.01.2024 господарський суд, зокрема, відкрив провадження у справі №912/2416/23 про банкрутство ФГ "ПРИЛУЦЬКИЙ". Визнав грошові вимоги ТОВ "АГРОПАРТНЕР ДНЕПР" до ФГ "ПРИЛУЦЬКИЙ" в загальному розмірі 1 322 140, 00 грн, в тому числі: 1 235 000, 00 грн основної заборгованості, 87 140, 00 грн судових витрат та авансування винагороди арбітражного керуючого.

Ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів боржника - ФГ "ПРИЛУЦЬКИЙ".

Ввів процедуру розпорядження майном боржника - ФГ "ПРИЛУЦЬКИЙ" строком до 170 календарних днів. Призначив розпорядником майна боржника - ФГ "ПРИЛУЦЬКИЙ" арбітражного керуючого Дерябкіна О.Е. Попереднє засідання суду призначив на "07" березня 2024 р. - 11:00 год. Ухвалив з метою виявлення кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, на офіційному вебпорталі судової влади України оприлюднити повідомлення про відкриття провадження у справі боржника (офіційне оприлюднення).

10.01.2024 (номер публікації: 72223, дата публікації на сайті ВГСУ: 10.01.2024 10:22) на офіційному вебпорталі судової влади України оприлюднено повідомлення про відкриття провадження у справі боржника (офіційне оприлюднення). Строком подання заяв кредиторів з вимогами до боржника встановлено: Конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. Відлік строку на заявлення грошових вимог кредиторів до боржника починається з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

30 днів, з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство боржника, закінчилися 09.02.2024.

До господарського суду через систему "Електронний суд" 06.03.2024 надійшла заява №б/н від 06.03.2024 кредитора гр. ОСОБА_1 про грошові вимоги кредитора до боржника, за якою заявник просить:

1. Прийняти заяву ОСОБА_1 до розгляду;

2. Звернутися до Печерського районного суду м. Києва з метою надіслання матеріалів справи для подальшого розгляду в межах справи про банкрутство.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі КУзПБ) - провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, ГПК України, іншими законами України.

Застосування положень ГПК України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Ухвалою від 07.03.2024 господарський суд заяву №б/н від 06.03.2024 кредитора про грошові вимоги до боржника залишив без руху.

Постановив у строк, який не перевищує п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху, кредитору усунути недоліки заяви, надавши суду:

1. Відомості:

-щодо розміру вимог кредитора до боржника з окремим зазначенням суми неустойки (штрафу, пені);

- щодо обставин, що підтверджують вимоги до боржника, та їх обґрунтування;

- щодо наявності заставного майна боржника, яке є забезпеченням вимог;

- обов`язкова наявність яких в заяві кредитора, визначена ч. 3 ст. 162 ГПК України.

2. Докази надсилання копії заяви розпоряднику майна.

3. Документи, що підтверджують грошові вимоги до боржника, з зазначенням, зокрема, але не виключно, щодо наявності у кредитора або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

4. Докази направлення заяви про усунення недоліків такої заяви боржнику і розпоряднику майна в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень ст. 42 Господарського процесуального кодексу України.

До господарського суду через систему Електронний суд від кредитора надійшла заява №б/н від 11.03.2024 про усунення недоліків в заяві про грошові вимоги кредитора до боржника такого змісту: На виконання ухвали судді Господарського суду Кіровоградської області від 07.03.2024 про залишення заяви від 06.03.2024 кредитора ОСОБА_1 про грошові вимоги до боржника Фермерське господарство "ПРИЛУЦЬКИЙ" без руху, надаю нову редакцію заяви про грошові вимоги кредитора до боржника:

1. Відомості:

- щодо розміру вимог кредитора до боржника з окремим зазначенням суми неустойки (штрафу, пені):

- щодо обставин, що підтверджують вимоги до боржника, та їх обґрунтування

- щодо наявності заставного майна боржника, яке є забезпеченням вимог:

- обов`язкова наявність яких в заяві кредитора, визначена ч. 3 ст. 162 ГПК України.

2. Докази надсилання копії заяви розпоряднику майна.

3. Документи, що підтверджують грошові вимоги до боржника, з зазначенням, зокрема, але не виключно, щодо наявності у кредитора або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

4. Докази направлення заяви про усунення недоліків такої заяви боржнику і розпоряднику майна в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень ст. 42 Господарського процесуального кодексу України. …

Як зазначено вище, разом з такою заявою кредитором до суду надана заява про грошові вимоги кредитора до боржника (нова редакція) з вимогою:

… Керуючись ст. 2, ч. 2-3 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 4, 12 Господарського процесуального кодексу України, -

ПРОШУ:

Прийняти заяву ОСОБА_1 до розгляду. ….

Крім цього, за змістом такої заяви: … Таким чином, Заявник є кредитором у розумінні КУзПБ, що наділяє його правом звернення до арбітражного керуючого з проханням включення до реєстру вимог кредитора, оскільки незалучення його як кредитора призведе до наступлення негативних наслідків у частині задоволення вимог. …. Кредитор констатував в тексті заяви про грошові вимоги кредитора до боржника (нова редакція) наявність заборгованості за договором в сумі 15 551 708, 62 грн, з зазначенням розрахунків пені за несвоєчасне виконання грошового зобов`язання, інфляційних збитків та відсотків за користування грошовими коштами.

Тобто, ні за текстом, ні у прохальній частині такої заяви не міститься вимоги щодо визнання саме судом грошових вимог кредитора гр. ОСОБА_1 до боржника у певній сумі та її складових частин.

При тому, що, в ухвалі суду від 07.03.2024 зазначено, що позовна заява (в даному випадку заява з грошовими вимогами) повинна містити, зокрема, зміст позовних вимог (в даному випадку вимогу кредитора до боржника), яка підлягає розгляду саме судом.

Відповідно до ч. 1 ст. 14 ГПК України - суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За ч. 2 ст. 45 КУзПБ - конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Посилання на вищевказану норму КУзПБ також міститься в ухвалі суду від 07.03.2024.

Заява про грошові вимоги кредитора до боржника (нова редакція), що надійшла до суду 11.03.2024, та заява №б/н від 06.03.2024 про грошові вимоги кредитора до боржника гр. ОСОБА_1 (їх прохальна частина), в порушення вимог ч. 2 ст. 45 КУзПБ, не містять вимоги до боржника, яку кредитор просить суд визнати.

Відповідно, господарський суд доходить висновку, що кредитор не усунув недоліки заяви №б/н від 06.03.2024 про грошові вимоги до боржника, визначені ухвалою суду від 07.03.2024.

За ч. 2-3 ст. 46 КУзПБ - якщо конкурсний кредитор усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до суду. В іншому разі господарський суд постановляє ухвалу про повернення заяви.

Повернення заяви з підстав, передбачених цією статтею, не перешкоджає повторному зверненню до суду у цій же справі, якщо порушення усунуто.

Враховуючи викладене, заява №б/н від 06.03.2024 про грошові вимоги до боржника і додані до неї документи та заява №б/н від 11.03.2024 про усунення недоліків в заяві про грошові вимоги кредитора до боржника і додані до неї документи підлягають поверненню кредитору.

Окрему увагу заявника, господарський суд звертає на положення ч. 3-4 ст. 7 КУзПБ, якими визначено, що матеріали справи, в якій стороною є боржник, щодо спорів, зазначених у частині другій цієї статті, провадження в якій відкрито до або після відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), за ініціативою учасника справи або суду невідкладно, але не пізніше п`яти робочих днів, надсилаються до господарського суду, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), який розглядає спір по суті в межах цієї справи.

У разі якщо господарський суд, розглядаючи в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) спір про стягнення з боржника грошових коштів, встановить, що позивачем у такому спорі подано у справі про банкрутство (неплатоспроможність) боржника заяву з грошовими вимогами до боржника, господарський суд залишає такий позов без розгляду.

Тобто, розгляд в межах справи про банкрутство спору про стягнення з боржника на користь кредитора грошових коштів не позбавляє обов`язку конкурсного кредитора за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, подати до господарського суду письмову заяву з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство. І результати розгляду такого спору, без заявлення кредитором грошових вимог до боржника в порядку визначеному КУзПБ, не мають наслідку автоматичного включення вимог такого кредитора розпорядником майна до реєстру вимог кредиторів, навіть за умови набрання судовим рішенням законної сили.

Для кредиторів, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, усі дії, вчинені у судовому процесі, є обов`язковими так само, як вони є обов`язковими для кредиторів, вимоги яких були заявлені протягом встановленого строку.

Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, задовольняються в порядку черговості, встановленої цим Кодексом.

Кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Якщо кредитор заявив вимоги після здійснення розрахунків з іншими кредиторами, то сплачені таким кредиторам кошти поверненню не підлягають. (ч. 4 ст. 45 КУзПБ)

Керуючись ст. 2, 9, 45-46 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 3, 12, 14. 162, 174, 234-235, 255 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву №б/н від 06.03.2024 про грошові вимоги до боржника і додані до неї документи та заяву №б/н від 11.03.2024 про усунення недоліків в заяві про грошові вимоги кредитора до боржника і додані до неї документи повернути кредитору гр. ОСОБА_1 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття.

Ухвала може бути оскаржена до Центрального апеляційного господарського суду в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених Кодексом України з процедур банкрутства.

Копії ухвали направити заявнику, боржнику та розпоряднику майна арбітражному керуючому Дерябкіну О.Е., а також: ТОВ "АГРОПАРТНЕР ДНЕПР", АБ "УКРГАЗБАНК" в особі Кіровоградської обласної дирекції АБ "УКРГАЗБАНК", АТ "РАЙФФАЙЗЕН БАНК", ТОВ "ВИРОБНИЧА КОМПАНІЯ "ЗОЛОТИЙ ДРАКОН", гр. ОСОБА_2 , ТОВ "ІНКОРПОРАЦІЯ", ТОВ "ЕЛІТА", гр. ОСОБА_3 .

Суддя Н.М. Коваленко

Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості надавати інформацію про вебадресу судового рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, одночасно з врученням (надсиланням/видачі) копії повного або скороченого такого рішення до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Повідомити учасників справи про можливість ознайомитись з електронною копією судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень за його вебадресою: http://reyestr.court.gov.ua.

Вебадреса сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5013.

Дата ухвалення рішення15.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117683682
СудочинствоГосподарське
Сутьгрошові вимоги кредитора до боржника

Судовий реєстр по справі —912/2416/23

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні